Του Κώστα Παρρά
Το κλείσιμο της συμφωνίας της Κυβέρνησης με τους θεσμούς, η επίτευξη υπερπλεονάσματος και η απομάκρυνση του εκλογικού ορίζοντα πιέζουν τη στρατηγική της ηγεσίας της Ν.Δ, η οποία είναι υποχρεωμένη να βρει νέο αφήγημα και άλλη ρητορική και ταυτόχρονα να ελέγξει στο εσωτερικό του κόμματος τις κόντρες «Σαμαρικών» και «Καραμανλικών».
Την ίδια ώρα έμπειρα στελέχη της γαλάζιας παράταξης παρατηρούν ότι «αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απεγκλωβιστεί από το αίτημα για εκλογές κινδυνεύει να γραφικοποιηθεί, -όπως λένε- και η Ν.Δ να εμφανιστεί σαν κόμμα διαμαρτυρίας».
Στο επιτελείο Μητσοτάκη επιμένουν ότι το αίτημα για πολιτική αλλαγή δεν αποσύρεται από το τραπέζι και σημειώνουν ότι η «κυβέρνηση ακόμη και μετά τη συμφωνία που της προσθέτει πολιτικό χρόνο, μετράει αντίστροφα».
Ωστόσο οι πιο ψύχραιμες φωνές παραδέχονται πως πρέπει να κατατεθεί μια άλλη ατζέντα, η οποία θα υποχρεώσει την Κυβέρνηση να ακολουθήσει και όχι να γίνει η Ν.Δ ουρά των τακτικισμών Τσίπρα και να απολογείται για την αντιπολιτευτική της τακτική.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο αυτό έχουν κατατεθεί στον πρόεδρο της Ν.Δ δύο διαφορετικές εισηγήσεις.
Η εισήγηση των σκληρών
Στην πρώτη πρόταση, κορυφαίο ζήτημα της νέας στρατηγικής θα πρέπει να είναι η ακύρωση του ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αριστερού προφίλ του Αλέξη Τσίπρα. Εδώ ακουμπάνε τόσο η πρωτοβουλία βουλευτών να συνδεθεί ο πρωθυπουργός με τα αιματηρά γεγονότα στην Βενεζουέλα, λόγω της φιλίας του με τον Μαδούρο, όσο και η… εκστρατεία κατά Σαββίδη.
Στα περιεχόμενα της συγκεκριμένης εισήγησης, που την ασπάζεται το δεξιό στοιχείο του κόμματος, υποστηρίζεται ότι η μονοσήμαντη περί τα οικονομικά αντιπολιτευτική ρότα έχει κουράσει και πως όσα έπρεπε να εξηγηθούν στον κόσμο για την «καταστροφική κυβερνητική πολιτική» έχουν ήδη τονιστεί διεξοδικά από τη Ν.Δ.
Επίσης στα επιχειρήματα αυτής της πλατφόρμας συναντά κανείς και την θέση ότι αν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι Τσίπρας-Καμμένος καταδειχτούν ως διαπλεκόμενοι, τότε θα ακυρωθούν οι συνέπειες από τις εξεταστικές για τα οικονομικά των κομμάτων και κυρίως για την Υγεία που είναι μπροστά. Οι θιασώτες αυτής της προσέγγισης εκτιμούν επίσης ότι και σε επίπεδο ποδοσφαιρικών «δεξαμενών» των ψηφοφόρων οι απώλειες από τον κόσμο του ΠΑΟΚ είναι μικρότερες σε σχέση με τα κέρδη που θα τους απέφερε η συσπείρωση των οπαδών Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, εξαιτίας της επέλασης Σαββίδη στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Οι μετριοπαθείς
Σύμφωνα με τη δεύτερη εισήγηση, η νέα στρατηγική θα πρέπει να επιμείνει στο ευνοϊκό για τη Ν.Δ και δυσμενές, -όπως εκτιμάται- πεδίο της οικονομίας, μιας και το νέο μνημόνιο, όπως αποκαλούν στην Πειραιώς τη συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών δεν θα αργήσει να βαρύνει στις …πλάτες του Μαξίμου.
Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης προέρχονται κυρίως από την Καραμανλική πτέρυγα και θεωρούν ότι το περί διαπλοκής αφήγημα το ξεκίνησε πρώτη η κυβέρνηση και διαθέτει ακόμη ισχυρό πλεονέκτημα έναντι της κοινωνίας.
Βουλευτής που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό έλεγε στην «Κυριακάτικη kontranews»: «…ας ρωτήσει εμάς ο Κυριάκος τι πάθαμε από τους «νταβατζήδες» μετά τον Μπαϊρακτάρη… όταν πιάνεις με γυμνά χέρια τα κάρβουνα καις τις παλάμες σου».
Την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται ενοχλημένος από τις αναφορές Σαββίδη στο πρόσωπό του και όπως λένε δικοί του άνθρωποι «δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η εμπλοκή του στην υπόθεση να επιλέξει να απαντήσει με το γνωστό τρόπο των διαρροών, μέσω συνεργατών του».
Σαμαρική ενόχληση
Εξάλλου, όπως επισημαίνει έτερος γαλάζιος βουλευτής, ο οποίος πρόσκειται στην «Σαμαρική» πτέρυγα, «…η ηγεσία άνοιξε λάθος πόρτα στην υπόθεση Σαββίδη εστιάζοντας στην κυβερνητική τροπολογία για το πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ, όπου ο …θησαυρός αποδείχτηκε «άνθρακες».
Ο ίδιος βουλευτής που δηλώνει καλά πληροφορημένος για τις απόψεις Σαμαρά σημείωνε με νόημα: «…πολύ τον ενοχλούν τον Αντώνη και βλέπω να ξεσπάει κάποια στιγμή», για να προσθέσει: «την μια με το deal με Καραμανλή και τις συναντήσεις, την άλλη με τα… καρφιά για Σαββίδη έχει γίνει… μπαρούτι ο Καλαματιανός».
Εντωμεταξύ στο επιτελείο Μητσοτάκη προς το παρόν υπάρχει η διάθεση να δώσουν συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον Ιβάν Σαββίδη και το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε στη σύσκεψη των γαλάζιων τομεαρχών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τα στελέχη του να δώσουν χωρίς ταλαντεύσεις αυτή τη μάχη συνδέοντάς την με την αντιπολιτευτική δράση της ΝΔ, ενώ άφησε αιχμές για χαλαρή στάση ορισμένων στελεχών του, βουλευτών της Βόρειας Ελλάδας, λέγοντας: «στην κόντρα αυτή πρέπει να είμαστε όλοι μαζί απέναντί του και όχι οι μισοί».
Ωστόσο στην Πειραιώς υπάρχει προβληματισμός στελεχών, αφού εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το πώς θα αντιδράσουν οι βουλευτές εξαιτίας της σύγχυσης που επικρατεί στο θέμα της αντιπολιτευτικής τακτικής και των αδιεξόδων που μπορεί να δημιουργηθούν από λάθος χειρισμό σε υποθέσεις όπως αυτή του επιχειρηματία Σαββίδη.
Ενδεικτικό του όχι καλού κλίματος που επικρατεί εντός Κ.Ο είναι το γεγονός ότι την αντιπολιτευτική γραμμή στα κανάλια εκφράζει αποκλειστικά σχεδόν ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ οι περισσότεροι βουλευτές περιμένουν να δουν ποια θα είναι η νέα στρατηγική και μέχρι τότε απουσιάζουν από το δημόσιο διάλογο.
kontranews