Η «αποδημία» του Κ. Μητσοτάκη ένωσε -έστω και προσωρινά- τον πολιτικό κόσμο της χώρας, ωστόσο άνοιξε παλιές πληγές στη Νέα Δημοκρατία. Επανέφερε στο προσκήνιο τα γεγονότα του 1993 και την ανατροπή της τότε κυβέρνησης, ενώ, όπως φάνηκε, για ένα τμήμα της παράταξης το «αδίκημα» ούτε έχει παραγραφεί ούτε, πολύ περισσότερο, έχει ξεχαστεί.
Στο παρασκήνιο, τις τελευταίες ημέρες, εξελίσσεται ένας… ιδιότυπος «πόλεμος», καθώς η πλευρά του Αντ. Σαμαρά επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου. Φτάνοντας στην καινοφανή, σχεδόν εξωφρενική, θεωρία ότι για την πτώση της κυβέρνησης ευθύνονται οι Καραμανλικοί! Προσπάθεια που προκαλεί οργή αλλά και τα ειρωνικά σχόλια στελεχών που κινούνται πέριξ του πρώην πρωθυπουργού. Πού τα στηρίζουν όλα αυτά; Σε μια αποστροφή του εκλιπόντος στη συνέντευξη που είχε δώσει προκειμένου να μεταδοθεί μετά τον θάνατό του και στην οποία αναφέρει επί λέξει: «Υπήρχε πάντοτε η πτέρυξ η μία, η οποία στην ουσία ήταν η παλιά καραμανλική πτέρυγα, η οποία δεν συμφωνούσε, τουλάχιστον στην έκταση και τους ρυθμούς που εγώ ήθελα». Αναφορά που έχει να κάνει με τη θητεία συνολικά της τότε κυβέρνησης και σε καμιά περίπτωση με τα γεγονότα του 1993, που οδήγησαν σε πρόωρες εκλογές κι επανέφεραν στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρ. Παπανδρέου.
Λάδι στη φωτιά έριξε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος ο οποίος μιλώντας στην ειδική εκδήλωση στη Βουλή για τον Κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκε στον ρόλο που είχε διαδραματίσει ο Αντ. Σαμαράς, υπονοώντας ότι με τέσσερις-πέντε ακόμη βουλευτές είχε ανατρέψει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, φέρνοντας με τα λεγόμενά του σε εμφανή αμηχανία τον Κυρ. Μητσοτάκη, την Ντ. Μπακογιάννη αλλά και μεγάλη μερίδα γαλάζιων βουλευτών. Χρησιμοποίησε δε όρους όπως «αποστάτες», «προδότες» κ.ά. Τις επόμενες ημέρες ο κ. Καμμένος δέχθηκε μαζικές επιθέσεις από blogs που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό, που τον κατηγορούσαν ότι επιχειρεί να τον σπιλώσει πολιτικά. Ανέπτυξαν μάλιστα τη θεωρία ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μίλησε ως «εκπρόσωπος» των Καραμανλικών. Από την πλευρά των Καραμανλικών δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση στην προσπάθεια των Σαμαρικών να ξαναγράψουν την ιστορία της παράταξης.
ΠΑΡΟΝ