Ψάχνει στρατηγική η ΝΔ μετά τη συμφωνία

H ΝΔ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα των 3,6 δις αλλά – κατά Αδωνι Γεωργιάδη – «θα την σεβαστεί», δεν θα ψηφίσει επίσης τα θετικά αντίμετρα διότι – κατά Γιάννη Βρούτση – είναι «ο φερετζές των μέτρων», και δεν θα αποσύρει το αίτημα για εκλογές διότι – κατά Κυριάκο Μητσοτάκη – η αξιολόγηση μπορεί να έκλεισε αλλά η κυβέρνηση «είναι επικίνδυνη για τον τόπο».
Με αυτές τις θέσεις η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί από χθες να παρακάμψει το – εμφανές – ζήτημα που προκαλεί στην στρατηγική της και στο πολιτικό της αφήγημα το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές. Πρόκειται όμως για μια επιχείρηση η οποία είναι πιθανό να δοκιμαστεί έντονα, τόσο σε δημοσκοπικό όσο – και κυρίως – σε εσωκομματικό επίπεδο, καθώς το κλείσιμο της αξιολόγησης αναδεικνύει τον πεπερασμένο ορίζοντα και τα κενά της έως τώρα στρατηγικής της ΝΔ.
Εκμεταλλευόμενη αυτά ακριβώς τα κενά, η κυβέρνηση σπεύδει ήδη να κάνει πιο δύσκολο το εγχείρημα της ΝΔ και επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, φέρνει ξεχωριστά στη Βουλή τα μέτρα και τα θετικά αντίμετρα.
«Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και σε όλους τους βουλευτές, να ψηφίσουν τα θετικά μέτρα και γι αυτό το λόγο τα θετικά αυτά μέτρα, θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων», δήλωσε το πρωί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας: «Αναμένουμε επομένως με ενδιαφέρον τη στάση τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και των υπολοίπων κομμάτων σε σχέση με τα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης που περιλαμβάνει η συμφωνία».
Με αυτή την κίνηση, η κυβέρνηση επιχειρεί στην πράξη να εκθέσει την ΝΔ και να την φέρει αντιμέτωπη με τις ίδιες τις διακηρύξεις της: Οπως υπενθυμίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, η ίδια η «Συμφωνία Αλήθειας» που προτείνει και διαφημίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζεται και διακηρύσσει την άρση της μνημονιακής υπερφορολόγησης. Και, ως εκ τούτου, τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο και τα στελέχη της θα πρέπει να βρουν πειστικά επιχειρήματα για να εξηγήσουν γιατί αρνούνται το ίδιο… το πρόγραμμά τους αρνούμενοι να ψηφίσουν αντίμετρα που στοχεύουν ακριβώς στην άρση των φορολογιών βαρών.
Η αντίφαση αυτή προβληματίζει ήδη ουκ ολίγα γαλάζια στελέχη, τα οποία φέρουν ακόμη το βάρος της μη υπερψήφισης τον Δεκέμβρη και του έκτακτου μερίσματος προς στους συνταξιούχους.
Εξίσου αδύναμα μοιάζουν και τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης του αιτήματος για εκλογές «εδώ και τώρα», παρ’ ότι η ΝΔ δεσμεύεται ότι ακόμη κι εάν είναι εκείνη κυβέρνηση δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία με τους δανειστές.
«Δεν θα κινηθούμε μονομερώς, επειδή όμως η ΝΔ θα είναι πιο αποτελεσματική ως κυβέρνηση και θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη, θα διαπραγματευτούμε και θα πείσουμε τους δανειστές για τη μη αναγκαιότητα των μέτρων», ήταν το επιχείρημα με το οποίο υπεραμύνθηκε του αιτήματος για εκλογές ο Αδωνις Γεωριάδης μιλώντας χθες στην ΕΡΤ.
Αυτή παραμένει μέχρι στιγμής και η κεντρική γραμμή της ΝΔ, όπως την χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών και εξ αυτής της γραμμής προήλθε και το σημερινό αίτημα Δένδια στη Βουλή για «παραίτηση Τσακαλώτου». Το γεγονός, ωστόσο, ότι το αίτημα παραίτησης του υπουργού Οικονομικών έρχεται ως διάδοχος του αιτήματος… να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, μάλλον καταδεικνύει το μπλακ άουτ στο στρατηγικής από το οποίο απειλείται πλέον η ΝΔ….

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.