Η άλλη όψη του πολέμου Μαρινάκη κατά της κυβέρνησης

Εάν η συνέντευξη του Βαγγέλη Μαρινάκη την περασμένη εβδομάδα έδωσε το σύνθημα της κλιμάκωσης του πολέμου του εφοπλιστή προς την κυβέρνηση, μια άλλη συνέντευξη, εκείνη που έδωσε σήμερα ο Πάνος Καμμένος στον Σκάι, μπορεί και να φωτίζει – σε ορισμένες πτυχές τους τουλάχιστον – τα αίτια αυτού του επιχειρηματικού casus belli.

Ο Πάνος Καμμένος αποκάλυψε, στην τηλεοπτική του συνέντευξη, πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να διώξει τον ίδιον από την κυβέρνηση με αντάλλαγμα, όπως είπε, την στήριξη του ΔΟΛ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μου είχε μεταφερθεί τότε», είπε για την ακρίβεια ο Πάνος Καμμένος, «ότι ο κ. Μαρινάκης είχε πει σε συνομιλητές του ότι “βγάλτε τον Καμμένο από την κυβέρνηση, από εταίρο, κι εγώ θα σας τον δώσω τον ΔΟΛ”… Μου μεταφέρθηκε από την κυβέρνηση», και πρόσθεσε: «και τότε προς τιμήν του ο κύριος Τσίπρας είχε πει ότι εγώ δεν διαπραγματεύομαι κανέναν ΔΟΛ για να σπάσω τη συνεργασία μου με τους ΑΝΕΛ».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξέφρασε και την εκτίμηση ότι η πίεση αυτή του κ. Μαρινάκη πιθανώς σχετιζόταν και με άλλους σχεδιασμούς για τη σύνθεση της κυβέρνησης, παραπέμποντας μάλιστα και στην πρόσφατη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη περί πιθανότητας συνεργασίας, το 2015, του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα πώς θα μπορούσε να έρθει σε ρήξη τότε ο Αλέξης Τσίπρας με τους ΑΝΕΛ αφού θα έπεφτε η κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος απάντησε: «Πιθανώς ( ο κ. Μαρινάκης) να του είχε εξασφαλίσει άλλα. Η κυρία Μπακογιαννη ομολόγησε ότι θα ήθελε τότε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ». Και κατέληξε τονίζοντας: «Ο κ. Μαρινάκης λέει ότι τότε του ζήταγαν τον ΔΟΛ αλλά δεν λέει ότι εκείνος έλεγε “φάτε τον Καμμένο από εταίρο” για να κάνουν άλλου είδους μπίζνα στην οποία ήταν κι αυτός μέσα».

Το ενδιαφέρον είναι ότι η αποκάλυψη Καμμένου επιβεβαιώνεται και από κυβερνητικές πηγές που, εκείνη την περίοδο, είχαν γνώση των πιέσεων που ασκούντο από επιχειρηματικά και μιντιακά κέντρα, καθώς και του έντονου πολιτικού παρασκηνίου που είχε αναπτυχθεί προκειμένου «να χειραγωγηθεί», όπως λένε, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά τις ίδιες πηγές, από την στιγμή που το σενάριο της περίφημης «αριστερής παρένθεσης» φάνηκε πως δεν βγαίνει, το παλαιό πολιτικό και το νέο μιντιακό σύστημα αναζήτησε και νέες εναλλακτικές. Και μία εξ αυτών ήταν το σενάριο του «διαζυγίου» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η κυβερνητική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ είτε με την Νέα Δημοκρατία, είτε με το τότε ΠΑΣΟΚ και νυν ΚΙΝΑΛ, είτε και με τους δύο. «Δεν ήταν ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε στήριξη και ανταλλάγματα από επιχειρηματίες και τους μιντιακούς τους ομίλους – ήταν ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας που ήθελε να… φτιάξει ο ίδιος κυβέρνηση της αρεσκείας του – μια “κυβέρνηση ΔΟΛ”», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

Τόσο από κύκλους του Μαξίμου επίσης, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ τίθενται ερωτήματα για τη χρονική συγκυρία των καταγγελιών Μαρινάκη, αλλά και της πίεσης που άρχισε να ασκεί ο εφοπλιστής προς την κυβέρνηση. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, οι «επιθέσεις του εφοπλιστή» άρχισαν όταν προέκυψαν νέα στοιχεία για ενδεχόμενη εμπλοκή του σε ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις – και κυρίως σε εκείνη του Νoor 1 – και κλιμακώθηκαν ακριβώς μετά την παραπομπή του σε δίκη, με κατηγορίες για κακούργημα, για το θέμα των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων.

Επ’ αυτών των ερωτημάτων, είναι απολύτως ενδεικτικά και τα όσα επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε σημερινή του ανάρτηση ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θανάσης Καρτερός: «Ο Τσίπρας κι ο Παππάς», γράφει, «πήγαν να τον μπλέξουν στη διαπλοκή κι αυτός απάντησε με ένα στεντόρειο όχι. Αλλά γιατί κάτι τόσο ειδεχθές, απαίσιο, ανήθικο, αυτός ο έντιμος, ο μη μπροστινός, ο διαφανής, ο πατριώτης, ο μύγα στο σπαθί μου δεν σηκώνω, το άφησε να περάσει έτσι; Γιατί μας το έκρυψε τόσα χρόνια; Γιατί δεν βγήκε αμέσως να ξεσκεπάσει τους υποκριτές; Γιατί άφησε την πατρίδα, την κοινωνία, και τις στρατιές των θαυμαστών του, στο σκοτάδι; Γιατί το κράτησε μυστικό εφτασφράγιστο; Και γιατί αποφάσισε να προβεί στις καταγγελίες του τώρα;»…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.