Του Βαγγέλη Γεωργίου
Άραγε τι μπορούν να μας ψιθυρίσουν οι τελικοί αριθμοί της Singular Logic για τον ρόλο που έπαιξε η Συμφωνία των Πρεσπών στην εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ; Αν θεωρήσουμε ότι είναι ένα εθνικό θέμα που επηρεάζει κάπως περισσότερο τους Μακεδόνες συμπατριώτες, τότε μάλλον τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών έχουν να μας πουν περισσότερα από όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα. Η περιοχή της Μακεδονίας φαίνεται ότι ήταν η πλέον τιμωρητική εκλογική περιφέρεια για την κυβερνητική πολιτική στο Μακεδονικό.
Παρά τις δημοσκοπήσεις που θέλανε συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια διαφορά -η Public Issue μάλιστα έκανε λόγο για 15,5 διαφορά- ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα αξιοπρεπέστατο 31,5%. Ωστόσο, η Μακεδονία είναι η περιφέρεια όπου το κυβερνών κόμμα πόνεσε περισσότερο και αυτό φαίνεται καθαρά από τέσσερις δείκτες.
Πρώτον, στη Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστά που δεν ξεπέρασαν το τελικό του 31,5% που πήρε το κόμμα στις εκλογές, δείχνοντας ότι δεν “μάτωσε” ομοιόμορφα εκλογικά. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι, αν δούμε τους χάρτες της ΝΔ, η Μακεδονία δείχνει κάπως πιο αδιάφορη. Ενώ η ΝΔ κέρδισε σε όλη τη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περισσότερο στη Μακεδονία. Η αποδοκιμασία και αντίστοιχα η προτίμηση των ψηφοφόρων προς τη ΝΔ είναι διάχυτη στον εκλογικό χάρτη, ενώ η ήττα ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στη Μακεδονία.
Έτσι, η τελευταία αποτέλεσε κομβικό σημείο της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ρίξουμε μια ματιά στον χάρτη 1 αντιλαμβανόμαστε τι μεγέθους ζημιά προκάλεσε ο Μακεδόνας ψηφοφόρος στο κόμμα της Κουμουνδούρου κουνώντας της το μαντήλι εγκαταλείποντάς τη. Η Βόρεια Ελλάδα είναι καταθλιπτικά βαμμένη στα κόκκινα της απώλειας.
Δεύτερον, οι μεγαλύτερες διαφορές με τη ΝΔ σημειώθηκαν στη Μακεδονία. Ένας σημαντικός δείκτης που δείχνει την αιμορραγία του κυβερνώντος κόμματος στη Μακεδονία είναι η έκταση της διαφοράς από τη ΝΔ.
Στους 9 από τους 13 νομούς της Μακεδονίας καταγράφηκε το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα. Έτσι, στους παρακάτω νομούς βλέπουμε διαφορές που κυμαίνονται από 15% μέχρι 25%:
- ΣΕΡΡΩΝ, 24,79%
- ΠΙΕΡΙΑΣ 24,12
- ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 23,12
- ΔΡΑΜΑΣ 21,18
- ΚΙΛΚΙΣ 19,13
- ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 18,28
- Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 17,86
- ΚΑΒΑΛΑ 16,35
- ΗΜΑΘΙΑΣ 14,95
Τρίτον, ο “Μακεδονομάχος” Βελόπουλος συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά στη Μακεδονία. Μπορεί η Χρυσή Αυγή να εξαφανίστηκε από το κοινοβούλιο, αλλά ο Βελόπουλος κατάφερε να συγκεντρώσει σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων με σημαία του το Μακεδονικό. Η Μακεδονία, όπως φαίνεται και στον χάρτη 3, αποτέλεσε το κάστρο του νεοπαγούς ακροδεξιού, αλλά όχι νεοναζιστικού κόμματος Ελληνική Λύση. Σημειώνεται ότι, Ελληνική Λύση και Χρυσή Αυγή συγκέντρωσαν 6.63%, με το συνολικά μεγαλύτερο ποσοστό τους να αντλείται από τη Μακεδονία.
Τέταρτον, στη Μακεδονία σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Αν θελήσουμε να δούμε τις περιοχές όπου οι ψηφοφόροι έστριψαν την πλάτη στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα συγκριτικά περισσότερο από ότι στην υπόλοιπη επικράτεια, θα δούμε και πάλι τη Βόρεια Ελλάδα να πρωτοστατεί (Χάρτης 3).
Η αδέξια επικοινωνία του κυβερνώντος κόμματος με την κοινωνία και η βίαιη αντιμετώπιση των διαφωνούντων στις “Πρέσπες” ενέτεινε τη δυσαρέσκεια των πολιτών που χλευάστηκαν και στιγματίστηκαν από το κυβερνών κόμμα.
Η δεύτερη σημαντικότερη περιφέρεια
Η προοπτική μιας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ, η όχι και τόσο χαρισματική ρητορική προσωπικότητα του κ. Μητσοτάκη και το ένοχο παρελθόν της ΝΔ ήταν δυνατά χαρτιά που διέθετε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, ακόμα και στο ασφυκτικό πλαίσιο που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι και στην κυβέρνηση Τσίπρα, η τελευταία έδειξε ότι αντεπεξήλθε κάπως καλύτερα συγκριτικά με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.
Παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας εφάρμοσε εν μέρει νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ακολουθώντας τις εντολές των θεσμών κράτησε τις δυνάμεις του σε βαθμό ανησυχητικό για τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια πολλών ψηφοφόρων αποτελεί το λιγότερο κακό. Ως εκ τούτου, αν δεν υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη να περνούσε μια εξαιρετικά εφιαλτική 7η Ιουλίου.
Το δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμιακά διαμέρισμα της χώρας θα ήταν λιγότερο αποδοκιμαστικό για το -μέχρι την 7η Ιουλίου-κυβερνών κόμμα. Ενδεχομένως, η κυβέρνηση Τσίπρα να έπαιρνε μία παράταση άλλης μια 4ετίας στη βάση του μικρότερου κακού και πάντως όχι εθνικά επιζήμιου.