Με στόχο τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, και τη δικτύωση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους νευραλγικούς τομείς των Οπτικοακουστικών, του Τουρισμού και της Ναυτιλίας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Απριλίου στην αίθουσα Συνεδρίων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, το τριμερές συνέδριο, Μεσόγειος, η δική μας θάλασσα, η δική μας πατρίδα, που διοργάνωσε η πρόεδρος της εταιρείας A&K Relations, Κατερίνα Ανδρούτσου.
Υπό την αιγίδα των Προέδρων της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β΄και υψηλόβαθμων αξιωματούχων, το συνέδριο παρακολούθησαν επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων και από τις τρεις χώρες.
«Η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά στους τομείς της καινοτομίας, της ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού και αποτελούν ένα τρίγωνο συνεργασίας με προστιθέμενη αξία, όχι μόνο για την περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και για ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Νίκος Παππάς. Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις τριμερείς συναντήσεις που πραγματοποιούνται στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο-υπό τους Προέδρους Νίκο Αναστασιάδη και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα-και που έχουν ήδη θέσει τα θεσμικά θεμέλια ενός μηχανισμού συνεργασίας και εταιρικής σχέσης, ενώ επεκτάθηκε λεπτομερώς στα καινοτόμα βήματα που έχουν γίνει σε σχέση με τις θεματικές του συνεδρίου.
Συγκίνηση προκάλεσαν στην κατάμεστη αίθουσα τα λόγια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β΄, που χαιρέτισε τους σύνεδρους λέγοντας: « Έρχομαι κοντά σας από τη βασίλισσα της Μεσογείου, την Αλεξάνδρεια, για να ευλογήσω μέσα από την καρδιά μου τη σημερινή, μεγάλη αυτή πρωτοβουλία για τη θάλασσά μας. Σέβομαι τη διπλωματία των αγωγών, αλλά εγώ πορεύομαι με τη διπλωματία της αγάπης».
Τη γεωστρατηγική σημασία των τριών διακριτών μεν, αλληλοσυμπληρώμενων, όμως, τομέων που μετατρέπουν αυτή την αρχαία θάλασσα, τη Μεσόγειο, σε “σύγχρονο κλειδί” για τη συνεργασία των λαών της και την ανάπτυξη, επισήμανε στην έναρξη του συνεδρίου η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Καίριος ήταν και ο χαιρετισμός του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτη Κουβέλη, που αναφέρθηκε διεξοδικά στην υγιή επιχειρηματικότητα της ελληνόκτητης ναυτιλίας που αντιπροσωπεύει πάνω από το 51% της ναυτιλίας της Ε.Ε., στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, στην ανάπτυξη σχέσεων τριμερούς συνεργασίας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών με την Κύπρο και την Αίγυπτο, ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει το ρόλο του Έλληνα ναυτικού.
Τη χαρά της για την κομβική αξία του συνεδρίου, αλλά και του τίτλου του, εξέφρασε η μακροβιότερη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Έλενα Κουντουρά. Πέρα από την ανάλυση της στρατηγικής που εφαρμόστηκε στον Τουρισμό και στα θεαματικά αποτελέσματα που είχε, η Υπουργός αναφέρθηκε στη συνεργασία των τριών χωρών στον θεματικό τουρισμό, θρησκευτικό, καταδυτικό, ιατρικό, την κρουαζιέρα. «Οι συνέργειες μεταξύ μας είναι αυτές που θα φέρουν μεγαλύτερη ανάπτυξη και στις τρεις πατρίδες», τόνισε.
Τη σημαντικότητα του συνεδρίου τόνισαν στους χαιρετισμούς τους και ο Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου, Σάββας Περδίος, και η εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, Χαρά Καφαντάρη.
Το συνέδριο έκλεισε με την υπόσχεση της διοργανώτριας Κατερίνας Ανδρούτσου (A&K Relations), ότι αυτή η συνάντηση είναι το πρώτο βήμα από μια σειρά ειδικότερων, σχετικών με τις θεματικές, συναντήσεων που θα ακολουθήσουν. «Ραντεβού στην Αίγυπτο», είπε, υπόσχεση που χειροκροτήθηκε θερμά από τους σύνεδρους.
Την επιμέλεια της επικοινωνίας είχε η Avanttales.
Χορηγοί του συνεδρίου ήταν: Enterprise Greece, TANWEER ALLIANCES, DEVELOP GREECE, FLOCAFE, AEGEAN, SEAJETS, VOLVO, NAXOS BLUE, Ναξία Γη.(Πηγή)