Ηχηρά είναι τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων για τη “μαύρη” επέτειο του πραξικοπήματος στην Ελλάδα, στις 21 Απριλίου του 1967.
«Η αποφράδα για τη Δημοκρατία μας, ημέρα του εγκληματικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 και η εφτάχρονη τραγωδία της δικτατορίας που ακολούθησε, η οποία με την αδίστακτη εγκληματική δράση της έπληξε ακόμη και τον Εθνικό μας Κορμό, πρέπει να μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στην ιστορική μας μνήμη και να μας διδάσκουν» αναφέρει σε μήνυμά του για τη συμπλήρωση 52 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ιδίως δε ενόψει των κρίσιμων προσεχών Ευρωεκλογών, επισημαίνει ο κ. Παυλόπουλος, «εμείς, οι Έλληνες, με πλήρη επίγνωση των συνεπειών αυτού του ζοφερού παρελθόντος, έχουμε χρέος να υπερασπισθούμε τη Δημοκρατία τόσο στη χώρα μας όσο και στη Μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, υψώνοντας με την ξεκάθαρη ετυμηγορία μας “τείχος” αδιαπραγμάτευτης αντίστασης εναντίον όλων εκείνων, οι οποίοι επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, τους δημοκρατικούς θεσμούς εν γένει καθώς και αυτό τούτο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
«52 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, από μια νύχτα που κράτησε 7 χρόνια, και που οδήγησε στην προδοσία της Κύπρου» τονίζει σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τα εγκλήματα του στρατιωτικού καθεστώτος δεν ξεχνιούνται. Η βαρβαρότητα, οι διώξεις, οι φυλακίσεις, οι εξορίες, οι δολοφονίες έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη τους στη συλλογική μνήμη του λαού. Τιμούμε, τους αριστερούς και τις αριστερές, κάθε δημοκρατικό πολίτη, όλους όσους και όσες αγωνίστηκαν, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της λαϊκής κυριαρχίας, εκείνα τα σκοτεινά χρόνια» προσθέτει στην ανακοίνωση του το κυβερνών κόμμα.
«Σήμερα, που το σκοτάδι του νεοφασισμού, του εθνικισμού, του ρατσισμού, του μίσους για τη δημοκρατία και τις κοινωνικές κατακτήσεις, εξαπλώνεται, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα, οι νεοναζιστές, οι ρατσιστές, οι νοσταλγοί της χούντας, να τεθούν ξανά στο περιθώριο. Ο αγώνας για την υπεράσπιση και την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, αποτελεί τον καλύτερο φόρο τιμής στους αντιδικτατορικούς αγωνιστές, αλλά και χρέος κάθε προοδευτικού πολίτη» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ανάγκη να θωρακιστεί η Δημοκρατία από τις σύγχρονες απειλές, επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη μαύρη επέτειο από την κατάλυση της δημοκρατίας πριν από 52 χρόνια.
Σε ανάρτηση του στο facebook υπογραμμίζει πως «σήμερα η Ελλάδα κοιτάζει μπροστά. Χρέος μας είναι να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία μας απέναντι στις σύγχρονες απειλές. Τον ακραίο διχαστικό λόγο. Τον δημαγωγικό λαϊκισμό. Τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς. Την διαπλοκή, σε κάθε της μορφή. Και με το βλέμμα μπροστά να χτίσουμε την φωτεινή Ελλάδα της ελευθερίας και της προόδου. Έτσι θα τιμήσουμε τη Δημοκρατία. Γιατί αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει πως «η σκέψη όλων μας σήμερα γυρίζει 52 χρόνια πίσω, στις ταραγμένες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Την κατάλυση της ίδιας της Δημοκρατίας μας από το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, αλλά και την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν από το δικτατορικό καθεστώς, αλλά και όσους είχαν το σθένος και τη γενναιότητα να αντισταθούν».
«Η 21η Απριλίου είναι αποφράδα ημέρα στη σύγχρονη ιστορία μας. Θυμίζει το μαύρο παρελθόν με το βαρύ πλήγμα στη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό. Θυμίζει τις φυλακές, τις εξορίες, τα βασανιστήρια, την λογοκρισία, την περιστολή των δικαιωμάτων, την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το ξεπούλημα της Κύπρου» αναφέρει σε δήλωσή της για τη συμπλήρωση 52 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
«Η επέτειος δεν είναι μόνο αφορμή για να ανατρέξουμε στο αγωνιστικό παρελθόν της μαχόμενης αντιδικτατορικής Ελλάδας. Είναι ένα καθημερινό κάλεσμα για να απομονώσουμε την ρητορική του μίσους, του ακραίου εθνικισμού, του ρατσισμού, των διακρίσεων. Είναι ένα κάλεσμα να απομονώσουμε και να συγκρουστούμε πολιτικά με τον φασισμό στην καθημερινή ζωή. Με την σταδιακή και υπόγεια υπονόμευση των αρχών της Δημοκρατίας και του Διαφωτισμού.Ένα μήνυμα για αφύπνιση για να φράξουμε το δρόμο στην ακροδεξιά. Να μην επιτρέψουμε στους νεοναζί στη χώρα μας να παίξουν ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις» σημειώνει περαιτέρω η κ. Γεννηματά.
Καταληκτικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τονίζει ότι αυτό είναι το καθήκον της Δημοκρατικής Ελλάδας, το καθήκον των προοδευτικών πολιτών και διαμηνύει πως δεν υπάρχει χώρος για τους φασίστες στην Ελλάδα.
«Η συμπλήρωση 52 χρόνων από τη μαύρη επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, αποτελεί ευκαιρία για να διδαχτούμε και να τιμήσουμε την προσφορά και τη μνήμη των θυμάτων της χούντας, όλων όσοι φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, υπέστησαν βασανιστήρια, συνέβαλλαν με κάθε μορφή στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης. Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής στους μεγάλους αγώνες του λαού κατά τη διάρκεια της 7ετούς δικτατορίας, χαιρετίζει τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των αγωνιστών, την προσφορά των χιλιάδων μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που ιδρύθηκε το 1968, μεσούσης της δικτατορίας» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Στην ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται οτι «η επιβολή της δικτατορίας, το 1967, δεν ξεπήδησε από το κενό, γεννήθηκε από την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος και βρήκε έτοιμο το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο, με κύριο χαρακτηριστικό τον αντικομμουνισμό και τους μηχανισμούς καταστολής του μετεμφυλιακού κράτους. Είχε την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, υπηρέτησε τους σχεδιασμούς τους, άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο».
«Αυτές τις δήθεν «αξίες» πλήρωσε τότε ο λαός, αυτές αντιπάλεψαν οι αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης. Αποτελούν πρόκληση απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία οι συχνές αναφορές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις «κοινές αξίες» που μοιράζεται με τις ΗΠΑ, έχοντας καταστεί σημαιοφόρος των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών» τονίζει το ΚΚΕ, προσθέτοντας στην ανακοίνωσή του ότι «η εγκαθίδρυση της χούντας αποτελεί απτή απόδειξη πως η αστική τάξη, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, καταφεύγει σε κάθε μέσο, εναλλάσσοντας την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία με ανοιχτά δικτατορικές μορφές διακυβέρνησης, ότι οι αντιδραστικές, φασιστικές δυνάμεις είναι γέννημα θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος».
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «το ΚΚΕ, παρότι βρισκόταν σε συνθήκες σκληρής παρανομίας από το 1947 και χωρίς Κομματικές Οργανώσεις από το 1958, αποτέλεσε την ψυχή της αντιδικτατορικής πάλης. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που προωθούσε την οργανωμένη πάλη της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή της χούντας. Δεν την ανέθεσε στον διεθνή καπιταλιστικό παράγοντα -ευρωπαϊκό, αμερικανικό και γενικά ΝΑΤΟϊκό- ή στις εγχώριες αστικές πολιτικές δυνάμεις, καταδίκασε τις προσπάθειες μεταμφίεσης της χούντας, με τη λεγόμενη «φιλελευθεροποίηση». Χιλιάδες στελέχη και μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ κατέθεσαν μεγάλες θυσίες σε αυτή την υπόθεση και γι’ αυτό αποτέλεσαν τον πιο μισητό στόχο της χούντας».
Το ΚΚΕ σημειώνει τη σημαντική και διαχρονική αξία που αποκτούν η πείρα και τα συμπεράσματα από την πάλη κατά της χούντας «ιδιαίτερα σήμερα, που οι νοσταλγοί της χούντας και απόγονοι των βασανιστών του ΕΑΤ-ΕΣΑ, η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, προσπαθεί να χύσει το φασιστικό, ρατσιστικό της δηλητήριο. Που, ενόψει και των ευρωεκλογών, στήνονται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι άλλες δυνάμεις του κεφαλαίου, κάλπικα «προοδευτικά μέτωπα» για τη δήθεν αντιμετώπιση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την ΕΕ», όπως προσθέτει.
«Πραγματικοί αντίπαλοι του φασισμού δεν μπορούν να είναι εκείνοι που κρατάνε τη σημαία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που συγκυβέρνησαν με ακροδεξιούς, που δεν παίρνουν μέτρα για να τελειώσει επιτέλους η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Αποδεικνύεται πως όταν εφαρμόζεις μια αντιλαϊκή πολιτική, στο όνομα μάλιστα της «προόδου, της αριστεράς και του αντιφασισμού», όχι μόνο δεν είσαι πραγματικός πολέμιος του φασισμού, αλλά αντίθετα, αρκετές φορές, καταντάς, εκ των πραγμάτων, χορηγός και τροφοδότης του. Αυτή τη μάχη, δεν μπορούν να τη δώσουν, βέβαια, ούτε δυνάμεις, όπως η ΝΔ, που ψαρεύουν στα βρωμόνερα της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και του ρατσισμού» υπογραμμίζει.
«Το ΚΚΕ αποτελεί το μόνο συνεπή αντίπαλο της ακροδεξιάς και του ναζισμού, γιατί αντιπαλεύει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που θρέφει το φασιστικό ρεύμα. Γιατί μπαίνει μπροστά, για να απομονωθούν οι φασίστες από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά.
Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, να συμπορευτούν μαζί του, για να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και την εξουσία του κεφαλαίου, που τότε αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες επιβολής της στρατιωτικής δικτατορίας και σήμερα, εντείνουν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, την επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα, οδηγούν τους λαούς σε πολεμικές περιπέτειες. Να δυναμώσουμε τον αγώνα για κοινωνική πρόοδο και λαϊκή ευημερία, για το δικαίωμα να αποφασίζει ο λαός με κριτήριο το δικό του συμφέρον» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
52 χρόνια μετά από τη σκοτεινή νύχτα της 21ης Απριλίου 1967, που άφησε στο σκοτάδι τον ελληνικό λαό για 7 ολόκληρα χρόνια θυμόμαστε, τιμούμε, αγωνιζόμαστε», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ και συνεχίζει: «52 χρόνια μετά δεν ξεχνούμε τα δεινά που επισώρευσε το δικτατορικό καθεστώς, το πλήγμα στην Δημοκρατία, την τραγωδία της Κύπρου. Οι αγώνες των Ελλήνων για Δημοκρατία και ελευθερία παραμένουν καταλυτικά επίκαιροι. Τιμούμε τους αγωνιστές της Δημοκρατίας που δεν φοβήθηκαν, δεν δίστασαν, υπερασπίστηκαν ιδέες και ιδανικά. Η μαύρη επέτειος του πραξικοπήματος αναδεικνύει την μόνιμη ανάγκη να θωρακίζουμε, να προστατεύουμε και να εμβαθύνουμε τη Δημοκρατία και τις λειτουργίες της. Μας προτρέπει σε μια περίοδο που η ακροδεξιά και οι νοσταλγοί του ναζισμού σηκώνουν κεφάλι σε Ελλάδα και Ευρώπη να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση και να έχουμε σταθερό το ενωτικό μέτωπο απέναντι σε όσους επιχειρούν προκλητικά να αναβιώσουν εθνικιστικές, νεοναζιστικές και αντιδημοκρατικές ιδέες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.
«Συμπληρώνονται φέτος 52 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας του αμερικανικού παράγοντα με την εγχώρια αντίδραση. 52 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα που «επισφράγισε» με τον πλέον εμφατικό τρόπο την εκτροπή και το μετεμφυλιακό παρακράτος που γνώρισε η πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας» αναφέρει σε γραπτή της ανακοίνωσης της ΛΑΕ
«Η Λαϊκή Ενότητα τιμά όλους εκείνους τους αγωνιστές (κομμουνιστές, αριστερούς και πραγματικούς δημοκράτες) που αγωνίστηκαν και αντιστάθηκαν σθεναρά ενάντια στη βίαιη κατάλυση -χωρίς προσχήματα- της Δημοκρατίας και την επταετή χούντα των συνταγματαρχών, δοκιμάζοντας τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης και εισπράττοντας τη μήνιν των φασιστών με εξορίες, φυλακίσεις, βασανισμούς και δολοφονίες» προσθέτει.
» Η θλιβερή αυτή όμως επέτειος αποτελεί παράλληλα, πέραν της απότισης φόρου τιμής στην προσφορά και τη μνήμη των θυμάτων της χούντας, ένα διαρκές μάθημα ιστορίας. Το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 δεν προέκυψε τυχαία αλλά επιβλήθηκε όταν ο αμερικανικός παράγοντας (κατ’ ουσίαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ), σε συνεργασία με το εγχώριο κατεστημένο, το στήριξε με κάθε τρόπο για να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς του στην περιοχή, κατάληξη των οποίων ήταν και η τραγωδία της Κύπρου και αφού πρώτα, το έδαφος είχαν προλειάνει το ψυχροπολεμικό κλίμα της μετεμφυλιακής Ελλάδας, το παρακράτος, η αντικομμουνιστική υστερία και η κρίση του εγχώριου πολιτικού συστήματος» προσθέτει στην ανακοίνωση της η ΛΑΕ.
Συμπληρώνει «υπό το πλαίσιο αυτό, αποτελεί μέγιστη πρόκληση αλλά πολύ περισσότερο μέγιστη προσβολή στο σύνολο του αντιδικτατορικού αγώνα οι επικλήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί «κοινών αξιών» με τις ΗΠΑ, έχοντας καταστήσει τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνολικά την Ελλάδα πιόνι στους σύγχρονους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και άθυρμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών».
“Τη Δημοκρατία δεν την απειλούν πια τα άρματα, αλλά ο ανέξοδος εθνολαϊκισμός, η χειραγώγηση των θεσμών, η διάβρωση των δικαιωμάτων, η αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής τροχιάς της Ελλάδας.Τιμή στους αγωνιστές κατά της Χούντας, αγώνας ενάντια στους νοσταλγούς & τους κάπηλους” έγραψε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στα social media.
«Αποτελούν μέγιστη προσβολή και υποκρισία οι δήθεν «προοδευτικές συμμαχίες» που δημιουργούνται από σημαιοφόρους και ανθυποβαστάζους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του κεφαλαίου, τάχα για να σταματήσουν την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς, με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή να συνεχίζει ακάθεκτη τη «δράση» της και τη δίκη της να μην ολοκληρώνεται» συνεχίζει η ΛΑΕ.
«Σήμερα, λοιπόν, 52 χρόνια μετά την αμερικανοκίνητη δικτατορία, ο ελληνικός λαός που, λόγω και της ένταξης στα ταπεινωτικά και εξοντωτικά για την κοινωνία μνημόνια, βιώνει συνθήκες λεηλασίας των εισοδημάτων, φτώχειας και ανεργίας, συναντά ξανά στην πραγματικότητα την κατάλυση της εθνικής ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, καλείται να πει ένα δυνατό, βροντερό μαζικό «ΟΧΙ»: σε οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των Αμερικάνων, που βάζουν φωτιά στην ευρύτερη περιοχή μας, στο ΝΑΤΟ και στις βάσεις του θανάτου, στις παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές που συνεχίζουν να εξοντώνουν την πλειονότητα της κοινωνίας, στο ευρώ, την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση του κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των πολυεθνικών και των λόμπι»‘τονίζει η ΛΑΕ .
«52 χρόνια από την 21η Απριλίου 1967 και εννιά χρόνια μετά την υπαγωγή στα μνημόνια, συνεχίζουμε να παλεύουμε για την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας καθώς και των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που πλήττονται βάναυσα. Αγωνιζόμαστε για μια νέα Ελλάδα, ελεύθερη, δημοκρατική, κυρίαρχη, αντιιμπεριαλιστική και ανεξάρτητη, χωρίς μνημόνια και λιτότητα, με εθνικό νόμισμα και τους εργαζόμενους και τον λαό κυρίαρχο στον τόπο μας» καταλήγει η ΛΑΕ.