«Πονοκέφαλος» στην ηγεσία της ΝΔ – Πώς τα αντίμετρα ξυπνούν εσωκομματικά πάθη

Σε αδιέξοδο οδηγεί την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει σε ξεχωριστό άρθρο τα θετικά μέτρα που φέρνει η συμφωνία με τους δανειστές για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του ουδέτερου δημοσιονομικού ισοζυγίου που είχε αποφασιστεί από το Eurogroup του Φεβρουαρίου.
Ο λόγος είναι πως η γραμμή της ηγετικής ομάδας είναι να καταψηφιστούν μέτρα και αντίμετρα, κάτι που θα ξυπνήσει για άλλη μια φορά εσωκομματικά πάθη στη Νέα Δημοκρατία, καθόσον πολλάκις κατά το παρελθόν το καραμανλικό μπλοκ έχει εκφράσει τη διαφωνία του για την τακτική της τυφλής σύγκρουσης που έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
«Καμία ανοχή, καμία συνενοχή» ήταν η άμεση απάντηση του Βασίλη Κικίλια, μετά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κατά την οποία ο Δημήτρης Τζανακόπουλος γνωστοποίησε ότι τα αντίμετρα θα κατατεθούν σε διαφορετικό άρθρο.
Αντίστοιχα παραδείγματα αποτελούν οι χειρισμοί της ΝΔ για την ελεύθερη πρόσβαση των ανασφάλιστων στην Υγεία, το εφάπαξ επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων ή πιο πρόσφατα με το μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης χρεωμένων επιχειρήσεων. 
Καραμανλικά στελέχη αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα ψήφισης των θετικών μέτρων, αφού αυτά αναμένεται να ανακουφίσουν μία σημαντική μερίδα της ελληνικής κοινωνίας και ειδικότερα τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Τέτοιου είδους πρακτικές είχαν χαρακτηριστεί «τσάμπα μαγκιές» από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, καθώς ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ διέκρινε πως με τη λογική της πλήρους όξυνσης σε τέτοια μείζονα ζητήματα, το μόνο που καταφέρνει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι να γιγαντώνει το χάσμα με τα λαϊκά στρώματα, δείχνοντας ένα προφίλ πολιτικού ελιτισμού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σενάριο που συζητιέται εντόνως από την ηγετική ομάδα του Μοσχάτου είναι η αποχώρηση των βουλευτών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας των θετικών μέτρων, με την τελική στάση να αναμένεται να οριστικοποιηθεί όταν ξεκαθαρίσουν και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης τη στάση τους. 
Ποια είναι τα θετικά μέτρα που δεν ψηφίζει η ΝΔ
– Επιδότηση ενοικίου, με μέση επιδότηση περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες.
– Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και του δεύτερου παιδιού, συνολικού ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ.
– Επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια, ώστε να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των μαθητών.
– Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών για να καλύψουν το 1/3 των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.
– Το μέτρο της μείωσης στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό και όχι μόνο τους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια.
– Αναπτυξιακό πακέτο ύψους 250 εκατομμυρίων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ ταυτόχρονα ένα αντίστοιχο πακέτο 250 εκατ. ευρώ, θα κατευθυνθεί για την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
– Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.
– Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.
– Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια, για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
– Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία μηδενίζεται για όσους έχουν έσοδα μέχρι 30.000 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπεται μείωση του συντελεστή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.