«Ο ΑΣΑΝΖ ΣΧΕΔΙΑΖΕ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ ΜΕΣΑ στην πρεσβεία» λέει ο πρόεδρος του Ισημερινού

«Κέντρο κατασκοπείας» αποπειράθηκε να δημιουργήσει ο Τζούλιαν Ασάνζ μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, υποστήριξε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ο πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας Λενίν Μορένο, δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την απόφασή του να ανακαλέσει το πολιτικό άσυλο που είχε παραχωρηθεί στον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, ο οποίος συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία την Πέμπτη.

Ο Μορένο, που ανέλαβε την εξουσία το 2017, εξέφρασε τη λύπη του σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian διότι η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας του προσέφερε εξοπλισμό και τη δυνατότητα στον Ασάνζ ενόσω βρισκόταν στην πρεσβεία να «επεμβαίνει σε υποθέσεις άλλων Κρατών».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το σπίτι μας, ένα σπίτι με ανοιχτές πόρτες, να μετατραπεί σε κέντρο κατασκοπείας», ανέφερε ο Μορένο, επιμένοντας στο ότι «η δραστηριότητα» του Ασάνζ «παραβίαζε τους όρους του ασύλου» που του είχε προσφερθεί και διαβεβαιώνοντας πως η απόφαση που πήρε να ανακαλέσει το πολιτικό άσυλο «δεν ήταν αυθαίρετη», απεναντίας «βασίστηκε στο διεθνές δίκαιο».

Ακόμη, ο πρόεδρος του Ισημερινού κατήγγειλε την «απολύτως κατακριτέα και σκανδαλώδη» συμπεριφορά του Ασάνζ στην πρεσβεία και την «ανάρμοστη συμπεριφορά του ως προς την υγιεινή».

Σύμφωνα με το Κίτο, ο Ασάνζ είχε λερώσει τοίχους της πρεσβείας με περιττώματα.

20975053

«Σκανδαλώδεις οι κατηγορίες του Μορένο»

Ερωτηθείσα από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News χθες το πρωί μια δικηγόρος του Ασάνζ, η Τζένιφερ Ρόμπινσον, απέρριψε τις «σκανδαλώδεις» κατηγορίες του Μορένο.

Η Ρόμπινσον διαβεβαίωσε ότι ο 47χρονος Αυστραλός είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με τις σουηδικές αρχές εάν αυτές ζητήσουν την έκδοσή του, πάντως προτεραιότητα παραμένει το να αποφευχθεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks παραμένει υπό κράτηση μετά τη σύλληψή του την Πέμπτη μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει πριν από επτά χρόνια για να αποφύγει το ένταλμα σύλληψής του που είχε εκδοθεί από τις βρετανικές αρχές σε σχέση με τις κατηγορίες σε βάρος του για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στη Σουηδία, τις οποίες αρνείται.

Η μήνυση για σεξουαλική επίθεση μπήκε στο αρχείο μετά την παραγραφή του το 2015, κατόπιν η Σουηδία έβαλε στο αρχείο τη δίωξη για τη δεύτερη υπόθεση τον Μάιο του 2017, αφού οι αρχές δεν ήταν σε θέση να προχωρήσουν την έρευνα. Αλλά μετά την είδηση της σύλληψης του Ασάνζ, η δικηγόρος της καταγγέλλουσας ζήτησε να ανοίξει ξανά η υπόθεση.

«Θα απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα αν και όποτε τεθούν», διαβεβαίωσε η Τζένιφερ Ρόμπινσον στο Sky News, προσθέτοντας ωστόσο πως «το ζήτημα-κλειδί αυτή τη στιγμή είναι η [επαπειλούμενη] έκδοση [του εντολέα της] στις ΗΠΑ».

Ο 47χρονος Αυστραλός συνελήφθη επίσης σε σχέση με το αίτημα έκδοσης από μέρους των αρχών των ΗΠΑ, που κατηγορούν τον Ασάνζ ότι βοήθησε την πρώην αναλύτρια της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ να βρει τον κωδικό χρήστη για να αποκτήσει πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες άκρως απόρρητα αρχεία. Το αίτημα έκδοσης θα εξεταστεί από τη βρετανική δικαιοσύνη τη 2α Μαΐου.

Σε περίπτωση αιτήματος έκδοσης από τις αρχές της Σουηδίας, η δικηγόρος τόνισε πως θα επιδιώξει να λάβει «εγγυήσεις, τις οποίες έχουμε ήδη ζητήσει, πως [ο Ασάνζ] δεν θα σταλεί στις ΗΠΑ».

Επισκέψεις κοινοβουλευτικών

Πάνω από 70 μέλη του κοινοβουλίου υπέγραψαν επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών προτρέποντάς το να δώσει προτεραιότητα στο ενδεχόμενο σουηδικό αίτημα έκδοσης.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού είπε στη Γκάρντιαν ότι έλαβε «γραπτές εγγυήσεις» από το Λονδίνο ότι ο Ασάνζ δεν θα εκδοθεί σε κάποια χώρα όπου διατρέχει κίνδυνο να βασανιστεί, να υποστεί κακομεταχείριση ή να καταδικαστεί στην ποινή του θανάτου.

Ο Τζον Σίπτον, ο πατέρας του Ασάνζ, ζήτησε χθες Κυριακή από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να επαναπατρίσει τον γιο του, λέγοντας ότι τον σόκαρε η κατάσταση στην οποία βρίσκεται όταν είδε τα πλάνα της σύλληψής του.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον είπε δύο ημέρες νωρίτερα ότι ο Ασάνζ δεν θα έχει «καμία ειδική μεταχείριση» από την Καμπέρα.

Δύο βουλευτές του γερμανικού κόμματος Die Linke, η Χάικε Χένσελ και η Σεβίμ Ντάντελεν, καθώς και η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Άνα Μιράντα (Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία) αναμένονται σήμερα στο Λονδίνο, όπου αρχικά σχεδίαζαν να επισκεφθούν τον Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού, σύμφωνα με το Die Linke και τον ιστότοπο WikiLeaks.
Σκοπεύουν να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 12:00 ώρα Ελλάδας, μπροστά στη φυλακή Μπέλμαρς, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, όπου κρατείται ο Ασάνζ.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.