Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ συντριβής λόγω Πρεσπών

Μελετώντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όλοι οι δημοσκόποι συμφωνούν:

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη την εκκωφαντική ήττα στις κάλπες.

Ο μύθος περί “ ασύμμετρης” συντριβής στις εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας καταρρέει παταγωδώς εάν παρατηρήσει κανείς τις επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος και της Ν.Δ.

Θα διαπιστώσει πως η μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις περιοχές αυτές είναι ανάλογη ( αλλού λίγο μικρότερη, αλλού λίγο μεγαλύτερη) του μέσου όρου της μείωσης πανελλαδικά – 12 μονάδες σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015.

Έχει, δε, ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον πως και η αύξηση των ποσοστών της Ν.Δ στις ίδιες περιοχές ακολουθεί τον μέσο όρο της πανελλαδικής αύξησης του ποσοστού της. Ήτοι, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κέρδισε ιδιαίτερα από την καταγγελτική στάση και τη διχαστική ρητορική κάποιων στελεχών της σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Για παράδειγμα (σ.σ η σύγκριση γίνεται μεταξύ των ποσοστών του 2015 και της περασμένης Κυριακής- αποτελέσματα υπουργείου Εσωτερικών στο 80% της ενσωμάτωσης ):

-στα Γρεβενά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 9 μονάδες (34,5-25,2%), η Ν.Δ έχασε περίπου μία μονάδα (34,9-33,3%)

-στην Πέλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 13 μονάδες (33,2-20,4%), η Ν.Δ κυμάνθηκε περίπου στο ίδιο ποσοστό (35,3-34,5%)

-στην Β’ Θεσσαλονίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 15 μονάδες (32,8-17,7%), η Ν.Δ κέρδισε περίπου μισή μονάδα (35,6- 36%)

– στην Καστοριά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε επτά μονάδες (28,96-21,09%), η Ν.Δ κατέγραψε περίπου το ίδιο ποσοστό (41,38-41,84%)

-στη Φλώρινα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περίπου 10 μονάδες (37,84-27,1%), η Ν.Δ είχε το ίδιο ποσοστό (33,95-33,6%)

-στη Δράμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 12 μονάδες (29,7-17,7%) και η Ν.Δ κέρδισε κάτι λιγότερο από μια μονάδα (34,47-35,1%)

Ανάλογη είναι η εικόνα σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Πουθενά, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται το “αφήγημα” περί τιμωρίας των “προδοτών” με μονοψήφια ποσοστά, όπως κατά κόρον μεταδιδόταν από μέσα ενημέρωσης και, μάλιστα, ως “αναπαραγωγή” δημοσκοπικών μετρήσεων που, όμως, ουδέποτε απέκτησαν “ονοματεπώνυμο”.

Είναι, ωστόσο, αλήθεια πως στις ίδιες περιοχές, η “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου καταγράφει τα μεγαλύτερα πανελλαδικά ποσοστά της. Πάνω από 7,5% στις Σέρρες και τη Δράμα, περίπου 6,5-7 στην Πέλλα, το Κιλκίς και την Ημαθία. Όπως εκτιμούν οι δημοσκόποι, η ψήφος στο νεοπαγές κόμμα-έκπληξη των ευρωεκλογών δεν μπορεί να θεωρηθεί, μόνο, “ψήφος στους Μακεδονομάχους”, αλλά ως μία “αντισυστημική στάση” μερίδας των εκλογικού σώματος που κινήθηκε προς τον δημοφιλή τηλεπωλητή και πρώην βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ, προερχόμενη από την Χρυσή Αυγή, την Ένωση Κεντρώων, ακόμα και τη Ν.Δ.

Επηρέασε, όμως, η Συμφωνία των Πρεσπών το εκλογικό αποτέλεσμα; Η απάντηση είναι καταφατική αλλά όχι -όπως εξηγήθηκε- ως απευθείας τιμωρία της κυβέρνησης. Αξιοποιήθηκε ως “εργαλείο” για την επιβάρυνση ενός ήδη αρνητικού πολιτικού κλίματος, σε συνδυασμό με την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλει υποψηφιότητες με επιρροή και απήχηση στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της Βόρειας Ελλάδας.

Όταν ένας ψηφοφόρος γίνεται δέκτης μιας επικοινωνιακής καταιγίδας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και ταυτόχρονα έχει να επιλέξει αδύναμες υποψηφιότητες στο “επίκεντρο” αυτής της καταιγίδας (π.χ Γιαννούλης, Νοτοπούλου κ.ά) το κλίμα βαραίνει περισσότερο.

Επ’ αυτού συντρέχει και μία ίσως σημαντικότερη παράμετρος σχετικά με το Μακεδονικό.

Υπό την πολιτική “ομηρία” του πρώην κυβερνητικού εταίρου του, ο ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικότερα το Μέγαρο Μαξίμου, άφησαν σε μεγάλο βαθμό τη Συμφωνία των Πρεσπών στην τύχη της.

Η επικοινωνιακή καμπάνια ανάδειξης των θετικών πλευρών της, η οποία επρόκειτο να υλοποιηθεί σχεδόν αμέσως μετά την υπογραφή της -το περασμένο καλοκαίρι-, αναβλήθηκε και οι πρώτες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν πολλούς μήνες μετά. Όταν, όμως, πλέον ο Πάνος Καμμένος είχε προκαλέσει μείζον ενδοκυβερνητικό θέμα, ο Νίκος Κοτζιάς είχε παραιτηθεί προσβεβλημένος από τις επιθέσεις που είχε δεχθεί και από την απουσία στέρεης και καθαρής πολιτικής στήριξης, και η διχαστική ρητορική είχε παγιωθεί με κραυγές περί “προδοσίας”.

Από την άλλη, οι Πρέσπες σε συνδυασμό με την αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση, ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά του κεντρώου χώρου και της κεντροαριστεράς και βοήθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει πολιτικούς εταίρους και συνομιλητές που αντιμετώπιζαν μέχρι τότε εχθρικά την συγκατοίκηση με τους ΑΝ.ΕΛ.

Το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι αποτέλεσμα κυρίως της Συμφωνίας των Πρεσπών και του “διαζυγίου” με τον Πάνο Καμμένο και ενδεχομένως να διασώσει πολιτικά την κατάσταση στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ή έστω να επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα την εδραίωσή του ως ηγέτης του αντιδεξιού μετώπου,

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.