Για τον ΣΥΡΙΖΑ η μάχη είναι against all odds αλλά ισχύει αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας – ότι στις 7 Ιουλίου το κοντέρ θα έχει μηδενίσει και όλα θα είναι ξανά ανοιχτά. Για την ΝΔ το στοίχημα και η πρόκληση είναι η αποφυγή του, μικρότερου ή μεγαλύτερου, λάθους – δηλαδή, η πάση δυνάμει διαφύλαξη του «αέρα νίκης» των ευρωεκλογών.
Πάνω σ’ αυτά τα δεδομένα αμφότερα τα στρατόπεδα χαράσσουν την στρατηγική των επόμενων 30 ημερών, αναδιατάσσουν δυνάμεις και τακτικές και οριοθετούν τα τελικά διλήμματα των εθνικών εκλογών. Στο Μαξίμου, όπου υπό τον πρωθυπουργό συνεδριάζει καθημερινά πλέον η νέα επιτελική ομάδα– Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης και Εφη Αχτσιόγλου – έχουν ήδη χαραχθεί οι βασικοί άξονες της προεκλογικής αντεπίθεσης που θα έχει ως αιχμή την ανάκτηση των διαύλων επικοινωνίας με τους νέους και την μεσαία τάξη.
Και στις δύο αυτές κατηγορίες πολιτών η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε καταλυτικά σε σχέση με το 2015 όπως έδειξε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, γεγονός που δρομολογεί άμεσες και στοχευμένες πολιτικές πρωτοβουλίες. Το πρώτο βήμα, κατά τις πληροφορίες, θα είναι η παρουσίαση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πακέτου μέτρων για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες – μια παρουσίαση που θα γίνει, πιθανότατα, σε ειδική εκδήλωση την Δευτέρα.
Την Παρασκευή επίσης, ή το αργότερο έως το Σαββατοκύριακο, θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να εγκρίνει το βασικό κορμό των ψηφοδελτίων όπου θα υπάρχει και πάλι ισχυρό αποτύπωμα του ανοίγματος στην κεντροαριστερά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση που ελήφθη είναι το 30% των υποψηφίων να προέρχεται από τον πέραν του ΣΥΡΙΖΑ προοδευτικό χώρο.
Σε επίπεδο επικοινωνίας και δημόσιου λόγου, στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να φέρει την σύγκρουση με την Νέα Δημοκρατία σε προγραμματικούς όρους για να αναδείξει αφενός τα θετικά πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα και αφετέρου την «κρυφή ατζέντα» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βασικός στόχος του σχεδιασμού αυτού είναι η κινητοποίηση των προοδευτικών και αντιδεξιών ψηφοφόρων που στις ευρωεκλογές δεν πήγαν να ψηφίσουν, καθώς εκτιμάται ότι η αποχή είναι και η μεγαλύτερη «δεξαμενή» ψηφοφόρων στην οποία μπορεί να ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε για να ανακόψει την αυτοδυναμία της ΝΔ είτε ακόμη και για να ανατρέψει το αποτέλεσμα της 26ης Μαίου.
Στην άλλη πλευρά, το επιτελείο Μητσοτάκη θέτει διπλό στόχο: Αφενός να θωρακίσει το «κεκτημένο νίκης» των ευρωεκλογών και αφετέρου να διευρύνει το σώμα των ψηφοφόρων της ΝΔ για να πετύχει την αυτοδυναμία.
Σ’ αυτή τη βάση ελήφθη και η απόφαση να μην πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική μονομαχία με τον Αλέξη Τσίπρα καθώς ένα ντημπέητ μεταξύ των δύο κρίνεται εξαιρετικά επισφαλές για τον πρόεδρο της ΝΔ και κάθε λάθος μπορεί να έχει αστάθμητο κόστος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφύγει και τις ανοιχτές ομιλίες για λόγους εντυπώσεων σε ό,τι αφορά την προσέλευση του κόσμου, με τον σχεδιασμό της Πειραιώς να προβλέπει πλέον επισκέψεις και συζητήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές και με συγκεκριμένες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.
Από τους πρώτους σταθμούς αυτών των επισκέψεων θα είναι τα Δωδεκάνησα και η Ηπειρος, ενώ μέχρι τις 15 Ιουνίου αναμένεται να έχουν κλείσει και όλα τα ψηφοδέλτια της ΝΔ πλην του Επικρατείας.
Στους αισιόδοξους υπολογισμούς του επιτελείου της Πειραιώς προσμετρώνται, σ’ αυτήν την φάση τουλάχιστον, «αξιόλογες» εισροές από το Κίνημα Αλλαγής λόγω της ρήξης Φώφης Γεννηματά – Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώτη επιδίωξη ωστόσο είναι η αλίευση ψηφοφόρων και η συμπίεση των κομμάτων και σχηματισμών που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ. Το ιδανικό σενάριο για την ΝΔ θα ήταν να μην μπει στην Βουλή η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου – εξ ου και η ενίσχυση της σκληρής δεξιάς πτέρυγας με υποψηφιότητες τύπου Μπογδάνου. Στο ίδιο πλαίσιο, οι πληροφορίες φέρουν το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ να βρίσκεται σε συζητήσεις και με τον προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο.