Διακηρύσσει ότι «έρχεται» ως «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων» και απαξιώνει ήδη την Βουλή των Ελλήνων. Προβάλει εαυτόν ως θεματοφύλακα των θεσμών και δίνει, πριν γίνουν καν οι εθνικές εκλογές, τον υπέρ πάντων αγώνα για να ελέγξει την νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης. Κατηγορεί την κυβέρνηση για αλαζονεία και επιδεικνύοντας ως «προίκα» τις 9,5 μονάδες διαφορά των ευρωεκλογών συμπεριφέρεται σαν να είναι ήδη πρωθυπουργός και, δη, με όρους πολιτικής παντοδυναμίας. Απαξιώνει κάθε αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα αλλά αρνείται – για μια ακόμη φορά – να πάει σε ντημπέητ απέναντί του.
H τακτική αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου προς τις εθνικές εκλογές αποκαλύπτει και την στρατηγική του έως τις κάλπες, αλλά και το μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο πρεσβεύει (και το οποίο επιμελώς μέχρι στιγμής επιχειρεί να κρύψει).
Στο επικοινωνιακό σκέλος ο σχεδιασμός της ΝΔ έχει δύο στόχους: Αφενός να εκπέμπψει εικόνα απονομιμοποίησης της κυβέρνησης μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να διευρύνει έτσι το «ρεύμα νίκης», και αφετέρου να προστατεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη δια της πρακτικής της «ελάσσονος έκθεσης» – να μην του επιτρέψει, δηλαδή, να υποπέσει σε λάθος.
Σ’ αυτήν την επιλογή εντάσσεται και η απόφαση να μην πάει τελικά σε ντημπέητ απέναντι στον πρωθυπουργό, «στρίβοντας» εν προκειμένω με την πρόταση για ντημπέητ όλων των πολιτικών αρχηγών. Παρ’ ότι προ ευρωεκλογών ο ίδιος έλεγε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα πως μόλις προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές «θα έχετε όσα ντημπέητ θέλετε», ήταν και πάλι ο ίδιος στην χθεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 που δήλωσε ότι θα πάει σε τηλεμαχία μόνον με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Από πλευράς ΝΔ η στάση αυτή αιτιολογείται επισήμως με την επίκληση της ισότιμης αντιμετώπισης όλων των κομμάτων και με τον ισχυρισμό ότι τα «ντημπέητ μεταξύ των δύο» έχουν σταματήσει προ πολλού. Εκείνο που δεν λέγεται είναι πως ο μόνος άλλος πολιτικός αρχηγός που είχε αρνηθεί μια face to face αναμέτρηση με τον αντίπαλό του ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ αντιθέτως υπήρξαν προεκλογικά ντημπέητ μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη και μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου. Όπως επίσης δεν ομολογείται ότι ο σχεδιασμός των επικοινωνιολόγων της Πειραιώς προβλέπει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα εκτεθεί στην παραμικρή πιθανότητα λάθους και πολιτικής ήττας απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να μην πληγεί η εικόνα του «θριάμβου» των ευρωεκλογών.
Στον ίδιο σχεδιασμό εντάσσεται και η απόφαση να μην υπάρχουν παρά μόνον γενικές αναφορές στο οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο περιλαμβάνει ουκ ολίγα γκρίζα – και νεοφιλελεύθερα – στοιχεία σε ό,τι αφορά τόσο τα εργασιακά, όσο και την τύχη των συμβασιούχων του δημοσίου, την μείωση ή μη του αφορολόγητου και τις περικοπές κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων.
To τρίτο σκέλος της ίδια στρατηγικής προβλέπει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκη πρέπει να εμφανίζεται με «ενωτικό» και «θεσμικό» προφίλ – ένα προφίλ, ωστόσο, που ήδη προσκρούει τόσο στην άρνηση της ΝΔ να μετάσχει σε συναινετική επιλογή της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης όσο και στην απόφαση του προέδρου της να αποσύρει το κόμμα από την Βουλή κατά την διάρκεια της, επιβεβλημένης και όχι απλώς νόμιμης, λειτουργίας της μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. Ενδεικτικές των προθέσεων είναι και οι επιθέσεις στους δικαστικούς, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για μεγάλες υποθέσεις.
«Δεν θα «μπούμε στο κάδρο μιας απονομιμοποιημένης Βουλής» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στον ΑΝΤ1 χωρίς πάντως να μπει στον κόπο να εξηγήσει από πότε τα εθνικά κοινοβούλια απονομιμοποιούνται μέσω… ευρωεκλογών. Εξήγηση και απάντηση δεν υπήρξε ούτε από την ΝΔ ούτε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε στην εύλογη απορία Βούτση: «Δεν καταλαβαίνω τον κ. Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι ο λαός πρόκειται να εκφράσει τη βούλησή του στις εθνικές εκλογές δεν είναι πρόκριμα για να μη λειτουργεί το κοινοβούλιο. Δεν είναι η κυβέρνηση και η Βουλή σε αναστολή», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
Ούτως ή άλλως, σοβαρή απάντηση δεν μπορεί να υπάρξει, από την στιγμή που η επιχείρηση απονομιμοποίησης της εκλεγμένης κυβέρνησης γίνεται μέσω σωρείας θεσμικών και πολιτικών ατοπημάτων από την… «κυβέρνηση εν αναμονή» του κ. Μητσοτάκη.