Η Φώφη που ήθελε να το παίξει… «ηγέτης» πιο βαθιά στο γαλάζιο τούνελ

 ΜΑΝΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ

Η αγωνία της λογική, όμως το αίτημά της παράλογο και τραγικό, που όχι μόνο δεν τη βγάζει από το αδιέξοδο που βρισκόταν αλλά τη σπρώχνει πιο βαθιά μέσα σ’ αυτό.

Το αιφνιδιαστικό αίτημα για πρόωρες εκλογές «εδώ και τώρα» από τη Φώφη Γεννηματά σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στην πολιτική συζήτηση, είναι η αλήθεια. Αλλοι είδαν σ’ αυτό την εσωκομματική επικράτηση του Βαγγέλη Βενιζέλου που ζητά εναγωνίως σύμπλευση με τη ΝΔ (σχολιάζοντας χαρακτηριστικά οι θιασώτες αυτής της άποψης… «άπαξ ουρά, πάντα ουρά») και άλλοι περιόρισαν την ανάλυσή τους μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τις σχέσεις με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Υπάρχει, όμως, και μια τρίτη άποψη, που λέει ότι στην πολιτική προτιμώνται πάντα οι συνδυαστικές λύσεις, βλέποντας έτσι το αίτημα για εκλογές ως την παράλογη έκφραση μιας ωστόσο λογικής και βάσιμης εσωτερικής αγωνίας της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Και φυσικά μιλάμε για την αγωνία που προκύπτει από την παρατήρηση των δημοσκοπήσεων.

Τα πιο δύσκολα… είναι μπροστά

Αν παρατηρήσει κανείς για καιρό τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται, αντιλαμβάνεται ότι το Κίνημα Αλλαγής όχι μόνο δεν εμφανίζει καμία αυξητική διάθεση ή δυναμική αλλαγής αλλά μάλλον αρχίζει να τοποθετείται -στη συνείδηση της πλειοψηφίας- στη θέση του παρατηρητή των εξελίξεων.

Εχοντας μάλιστα ως δεδομένο ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να είναι ντέρμπι μεταξύ δύο μονομάχων (μόνο τους τελευταίους μήνες, η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί έως και 40% σε όλες τις εταιρείες), στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά ότι η δημοσκοπική τους εικόνα αναμένεται να δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις στο προσεχές μέλλον, ιδίως επειδή ακολουθεί και η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ (που αντλεί δυνάμεις από την ίδια πηγή ψηφοφόρων) αναμένεται να εκτιναχθεί.

Και μετά θα έχει άλλον ένα χρόνο η κυβέρνηση, να αφαιμάξει και άλλο το (πρώην) πράσινο στρατόπεδο, μέχρι τις εθνικές εκλογές. Όλα αυτά προφανώς συνειδητοποίησαν οι επικοινωνιολόγοι και συμβουλάτορες της Φώφης Γεννηματά, εισηγούμενοι μια εντυπωσιακή κίνηση ΤΩΡΑ, για να αλλάξει η αδιέξοδη πορεία του κινήματος.

Αντιλήφθηκαν δηλαδή ότι το μονοπάτι (της καταστροφολογικής ρητορικής) που ακολουθούν έχει μπροστά του ανηφόρα. Και ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ όντως βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια τον Αύγουστο, θα έχουν πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Καλώς, το αντιλήφθηκαν. Όμως, τελικά τι αποφάσισαν; Όχι να αλλάξουν μονοπάτι αλλά να πάρουν φόρα μπας και καταφέρουν να την ανέβουν. Πολιτικά, αυτό μεταφράζεται σε «Καλά τα λέγαμε, η οικονομία καταστρέφεται, εκλογές εδώ και τώρα». Οντως, πήραν φόρα…

Ποιος είναι ο βασικός αντίπαλος;

Στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο αναμένεται να κάνει επικοινωνιακή (συνεπώς και δημοσκοπική) ρελάνς στην μεγάλη (τη λεγόμενη και σιωπηρή) πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αποδεικνύοντας ότι όλα αυτά που του έλεγαν τα συστημικά μίντια της χώρας εδώ και χρόνια, αναφορικά με την οικονομία, ήταν απλώς φθηνά παραμύθια της Χαλιμάς, μιας και σε λίγους μήνες η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές, με την κοινωνία όρθια και το χρέος ρυθμισμένο.

Οσον αφορά δε τα κοινωνικά θέματα, ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, θα έλεγε κανείς ότι έχει ανοίξει ένα σταθερό, διαρκή (και αποτελεσματικό όπως αποδεικνύεται δημοσκοπικά) διάλογο με τα προοδευτικά τμήματα της κοινωνίας, εκμεταλλευόμενος ασφαλώς και το ακραία συντηρητικό προφίλ, που έχει «φορέσει» με το ζόρι στο κόμμα της ΝΔ ο νυν Αντιπρόεδρός του, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος λειτουργεί πια περίπου ως κόκκινη γραμμή για τους λογικούς ανθρώπους. Πάντως, και σ’ αυτό τον τομέα, η αμφίσημη στα περισσότερα θέματα στάση της Φώφης Γεννηματά μέχρι σήμερα δεν έχει ενισχύσει διόλου την εικόνα του κόμματος στην κοινωνία.

Μάλλον την έχει ζημιώσει, θα έλεγε κανείς, μιας και αποδεικνύει ότι το κομματικό συμφέρον διαπερνά ακόμη και σήμερα -οριζοντίως και καθέτως- όλες τις πολιτικές αποφάσεις της ηγεσίας. Νοοτροπία χθεσινή, που έχει απορριφθεί από τους πολίτες, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους –όσο και να μη θέλουν να το καταλάβουν αυτό οι κομματάρχες- παραμένουν αηδιασμένοι από το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Αρα, δεν επιβραβεύουν την έξυπνη κομματική θέση αλλά την ωφέλιμη κοινωνική στάση.

Όπως άλλωστε ισχύει ακριβώς το ίδιο και με την αντιπολιτευτική ρητορική, που έχουν υιοθετήσει τα στελέχη του Κινήματος, ρητορική ψεύδους, συκοφαντίας και παραπληροφόρησης, που αφορά σε λίγους πωρωμένους αλλά αφήνει αδιάφορους τους συντριπτικά περισσότερους λογικούς! Και όμως, οι κομματάρχες δεν το αντιλαμβάνονται αυτό! Επιμένουν να απευθύνονται στους λίγους, εκείνους που θα εκτιμήσουν (με like στο FB) την πιο έξυπνη χυδαιότητα. Αυτούς που θα κάνουν «φασαρία» στα social media , με πικρόχολα σχόλια και αμέτρητα ψεύτικα trolls ως ακολούθους. Αυτήν ακριβώς την πορεία ακολουθούσε μέχρι σήμερα και το ΠΑΣΟΚ. Μόνο που το καταστροφολογικό μιντιακό προϊόν που παρήγαγε ήταν ασφαλώς μικρότερο από αυτό της ΝΔ, με αποτέλεσμα να φαίνεται –και πάλι- ως η ουρά του Κυριάκου.

Αρα, αναφορικά με τη δεξαμενή των πωρωμένων καταστροφολόγων έχανε από τη ΝΔ (από τα δεξιά του) ενώ αναφορικά με τη δεξαμενή των ακομμάτιστων λογικών ανθρώπων έχανε από τον ΣΥΡΙΖΑ (από τα αριστερά του). Πού να πάει έτσι το πράγμα; Πουθενά.

Επρεπε να ληφθεί μια απόφαση. Να επιλεγεί ο βασικός αντίπαλος και να αποφασιστεί ένα καίριο χτύπημα σ’ αυτόν. Ετσι ώστε η Φώφη να γίνει ξανά «πρωταγωνιστής των εξελίξεων» και να προβληθεί το ηγετικό της προφίλ. Και επέλεξαν τελικά… να ζητήσουν εκλογές εδώ και τώρα! Όταν βρισκόμαστε λίγο πριν την έξοδο από το μνημόνιο, όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την οριστική ρύθμιση του χρέους (το κορυφαίο θέμα), όταν όλες οι πλευρές τρέχουν για να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατία τις προβλεπόμενες ημερομηνίες, προκειμένου να βγει με επιτυχία η Ελλάδα στις αγορές, τον Αύγουστο. Τώρα, η Φώφη Γεννηματά σκέφτηκε να ζητήσει ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Μα, πόσο πιο λάθος κίνηση; Πόσο μεγαλύτερος παραλογισμός; Τι πιο επιζήμιο για τα εθνικά συμφέροντα, αυτή τη στιγμή;

Όμως, η Φώφη αδιαφόρησε για τα εθνικά συμφέροντα και αποφάσισε να υπηρετήσει μόνον τα κομματικά, κάνοντας μια τραγική πολιτικά επιλογή, που όχι μόνο δεν τη βγάζει από το αδιέξοδο που βρισκόταν αλλά τη ρίχνει πιο βαθιά μέσα σ’ αυτό. Κρίμα, που η ίδια δεν το έχει αντιληφθεί ακόμη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.