Ξαρχάκος – Δεληβοριάς «ενοχλήθηκαν» – «Μητσοτάκης-Κεφαλογιάννη ήρθαν ενημερωμένοι» λέει ο Στάθης Δρογώσης – «Οι καλλιτέχνες δεν είμαστε επαίτες» λέει ο Σταύρος Ξαρχάκος που απουσίαζε από τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τους καλλιτέχνες – Μητσοτάκης: Στόχος μου είναι να στηρίξω το ελληνικό τραγούδι
Παρεξήγηση μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και των δημιουργών δημιουργήθηκε μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους καλλιτέχνες για τα πνευματικά δικαιώματα.
Οι αντιδράσεις των καλλιτεχνών ήταν έντονες, ωστόσο στη συνέχεια δόθηκαν εξηγήσεις και το θερμόμετρο της έντασης έπεσε. Η παρεξήγηση προκλήθηκε μετά τη συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη με διάσημους καλλιτέχνες για τα πνευματικά δικαιώματα, με αφορμή το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε.
Μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν η παρεξήγηση θεωρείται λήξασα. Με νέα ανάρτησή του στο Facebook το Σωματείο ΑΣΜΑ και ο Φοίβος Δεληβοριάς που εξέδωσαν το πρωί μια επικριτική ανακοίνωση, δηλώνουν πλέον την ικανοποίησή τους για την επεξηγηματική απάντηση που τους έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Χαιρόμαστε που ξεκαθαρίζεται η φράση του περί συμβολικής αμοιβής και που δηλώνεται όχι γενικόλογα, αλλά συγκεκριμένα η στήριξή του στη μετεξέλιξη της ΕΥΕΔ σε έναν αυτοδιαχειριζόμενο φορέα κάτι που επιθυμούμε όλοι» αναφέρει το ΑΣΜΑ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν επιθυμεί «να εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση».
Παράλληλα τα δύο άλλα Σωματεία που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση («Μέτρον» και «Σώμσε») εξέδωσαν δική τους ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζουν θετική τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη. «Η συνάντηση με τον κο Μητσοτάκη ήταν θετική διότι μπορέσαμε να αναπτύξουμε σε βάθος το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας του νέου ΟΣΔ. Και εξασφαλίσαμε την στήριξή της ΝΔ σε αυτό το πλάνο» τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ οι δημιουργοί των δύο Σωματείων υπογραμμίζουν επίσης ότι «δεν θεωρούμε ότι συμμετέχουμε σε κάποιο προεκλογικό παιχνίδι, τη στιγμή μάλιστα που τα αιτήματα μας χρειάζονται ευρύτατη στήριξη». «Όπως αναγνωρίζουμε τη θετική στάση του κου Μητσοτάκη στη συνάντηση, αναγνωρίζουμε επίσης ότι επί της τωρινής κυβέρνησης ψηφίστηκαν οι διαδικασίες μετασχηματισμού της ΕΥΕΔ σε αυτοδιαχειριζόμενο ΟΣΔ» καταλήγουν οι καλλιτέχνες του «Μέτρον και του «Σώμσε» καταλήγει η ανακοίνωση των δύο Σωματείων.
Θετικές χαρακτηρίζουν τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ελληνικό τραγούδι τα Σωματεία «Μέτρον» και «ΣΩΜΣΕ» που μετείχαν στη συνάντηση μαζί του. Παράλληλα και το Σωματείο ΑΣΜΑ και ο Φοίβος Δεληβοριάς που εξέδωσαν το πρωί μια επικριτική ανακοίνωση, δηλώνουν πλέον την ικανοποίησή τους για την επεξηγηματική απάντηση που τους έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, κλείνοντας έτσι την παρεξήγηση που δημιουργήθηκε.
Συγκεκριμένα με ανακοίνωση που εξέδωσαν το «Μέτρον» και το «ΣΩΜΣΕ», υπογραμμίζουν ότι «η συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη ήταν θετική διότι μπορέσαμε να αναπτύξουμε σε βάθος το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας του νέου ΟΣΔ και εξασφαλίσαμε την στήριξή της ΝΔ σε αυτό το πλάνο». Παράλληλα οι δημιουργοί των δύο Σωματείων υπογραμμίζουν ότι «δεν θεωρούμε ότι συμμετέχουμε σε κάποιο προεκλογικό παιχνίδι, τη στιγμή μάλιστα που τα αιτήματα μας χρειάζονται ευρύτατη στήριξη», απαντώντας έτσι εμμέσως και στις αρχικές αντιδράσεις του Σωματείου ΑΣΜΑ.
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι στο «Μέτρον» και στο «ΣΩΜΣΕ» μετέχουν δημιουργοί που κάθε άλλο παρά φίλα προσκείμενοι στη ΝΔ είναι, όπως ο Στάθης Δρογώσης και Μανώλης Φάμελλος. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι μεμονωμένες αντιδράσεις που προέκυψαν για τη συνάντηση, μάλλον δεν ήταν άσχετες με τον μεγάλο εκνευρισμό που προκάλεσε στο Μαξίμου το καλλιτεχνικό γεύμα του κ. Μητσοτάκη, καθώς ο χώρος του ελληνικού τραγουδιού αποτελεί προνομιακό πεδίο της Αριστεράς. Τον εκνευρισμό του Μαξίμου, άλλωστε, επιβεβαιώνει και η στάση της ΕΡΤ, η οποία από το πρωί επιχειρεί να διαστρεβλώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.
«Χαιρόμαστε που ξεκαθαρίζεται η φράση του περί συμβολικής αμοιβής και που δηλώνεται όχι γενικόλογα, αλλά συγκεκριμένα η στήριξή του στη μετεξέλιξη της ΕΥΕΔ σε έναν αυτοδιαχειριζόμενο φορέα κάτι που επιθυμούμε όλοι» ανέφερε στη νεότερη ανακοίνωσή του και το ΑΣΜΑ και ο Φοίβος Δεληβοριάς. Και επαναλαμβάνοντας ότι δεν επιθυμεί «να εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση» ουσιαστικά κλείνει την παρεξήγηση.
Στη συνάντηση το «παρών» είχαν δώσει οι Διονύσης Σαββόπουλος, Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, Δήμος Αναστασιάδης, Φίλιππος Πλιάτσικας, ο τραγουδοποιός Φοίβος και οι στιχουργοί Ελένη Γιαννατσούλια και Ηλίας Φιλίππου.
Βασικό θέμα συζήτησης ήταν βέβαια τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων δημιουργών τα οποία λόγω του σκανδάλου της ΑΕΠI, αλλά και των παλινωδιών της κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει, οδήγησαν το ελληνικό τραγούδι στη μεγαλύτερη κρίση που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα.
Νωρίτερα, το σωματείο δημιουργών ΑΣΜΑ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για απόπειρα προεκλογικής εκμετάλλευσης των διάσημων καλλιτεχνών από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Λάδι στη φωτιά έριξε και μία ανάρτηση του Φοίβου Δεληβοριά, ο οποίος μάλιστα ζήτησε να φύγει η εικόνα του από το «προεκλογικό σποτ του κυρίου Μητσοτάκη».
Λάδι στη φωτιά αυτής της κόντρας έριξε ο Φοιβος Δεληβοριάς, ο οποίος ζήτησε να φύγει η εικόνα του από το προεκλογικό σποτ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο τραγουδοποιός επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η συζήτηση των καλλιτεχνών με τον κο Μητσοτάκη, όπως και με τους άλλους αρχηγούς κομμάτων, είχε σκοπό τη στήριξη από όλα τα κόμματα στην ΕΥΕΔ μέχρι να προχωρήσουμε στο καινούργιο, καθώς και άλλα αιτήματα ζωτικά για τους δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού.
«Θα ήθελα λοιπόν να διαχωρίσω τη θέση μου από την χρήση της εικόνας μου σε ένα σποτ που κύριος σκοπός του είναι η προεκλογική χρήση», σημείωσε.
Ολόκληρη η ανάρτηση του κ.Δεληβοριά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΟΥ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΠΟΤ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Θα ήθελα με το κείμενο αυτό να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα σε σχέση με την χρήση της εικόνας μου σε προεκλογικό σποτ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είμαι εδώ και 8 χρόνια στην πρώτη γραμμή του αγώνα των δημιουργών για την κάθαρση στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων που τα λυμαινόταν επί δεκαετίες η ΑΕΠΙ με κακουργηματικό, όπως αποδείχθηκε, τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό έχω συναντήσει, μαζί με άλλους συναδέλφους, πολιτικούς από όλο το φάσμα.
Ήμουν μαζί με τους δημιουργούς (κάθε ιδεολογίας και μουσικού ύφους) με πρωτεργάτη τον Σταύρο Ξαρχάκο, που ζήτησαν από τον πρώην ΥΠΠΟ Νίκο Ξυδάκη να διατάξει έλεγχο στην ΑΕΠΙ, ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό κο Τσίπρα και τον Υπουργό Επικρατείας κο Βερναρδάκη Επίτροπο στην Εταιρεία και δημιουργία νέου, διαφανούς φορέα που θα εξυπηρετεί και εμάς και όλη την κοινωνία. Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση είδαμε τα αιτήματά μας να ικανοποιούνται και είμαι αυτή τη στιγμή εκλεγμένο μέλος και Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ, της μεταβατικής υπηρεσίας που δημιουργεί τον νέο, καθαρό, σύγχρονο οργανισμό μας.
Η συζήτησή μας με τον κο Μητσοτάκη, όπως και με τους άλλους αρχηγούς κομμάτων που συναντήσαμε ή θα συναντήσουμε, είχε σκοπό τη στήριξη από όλα τα κόμματα στην ΕΥΕΔ μέχρι να προχωρήσουμε στο καινούργιο, καθώς και άλλα αιτήματα ζωτικά για τους δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού. Θα ήθελα λοιπόν να διαχωρίσω τη θέση μου από την χρήση της εικόνας μου σε ένα σποτ που κύριος σκοπός του είναι η προεκλογική χρήση. Επειδή δεν έχει δε χρησιμοποιηθεί ποτέ η εικόνα μου σε προεκλογικό σποτ οποιουδήποτε κόμματος, παρακαλώ να αποσυρθεί. Αντιθέτως, πηγαίνω και θα πηγαίνω σε συναυλίες που στηρίζουν σκοπούς ανώτερους από το προσωπικό ή επαγγελματικό μου συμφέρον.
Τέλος, να τονίσω κάτι που δεν αφορά εμένα. Στον αγώνα αυτόν είμαστε ταγμένοι όλοι οι δημιουργοί-και το εννοώ: όλοι. Ό, τι κι αν πιστεύουν, ό,τι κι αν ψηφίζουν, ό,τι τραγούδι κι αν είναι αυτό που υπηρετούν. Θα δούμε και θα βγάλουμε ανακοινώσεις για τις συναντήσεις μας με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής. Παρακαλώ θερμά λοιπόν να είναι σεβαστός ο αγώνας και η ταλαιπωρία μας.
Και κυρίως στο μεγάλο πρόβλημά μας να δείξουν την συναίνεση που δείξαμε εμείς μεταξύ μας. Θα είμαι σε όλες τις συναντήσεις των δημιουργών, ξεκάθαρος και αγωνιζόμενος όπως τα τελευταία 8 χρόνια και δεν θέλω ούτε εγώ ούτε τα τραγούδια μου να εξυπηρετήσουν ποτέ άλλους σκοπούς από αυτούς που επιλέγει το ανεξάρτητό μου ήθος.