Για ρεσιτάλ υποκρισίας εγκαλεί η κυβέρνηση τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τα εθνικά θέματα και τη διαχείρησή τους από τη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τις αντικρουόμενες θέσεις που έχουν εκφραστεί μέσα σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών.
Χθες ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), στην Ουάσιγκτον και αναφερόμενος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων αξιωματικών έκανε λόγο για «μικρό και σύνηθες περιστατικό» (minor incident) το οποίο «δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο».
«Καλώ την Τουρκία, δημοσίως, να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο πρέπει να είναι έγκλειστοι σε φυλακή υψίστης ασφάλειας. Και αυτό είναι ένα μικρό συμβάν. Δεν πρέπει να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό διπλωματικό επεισόδιο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υιοθέτησε δηλαδή εκτός συνόρων την επίσημη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή έκανε λόγο για «σύνηθες μεθοριακό περιστατικό», το οποίο δεν πρέπει να αναδειχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο.
Μόλις λίγες ώρες μετά, η κα Σπυράκη στο σημερινό μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών άλλαξε εκ νέου τη γραμμή της ΝΔ, όντας εντός συνόρων, και χαρακτήρισε ειρωνικά «συνηθες» το περιστατικό, παραπέμποντας στα όσα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.
Πέραν αυτού, αναφερόμενος στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στο πάνελ που μιλούσε στις ΗΠΑ ότι τα θέματα ταυτότητας και αλυτρωτισμού είναι πιο σημαντικά από το θέμα της ονομασίας, αποσιωπώντας τη θέση που έχει εκφράσει ο ίδιος και η ΝΔ, όταν μετά τη διολίσθηση στη γραμμή Σαμαρά ζητούσε «λύση σε άλλη χρονική συγκυρία», παρά το γεγονός ότι η αδιαλλαξία της κυβέρνησης της γείτονος έχει εκλείψει σε σχέση με το 2008 και την κυβέρνηση Γκουέφσκι.
Στηλιτεύοντας τη στάση αυτή ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη σημερινή ενημέρωση πολιτικών συντακτών σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης «ντρέπεται για τις θέσεις που εκφράζει στο εσωτερικό», αφού άλλες θέσεις υπερασπίζεται για τα εθνικά θέματα στο εσωτερικό και άλλες στις ΗΠΑ.
Ως εκ τούτου, απηύθυνε ερωτήματα προς τον Πρόεδρο της ΝΔ:
– Θεωρεί το συμβάν με τους δύο αξιωματικούς σύνηθες και μικρό ή εκτιμά ότι πρόκειται για μείζον διπλωματικό επεισόδιο;
– Είναι υπέρ μιας λύσης σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία; Ναι ή όχι, δε χωρούν υπεκφυγές.
– Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης τη συγκυρία κατάλληλη για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση ή θεωρεί ότι το ζήτημα πρέπει να μετατεθεί σε άγνωστο χρόνο;
– Και τέλος, έπραξε ορθά η κυβέρνηση που επέλεξε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εξεύρεση λύσης σε αυτή τη χρονική συγκυρία;
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)