Τη σπάνια, ίσως μοναδική, φορά που ένας Πρωθυπουργός κάλεσε τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας για να σχεδιάσουν την επέκτασή τους στα Βαλκάνια, με τις δυνατότητες που προσφέρει η συμφωνία των Πρεσπών, η μεγαλύτερη παραφωνία που θα μπορούσε να προκύψει θα ήταν κάποιος άνθρωπος της αγοράς να επιδοθεί σε πατριωτική δημαγωγία, αντί να ασχοληθεί με τα συμφέροντα της επιχείρησής του. Ή μήπως τα φρόντισε και τα δύο;
Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός συνάντησε μια μεγάλη ομάδα επιχειρηματικών και θεσμικών τους εκπροσώπων στη Θεσσαλονίκη. Πάνω από 70 μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις θα τον συνοδεύσουν στην επιχειρηματική αποστολή που οργανώνει στη Βόρεια Μακεδονία, για την ενδυνάμωση της παρουσίας τους στη γειτονική χώρα, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.
Μόνο που ένας από όλους, ο πρώην Αντιδήμαρχος επί ημερών του αλήστου μνήμης Παπαγεωργόπουλου και νυν Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης ισχυρίστηκε ότι τα μέλη του φορέα του δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε καμία αποστολή όσο η Βόρεια Μακεδονία χρησιμοποιεί το νέο της όνομα (προφανώς προτιμούσε το παλιό “Μακεδονία”). Η απάντηση όμως ήρθε πληρωμένη από την Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου που υπενθύμισε ότι ο Ζορπίδης δραστηριοποιείται εδώ και καιρό στη Βόρεια Μακεδονία με τις επιχειρήσεις του όταν δεν ενδύεται όψιμα τη στολή του Μακεδονομάχου, κατηγορώντας τον για προφανή πατριδοκαπηλεία.
Όμως ο άνθρωπος που ενώ κάνει μπίζνες με τους γείτονες τους υβρίζει χαρακτηρίζοντάς τους «κατσικοκλέφτες, καθώς το βιωτικό τους επίπεδο δεν είναι τόσο υψηλό όπως των Ελλήνων», δεν είναι ο μόνος σε αυτό το “θέατρο” υποκρισίας. Αρκετοί άλλοι Βορειοελλαδίτες, ακόμη και καλλιτέχνες, υπερέβαλαν με τη “Μακεδονική υστερία” και μεταχειρίζονται διάφορα συνθήματα για να ικανοποιήσουν τον ακατανίκητο λαϊκισμό, πλην όμως επιφυλάσσουν για τους ίδιους τις καλύτερες προμήθειες. Άλλωστε, προκειμένου να υπηρετηθεί το αφήγημα των “αρνητικών της συμφωνίας” κατασκευάστηκαν ακόμη και ειδήσεις περί δυσαρέσκειας γνωστού οινοποιού για τα θέματα των εμπορικών σημάτων, με τον ίδιο τον Γεροβασιλείου να παρεμβαίνει άμεσα για να διαψεύσει και να υπενθυμίσει ότι είναι υπέρ της συμφωνίας, ευχαριστώντας που για πρώτη φορά ένας Πρωθυπουργός κάλεσε επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας.
Μια μέρα πριν τη συνάντηση η κυβέρνηση ενεργοποίησε -όχι τυχαία- ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, προκειμένου να επεκτείνουν τον ηγετικό τους ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Στη στρατηγική της κυβέρνησης είναι, παρά τις γραφικές κορώνες, η Συμφωνία των Πρεσπών να λειτουργήσει και να παράξει αποτελέσματα το επόμενο διάστημα, αναδεικνύοντας τις θετικές της πλευρές, ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα. Καθώς οι όποιες διαμαρτυρίες, συνοψίζονται πια σε ακραίες και γραφικές ομάδες αναμένεται να αποδειχθεί ότι σε συνθήκες ομαλότητας, η κοινωνική πλειοψηφία, σε Βορρά και Νότο, θέλει να κεφαλαιοποιήσει για την ευημερία της τη Συμφωνία.