“Στις 26 Μαΐου μιλάνε οι πολίτες και το μήνυμα τους πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό”, τόνισε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στην οποία παρέστη ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, που έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής, καθώς ήταν η πρώτη παρουσία του σε προεκλογική εκδήλωση.
“Το αίτημα της πολιτικής αλλαγής είναι πολύ ισχυρό και πρέπει να εκφραστεί μόνο μέσω της ψήφισης της Νέας Δημοκρατίας”, είπε ο κ. Μεϊμαράκης, σημειώνοντας ότι η κάλπη των ευρωεκλογών μπορεί να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις και μια μεγάλη διαφορά θα “σύρει” τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σε άμεση προσφυγή στις εθνικές εκλογές.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε μια αναδρομή στα γεγονότα μετά το 2009 και υπογράμμισε πως η κρίση στην Ελλάδα κράτησε τόσο πολύ (δέκα χρόνια), επειδή έγιναν λάθη και από τις πολιτικές δυνάμεις και από τους πολίτες.
Ήταν “λάθος”, είπε, των πολιτικών δυνάμεων που δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν τον Μάρτιο του 2009 όταν ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, συγκάλεσε τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δεν “δραπέτευσε”, όπως την έχουν κατηγορήσει, αλλά οδήγησε τη χώρα σε εκλογές προκειμένου να ληφθούν ξεκάθαρες αποφάσεις.
Στις εκλογές που έγιναν το 2009 έκαναν “λάθος” όσοι πολίτες πίστεψαν τον Γιώργο Παπανδρέου και ότι “λεφτά υπάρχουν” , σημείωσε, και τότε άρχισε η μνημονιακή πορεία της Ελλάδας.
Απάντησε και στο επιχείρημα “όλοι είναι ίδιοι”, λέγοντας πως “όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, εμείς δεν είπαμε ποτέ ψέματα, λέμε πάντα την αλήθεια”.
Το 2014 η χώρα ήταν έτοιμη να βγει στο “ξέφωτο”, σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, αλλά ο κ. Τσίπρας οδήγησε τη χώρα σε εκλογές με δεσμεύσεις ότι “θα σκίσει τα μνημόνια” και η “γοητεία” του κ. Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015 κόστισε στη χώρα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Για τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων του 2015 ο κ. Μεϊμαράκης θεωρεί υπεύθυνους τους πολίτες. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, μια μικρή μερίδα πίστεψε τον κ. Τσίπρα και ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μια μεγάλη μερίδα (κυρίως ψηφοφόροι της Ν.Δ.) απείχαν και έτσι προέκυψε μια “τεχνητή πλειοψηφία” που κυβερνά.
Υπενθύμισε ότι ανέλαβε πρόεδρος της Ν.Δ. το βράδυ του δημοψηφίσματος και υπεραμύνθηκε της απόφασης να ψηφίσει το κόμμα στη Βουλή τη Συμφωνία με τους δανειστές που είχε συνάψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Απάντησε σε όσους τον επέκριναν ότι έτσι έδωσε “στήριξη” στην κυβέρνηση Τσίπρα λέγοντας: “Βάλαμε πλάτη για την Ελλάδα, δεν στηρίξαμε τον Τσίπρα. Ποια ήταν η εναλλακτική; Να πηγαίναμε σε εκλογές και να ρίχναμε τον Τσίπρα με τους Έλληνες εξαθλιωμένους και την Ελλάδα στην καταστροφή!”
Συμβούλεψε τους επικριτές του να δουν τι γίνεται σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία με το Brexit, είπε ότι “η Ελλάδα θα είχε γίνει Βενεζουέλα”, αν η Ν.Δ. οδηγούσε τότε τη χώρα σε εκλογές και δήλωσε: “Και σήμερα πάλι το ίδιο θα κάναμε, αν χρειαζόταν”.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι τότε η Ν.Δ. ψήφισε τη Συμφωνία και τους στόχους και όχι τα μέτρα, για τα οποία έβαλε αστερίσκο.
Για τον Αλέξη Τσίπρα παρατήρησε ότι αμέσως μετά προκήρυξε εκλογές και το έκανε τον Αύγουστο, επειδή, όπως είπε, “θεώρησε ότι εμείς, που μας λέει ότι είμαστε η “ελίτ”, θα κάνουμε τα μπάνια μας στη θάλασσα, τότε δεν είχε βρει τα κότερα”.
Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως τον Ιανουάριο του 2016 παρέδωσε το κόμμα “όρθιο” στον Κυριάκο Μητσοτάκη και επισήμανε πως “για πρώτη φορά, σήμερα, παρουσιάζει τέτοια ενότητα η Νέα Δημοκρατία”.
“Για πρώτη φορά έχουμε απρόσκοπτη λειτουργία της ηγεσίας της Ν.Δ., για πρώτη φορά η Ν. Δ. Δεν παρουσιάζει τα προβλήματα που είχε τις περασμένες φορές”, είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα μέλη του κόμματος να μη δίνουν βάση στις “παρερμηνείες” δηλώσεων του για διάφορα ζητήματα.
“Τρία χρόνια τώρα προσπαθούν κάποιοι να φανεί ότι ” υπονομεύουν”. Για τον έναν γιατί δεν μιλάει καθόλου, για τον άλλον, όταν μιλήσει, γιατί μιλάει και τι είναι αυτό που λέει. Ότι και να κάνουν προσπαθούν να δείξουν μια εικόνα που δεν υπάρχει. Είμαι υπερήφανος που σήμερα η Ν.Δ. είναι ενωμένη περισσότερο από ποτέ και θα το αποδείξουμε στις 26 Μαΐου που θα πάμε σύσσωμοι στις κάλπες. Λένε για κάποιους ότι θέλουμε μια άλλη πορεία. Ποιοι, εμείς που είμαστε από το 1974 ιδρυτικά στελέχη της Νεολαίας; Που δίναμε μάχη όταν ως Νεολαία παίρναμε 2% και 3%; Που ο Κώστας Καραμανλής πούλαγε τη “Δημοκρατική Πρωτοπορία”, την εφημερίδα της ΟΝΝΕΔ, στη Νομική;” είπε ο κ. Μεϊμαράκης.
Τον Ιανουάριο του 2016 ένιωσε ότι τελειώνει ότι η πολιτική διαδρομή, όμως τώρα αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη να κάνει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει: Πρώην πρόεδρος κόμματος κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με ψήφο.
“Το κάνω για τη φανέλα της Ν.Δ. γι αυτό συμμετέχω”, δήλωσε και σε σχέση με τον σταυρό που χρειάζεται στις ευρωεκλογές διηγήθηκε ένα περιστατικό: Όταν ήταν πρόεδρος της Βουλής αρκετοί ήταν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. που νόμιζαν ότι δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης στις βουλευτικές εκλογές και για πρώτη φορά δεν ήταν ανάμεσα στους τρεις πρώτους βουλευτές στην εκλογική του περιφέρεια. “Δεν ήμουν στην πρώτη τριάδα, αλλά έγινα πρόεδρος του κόμματος”, σχολίασε με χιούμορ.
Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι συγχωρεί όσους πρώην ψηφοφόρους της Ν.Δ. ψήφισαν Ανεξάρτητους Έλληνες, Το Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων ή ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, τους κάλεσε να ξανασυναντηθούν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές και τάχθηκε κατά της “χαλαρής” ψήφου.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έφτασε πρώτος στο κινηματοθέατρο “Ολύμπιον” και περίμενε στα σκαλιά την άφιξη του Κώστα Καραμανλή. Μόλις έφτασε ο πρώην πρωθυπουργός οι συγκεντρωμένοι με χειροκροτήματα έσπευσαν να του σφίξουν το χέρι και να τον αγκαλιάσουν. Οι δυο τους είχαν θερμό εναγκαλισμό και προχώρησαν στο εσωτερικό της αίθουσας καταχειροκροτούμενοι.
Τη συγκέντρωση οργάνωσαν η ΝΟΔΕ νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ και οι Γραμματείες Οικουμενικού Ελληνισμού και Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του κόμματος.
Πριν την ομιλία του κ. Μεϊμαράκη απηύθυναν χαιρετισμό υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Μετά το τέλος της ομιλίας, κατά γενική απαίτηση, ο Κώστας Καραμανλής ανέβηκε στην εξέδρα και φωτογραφήθηκε με τους υποψήφιους.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. στο νομό Θεσσαλονίκης (Γκιουλέκας, Καλαφάτης, Ράπτη, Καράογλου, Αναστασιάδης) και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος, ενώ ο υποψήφιος περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας δεν μπορούσε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και έστειλε γραπτό χαιρετισμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ