Η ρελάνς Τσίπρα στην πρόταση μομφής για Πολάκη

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Με μείζονα αναμέτρηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση επανέρχεται, μετά τις πασχαλινές διακοπές, η πολιτική ζωή και παράλληλα εισέρχεται στην τελική ευθεία η προεκλογική αντιπαράθεση ενόψει της 26ης Μαΐου.

Αφορμή για τη νέα κοινοβουλευτική σύγκρουση είναι η επικοινωνιακής έμπνευσης πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η οποία κινδυνεύει να γίνει μπούμερανγκ για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως είχε δεσμευτεί τη Μεγάλη Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης θα καταθέσει την πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας την προσεχή Δευτέρα 6 Μαΐου, μαζί με την τροπολογία για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, όπως απάντησε την ίδια ημέρα στον αντίπαλό του, θα μετατρέψει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Έτσι, εκτός απροόπτου, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί και η ψηφοφορία θα γίνει την Τετάρτη καθώς ο πρωθυπουργός την Πέμπτη θα βρίσκεται στο Σιμπίου της Ρουμανίας για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει η συζήτηση να μεταφερθεί την επόμενη εβδομάδα. Το να εξελίσσεται συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης δίχως τον πρωθυπουργό είναι κάτι που ούτε η ΝΔ θα το επέλεγε. Όσο για την τροπολογία της ΝΔ, πρόκειται για εντυπωσιασμό, αφού η κυβέρνηση δεν θα την ψηφίσει, θα φέρει εκείνη την σχετική ρύθμιση και θα περιμένει από τη ΝΔ να την ψηφίσει όπως προανήγγειλε χθες.

Πήγε για μαλλί

Η στόχευση της ΝΔ όταν προανήγγειλε την πρόταση μομφής ήταν διαφορετική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να φέρει τον Αλέξη Τσίπρα στη δύσκολη θέση να απολογείται για τον Παύλο Πολάκη, και μάλιστα για ένα θέμα πολιτικής ηθικής και αυξημένης κοινωνικής ευαισθησίας, την επίθεση του αναπληρωτή υπουργού κατά του υποψηφίου ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης, ο κ. Πολάκης με την αμετροέπεια που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια, έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία και προκαλεί ακόμη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με την ενίοτε πεζοδρομιακή του συμπεριφορά.

Το παιχνίδι θα ήταν χαμένο για τον Τσίπρα ενώ η ΝΔ θα πετύχαινε τον στόχο της που συνοψίζεται στο σύνθημα Τσίπρας=Πολάκης και ένα ακόμη πλήγμα στο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Φάνηκε τότε μία καλή ιδέα στους επικοινωνιακούς του συμβούλους του κ. Μητσοτάκη που έλαβαν υπόψη τους και την κατακραυγή που σηκώθηκε σε ελάχιστο χρόνο στα social media.

Ο πρόεδρος της ΝΔ την αποδέχθηκε ασμένως και έσπευσε στη βουλή να την προαναγγείλει, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την ηθική απαξία της κοινής γνώμης προς τις συμπεριφορές του κ. Πολάκη. Στέλεχος της ΝΔ, που δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τον υπεύθυνο στρατηγικής επικοινωνίας, Τάκη Θεοδωρικάκο, λέει ότι «αν είχαν προβλέψει την αντίδραση του Τσίπρα θα το είχαν ξανασκεφθεί και μάλλον θα το απέφευγαν«.

Η ρελάνς του Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας έδειξε αντανακλαστικά και δήλωσε αμέσως ότι μετατρέπει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης. Έτσι, αντί να απολογείται για την ατυχή τουλάχιστον δήλωση του υπουργού του θα προκαλέσει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, αναγκάζοντας ακόμη και τα εχθρικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ να αναπαράγουν για τρεις ημέρες την βασική του επιχειρηματολογία, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Ο κ. Τσίπρας έχει προαναγγείλει «μέτρα στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της νέας οικονομικής πολιτικής που εξαγγέλθηκε στην ΔΕΘ μετά την έξοδο από τα μνημόνια«. Εν ολίγοις πρόκειται για μία σειρά φοροελαφρύνσεις, μείωση ΦΠΑ, μείωση φορολογικών συντελεστών, 120 δόσεις για τις οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, 13η σύνταξη, ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου.

Αφενός θα είναι στοχευμένα στη μεσαία τάξη για ευνόητους ψηφοθηρικούς λόγους και αφετέρου, λένε οι αρμόδιοι, θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Έρχονται σαν συνέχεια και υποστηρίζουν το κυβερνητικό αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια που συμπληρώνεται από τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας (επιτυχής έξοδος στις αγορές, ρυθμοί μεγέθυνσης, αποπληρωμή του ΔΝΤ) και την διεθνή τους αναγνώριση -πάντα σύμφωνα με το ίδιο αφήγημα.

Σε επίπεδο ρητορικής -εάν όχι και εξαγγελίας- θα το εκδηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του κατά την διάρκεια της τριήμερης συζήτησης. Βεβαίως η Novartis, η διαπλοκή, τα χρέη των κομμάτων, το αντίστοιχο ήθος των υποψηφίων της ΝΔ που υπερασπίστηκαν τον παιδόφιλο Νίκο Γεωργιάδη, θα έχουν τον χρόνο τους.

Απέρριψε ξανά το ντιμπέιτ

Είναι μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που ήθελε να αποφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες για τρίτη φορά απέριψε τον ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα. Το αίτημα υποβλήθηκε επισήμως από την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου, με επιστολή προς την εκπρόσωπο της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη, και έλαβε αρνητική απάντηση. Ο κ. Μητσοτάκης θέλοντας απλώς να συντηρήσει το προβάδισμα επιδίδεται σε αντιπολίτευση φθοράς -συντονίζοντας τις κινήσεις του με το σύστημα των ΜΜΕ που τον στηρίζει- άλλοτε για τον κ. Πολάκη, άλλοτε για τον κ. Πετσίτη και τις σχέσεις με τον κ. Παππά και προσφάτως ξανά για τη Βενεζουέλα και τον Μαδούρο.

Το μόνο προνομιακό πεδίο για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι το Σκοπιανό που όμως από την πολλή χρήση έχει εξαντλήσει τα αποτελέσματά του. Στο παθητικό του ο κ. Μητσοτάκης έχει μία σειρά από ατυχείς προβλέψεις -από την επιβολή του δημοσιονομικού κόφτη μέχρι τη μείωση των συντάξεων και ότι δεν θα βγούμε στις αγορές- ενώ και οι θέσεις του δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς: όχι επιδόματα και 13η σύνταξη, τα επιδόματα ανεργίας ευνοούν τους τεμπέληδες, outsourcing δημοσίων υπηρεσιών, είσοδος των ιδιωτών στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.

Ακόμη και την επαναδιαπραγμάτευση του πλεονάσματος την μεταθέτει σε απώτερο χρόνο όταν θα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων την οποία τώρα όπως δείχνουν οι δηλώσεις τους απολαμβάνει ο Τσίπρας. Το νεοφιλελεύθερο αφήγημα του κ. Μητσοτάκη συμπυκνώνεται στο ότι «θα μειώσω τους φόρους και τις εισφορές και θα δώσω κίνητρα για επενδύσεις, έτσι θα έλθει ανάπτυξη«. Το αόρατο χέρι της αγοράς θα φροντίσει για τα υπόλοιπα όπως για την αύξηση των μισθών και για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων -αφού περί αυτών προβλέψεις στο πρόγραμμά του δεν υπάρχουν πέρα από την σύνδεση του κατώτατου μισθού με την ανάπτυξη της οικονομίας.

Εν κατακλείδι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει σε μία αντιπαράθεση που ήταν έξω από τον σχεδιασμό του και την οποία ο Αλέξης Τσίπρας εκλαμβάνει σαν δώρο. Βεβαίως τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα θέλουν οι πρωταγωνιστές, σε κάθε περίπτωση όμως θα είναι κρίσιμη για το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαίου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.