«Τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης», χαρακτηρίζει καιρό τώρα η Νέα Δημοκρατία την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρισμός που αποτέλεσε τον πυρήνα της αντιπολιτευτικής της γραμμής.
Ποια είναι όμως η καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης για την ελληνική οικονομία και κοινωνία; Στο ερώτημα αυτό επιχείρησε να απαντήσει η «Εφημερίδα των Συντακτών», επιλέγοντας 10 οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια που θεωρούνται ότι είναι και τα πλέον σημαντικά για τη στάθμιση της κατάστασης και την εξέλιξη της χώρας στη διάρκεια των 4-5 τελευταίων δεκαετιών.
Αυτά είναι το εθνικό εισόδημα, το δημοσιονομικό ισοζύγιο, το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, ο ιδιωτικός πλούτος, η απασχόληση και η ανεργία, το εξωτερικό ισοζύγιο, οι ξένες άμεσες επενδύσεις και, τέλος, το μέγεθος του δημόσιου τομέα, όπως το καταγράφει η σχέση εργαζομένων στο Δημόσιο με αυτό του συνόλου της οικονομίας.
Στον Πίνακα 1 καταγράφεται η μεταβολή των 10 αυτών μεγεθών στη διάρκεια κάθε διακυβέρνησης της μεταπολίτευσης, χωρίς ωστόσο να συνθέτουν έναν τελικό δείκτη αξιολόγησης και των 10 κριτηρίων συνολικά, τόσο γιατί ένα τέτοιο εγχείρημα θα ήταν επιστημονικά αυθαίρετο όσο και γιατί η απουσία ενός σύνθετου δείκτη εμποδίζει τον αναγνώστη να εξαγάγει τα συμπεράσματά του, όπως αναφέρεται.
Από τη σύγκριση, λοιπόν, των δεδομένων του Πίνακα 1 προκύπτει ότι τα διαθέσιμα στοιχεία για τις κυβερνήσεις της περιόδου 1974-1989 δεν καλύπτουν όλα τα κριτήρια, με εξαίρεση την περίοδο 1982-89 για την οποία δείχνουν σημαντικότατη αύξηση του δημοσίου χρέους και της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, όπως και μεγάλη επιδείνωση του εξωτερικού ισοζυγίου.
Η σύγκριση ουσιαστικά περιορίζεται στις 4 τελευταίες δεκαετίες και με τη συγκεντρωτική ταξινόμηση του Πίνακα 2 προκύπτει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα εμφανίζεται συχνότερα από όλες τις άλλες στις 3 καλύτερες επιδόσεις ενώ απουσιάζει εντελώς από τις 3 χειρότερες επιδόσεις σε όλα τα κριτήρια.
…
Πηγή: https://tvxs.gr