H «Αυγή» αποκάλυψε την Τετάρτη το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης που προτίθεται να εφαρμόσει άμεσα η Νέα Δημοκρατία στην περίπτωση που κερδίσει τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, ένα σχέδιο που προβλέπει τη μεταφορά από το ΕΤΕΑΕΠ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), τη συσσώρευση και αξιοποίηση (εισφορών) εσόδων ύψους 75 δισ. ευρώ σε βάθος είκοσι πέντε ετών (2020 – 2045).
Το όλο εγχείρημα, όπως ανέφερε η «Αυγή» και όπως επιβεβαίωσε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη Στέλιος Πέτσας με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και προβλέπει την υποχρεωτική (από το 2021) ένταξη των νέων ασφαλισμένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που θα εγκατασταθούν στο ασφαλιστικό σύστημα.
Ουσιαστικά οι ασφαλιστικές εταιρείες, με κερδοσκοπικούς όρους, αναλαμβάνουν υποχρεωτικά τη διαχείριση και μετά από κάποια χρόνια τη χορήγηση της επικουρικής σύνταξης οδηγώντας σταδιακά σε κατάργηση τη δημόσια διαχείριση και χορήγηση της επικουρικής σύνταξης από το ΕΤΕΑΕΠ, με όσα αρνητικά συνεπάγεται αυτό για το επίπεδο και τη βεβαιότητα χορήγησης της σύνταξης των ήδη συνταξιούχων.
Καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο αποφεύγει να αναφερθεί στα επίδικα της «μεταρρύθμισης» του ασφαλιστικού που έχει σχεδιαστεί στο επιτελείο της Ν.Δ., αλλά προσπαθεί, αν είναι δυνατόν, να μην αναφέρει ακόμα και τη λέξη ασφαλιστικό.
Βέβαια αυτό προεκλογικά. Γιατί μερικούς μήνες νωρίτερα δεν είχε την ίδια στάση και συμπεριφορά, όταν π.χ. μιλούσε στους εκπροσώπους της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (27.2.2019).
Εκεί είχε παρουσιάσει τις βασικές πτυχές του ασφαλιστικού Πινοσέτ, που αφορούν “το σύστημα τριών πυλώνων», υποστηρίζοντας χωρίς περιστροφές ότι «η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο ασφαλιστικό σύστημα είναι κάτι που διαφοροποιεί ιδεολογικά την πρόταση της Ν.Δ. από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.»
Μητσοτάκης: Ξεκινάμε με τους νέους στον δεύτερο πυλώνα
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μάλιστα αναφερόμενος στην πρότασή της εκτίμησε πως «ο δεύτερος πυλώνας πρέπει να είναι κεφαλαιοποιητικός και υποχρεωτικός, ξεκινώντας με τους νέους ασφαλισμένους. Είτε αυτός έχει δημόσιο χαρακτήρα είτε παρέχεται από πιστοποιημένους ιδιωτικούς παρόχους».
Επιπλέον ο Κ. Μητσοτάκης περιέγραφε πως «ο τρίτος πυλώνας είναι προαιρετικός, είναι προφανώς κεφαλαιοποιητικός και βέβαια ιδιωτικός», λέγοντας πως «οι εισφορές σε αυτόν θα πρέπει να είναι αφορολόγητες και το ύψος τους να καθορίζεται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκοντας μάλιστα να καταστήσει ελκυστική τη «γαλάζια» πρόταση στα ιδιωτικά συμφέροντα, σημείωνε με νόημα πως «ειδικά στον δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα η ελληνική ασφαλιστική αγορά καλείται να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο».
Προσέθετε δε πως «οι ιδιωτικοί ασφαλιστικοί οργανισμοί θα δώσουν τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να ρυθμίσουν καλύτερα τη ζωή τους»!
Στουρνάρας: Ασφαλιστικές σε δεύτερο και τρίτο πυλώνα
Ακόμα καλύτερα από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έβαζε τα πράγματα στη θέση τους και εξηγούσε το «σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης με ένταξη των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο ασφαλιστικό σύστημα»!
«Τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων μόνο από τα κρατικά ταμεία είναι στενά» είχε υπογραμμίσει με έμφαση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας στις 27 Μαΐου στο συνέδριο «Προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς και ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομική ανάπτυξη και την Υγεία».
Εκεί τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της ένταξης του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και την παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους υπογραμμίζοντας πώς θα πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο «ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης» με εγκαθίδρυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών εντός του ασφαλιστικού συστήματος.
«Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλει σε ένα βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Εστιάζοντας στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, η παροχή συνταξιοδοτικών υπηρεσιών, λειτουργώντας συμπληρωματικά της κοινωνικής ασφάλισης, μπορεί να αναδείξει τα πλεονεκτήματα των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων.
Μέσω της αποταμίευσης και της παραγωγικής αξιοποίησής της μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλος όγκος αποθεματικών, παρέχοντας πολύτιμους πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Εξειδικεύοντας σημείωσε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπουν στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης, στον δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα, επιχειρώντας μάλιστα να συνδέσει το σύστημα των τριών πυλώνων με καθαρά κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά με τις νέες ευρωπαϊκές πρακτικές που θα ισχύσουν σε όλη την Ε.Ε.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η επόμενη τομή στην ευρωπαϊκή -και συνεπώς και στην ελληνική- ασφαλιστική βιομηχανία έρχεται με την καθιέρωση των ‘πανευρωπαϊκών προσωπικών συνταξιοδοτικών προϊόντων’, των λεγόμενων εν συντομία ΡΕΡΡ. Ως γνωστόν, τον προηγούμενο μήνα εγκρίθηκε ο κανονισμός για τα ΡΕΡΡ, ο οποίος είναι εφαρμοστέος και στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση τον κανονισμό αυτόν, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, μέσω της σχεδίασης και διάθεσης τέτοιων συνταξιοδοτικών προϊόντων, έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναλάβουν έναν νέο ρόλο εντός του συστήματος ασφάλισης της κάθε χώρας».
Με άλλα λόγια επιχείρησε να συνδέσει το σχέδιο της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που θα ακολουθηθούν προκειμένου «να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που ασκούνται στα συνταξιοδοτικά συστήματα από τη γήρανση του πληθυσμού λόγω υπογεννητικότητας και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής» υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «το ελληνικό συνταξιοδοτικό επιβαρύνεται έτι περαιτέρω από την ανεργία και το brain drain»!.
Πηγή: avgi.gr
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)