Mηνύματα ΔΑΚΕ σε Μητσοτάκη για εργασιακά

Θέση για το ζήτημα της επταήμερης εργασίας και εν γένει των εργασιακών σχέσεων παίρνει με σημερινή της ανακοίνωση η ΔΑΚΕ, η γαλάζια συνδικαλιστική παράταξη στον ιδιωτικό τομέα, μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ, αν και τυπικά μιλάε για απόπειρα «προεκλογικής σύγχυσης» από την κυβέρνηση, εν τέλει καταδεικνύει τη «σύγχυση» στη ΝΔ, καθώς απορρίπτει τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και έμμεσα στέλνει μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος. Χωρίς να αναφέρεται προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ, που έχει μιλήσει για ελαστικοποίηση στην αγορά εργασίας, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τονίζει: «η επταήμερη λειτουργία μιας επιχείρησης σε ετήσια βάση, επιτρεπτή όχι γενικώς αλλά υπό συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, δεν ισοδυναμεί, και δεν είναι ανεκτό να ισοδυναμεί με επταήμερη εργασία. Δεν είναι ανεκτό να υπονομεύει το πενθήμερο. Οτιδήποτε άλλο, ακόμη και ως σκέψη, είναι νοσηρό και ειδεχθές, απάνθρωπο και αντιπαραγωγικό λόγω επαγγελματικής εξουθένωσης ενώ μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας».

«Με την εκτεταμένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, φαινόμενα εντατικοποίησης της δουλειάς (6 ή 7 ημέρες χωρίς ρεπό και καταβολή υπερωρίας), καταχρηστικά ευέλικτα ωράρια που “απλώνουν” το ωράριο σε όλη την εβδομάδα, παραβιάσεις στο χρόνο δυστυχώς έχουν γενικευτεί και πρέπει να αποκρουστούν», σημειώνει. Για το 8ωρο, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει ξεπερασμένο, οι γαλάζιοι συνδικαλιστές σημειώνουν: «Το οκτάωρο, πενθήμερο, η πλήρης και σταθερή δουλειά, η σχέση εξαρτημένης εργασίας είναι κρίσιμες κατακτήσεις του χθες και απαραίτητες/αναντικατάστατες συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του ανέφερε: «Μερικές φορές το να δώσεις σε μία γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της είναι καλό, δεν είναι κακό. Μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή οκτάωρη εργασία, πέντε μέρες την εβδομάδα αλλά είναι καλό. Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα», συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Κάποιοι που τα βλέπουν αυτά και κυνηγούν σκιές είναι άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα και δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τον κόσμο που ξημερώνει μπροστά μας και εξακολουθούν να νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα του ’80. Αυτή η Ελλάδα τελείωσε. Η Ελλάδα του 2021 που ξημερώνει μπροστά μας είναι μία άλλη Ελλάδα. Οι άνθρωποι που ισχυρίζονται αυτά φοβάμαι ότι δεν έχουν το βασικό πλαίσιο κατανόησης για να αντιληφθούν που πηγαίνει ο σύγχρονος κόσμος».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.