Το πρωί της Τετάρτης ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπης Παπαδημητρίου έκανε σαφείς τις διαθέσεις του κόμματός του αναφορικά με τη διαχείριση των βαρών των τραπεζών αλλά και το πώς θα διαχειριστεί το «μαξιλάρι» που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου, το οποίο πέραν όλων των άλλων αποκάλεσε βλακεία.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη «βλακεία» την εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ιδιωτική εταιρία με πρόσβαση σε κρατικούς πόρους αλά Στουρνάρα
Από κει και πέρα, ο υποψήφιος της ΝΔ και πρώην δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ στη συνέντευξή του στον Real Fm έκανε γνωστό πως αναφορικά με τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών θα υπάρξει «γραμμή Στουρνάρα».
Όπως έχει πολλάκις εισηγηθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, θα παραχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρεία η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από κρατικά κεφάλαια. Και συγκεκριμένα από τα 25 δισ. ευρώ που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών.
Από κει και πέρα, αναφορικά με το προαναφερθέν επιχείρημα περί «βλακείας», υπενθυμίζεται ότι το λεγόμενο «μαξιλάρι» ήταν ουσιαστικά μέρος του σχεδίου για να καταστεί το χρέος της χώρας βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και να βγει από το μνημόνιο με την έγκριση και της ΕΚΤ αλλά και του ΔΝΤ.
Κάτι που αν λάβει κανείς υπόψη πως η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν θεωρούσε το χρέος βιώσιμο και έτσι δεν ζητούσε καμία ρύθμισή του, φαντάζει όντως… βλακεία.
Πιστοληπτική γραμμή = μνημόνιο
Όσον αφορά στο προκείμενο της πρότασης του Παπαδημητρίου, το επιχείρημα περί πιστοληπτικής γραμμής που δεν είναι όμως μνημόνιο, είναι απλά άτοπο.
Για τον απλό λόγο ότι κάθε χώρα που δεν έχει αξιολόγηση investment grade δεν μπορεί να συμμετέχει στο QE, εκτός και αν βρίσκεται σε πρόγραμμα, κοινώς σε μνημόνιο.
Το επιχείρημα δηλαδή Παπαδημητρίου ότι και άλλες χώρες πήραν πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά τα μνημόνια (αναφέροντας την Πορτογαλία), είναι εκτός πραγματικότητας.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)