Ρεπορτάζ
Παναγιώτης Στάθης – Δημοκρατία
Παναγιώτης Στάθης – Δημοκρατία
Eξωτερική πολιτική βουτηγμένη στα σκάνδαλα και στη χλιδή μέσω «παράνομων χρηματοδοτήσεων» ανώνυμων εταιριών (!) που καλύπτονταν μέσα σε Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις καταγγέλλει το πόρισμα της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την περίοδο υπουργίας στο ΥΠΕΞ του Γιώργου Παπανδρέου, με υφυπουργό τον Ανδρέα Λοβέρδο, από το 2001 έως το 2003. Το πολυσέλιδο πόρισμα που αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία» είναι μια βόμβα στα θεμέλια του συστήματος της αρχής δεκαετίας του 2000, όταν τα εκατομμύρια έφευγαν με τα τσουβάλια προς άγνωστη κατεύθυνση, σε αμφιλεγόμενα νομικά και φυσικά πρόσωπα, με «νοθευμένες υπουργικές αποφάσεις», με αόριστες αιτιολογίες για ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων της χώρας στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Ευρώπη, με χρηματικά εντάλματα ανυπόγραφα και διπλοπληρωμένα και με αρνητική εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Τα «προγράμματα»
Και, βέβαια, με προπληρωμένο σχεδόν το 100% των «προγραμμάτων», τα οποία, κατά το πόρισμα, ουδέποτε υλοποιήθηκαν, αφού σύμφωνα με την εισαγγελέα (π.χ. σε μια περίπτωση): «…τα παραστατικά εξόδων προκύπτει ότι αφορούν δαπάνες λειτουργίας των γραφείων της ΜΚΟ ή ταξιδιών των εκπροσώπων της ή άλλα προγράμματα (π.χ. μεταφραστικές υπηρεσίες, καταχώριση δεδομένων στο web portal, μισθοδοσία προσωπικού, καθαρισμός μοκέτας γραφείου, αγορά ηλεκτρικής σκούπας, δαπάνες ταξί Μercedes, ενοικιάσεως οχημάτων π.χ. GRAΝD VITARA από 12 έως 14/11/2004, κόστους 706,92 ευρώ, ενοικίαση αυτοκινήτου για 10 μέρες, 1.094,30 ευρώ βενζίνη, γεύμα στο πέντε αστέρων “Thraki Palace” το καλοκαίρι του 2007, με αναφορά “υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης”, αγορές σε σούπερ μάρκετ» κ.λπ.
Η δικογραφία αφορά παράνομες χρηματοδοτήσεις πέντε Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών και ανώνυμων εταιριών που ζημίωσαν το Δημόσιο με πάνω από 6.300.000 ευρώ, τις οποίες φέρεται ότι είχαν υπογράψει την περίοδο 2001-2003 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο τότε υφυπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.
Η δικογραφία αφορά παράνομες χρηματοδοτήσεις πέντε Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών και ανώνυμων εταιριών που ζημίωσαν το Δημόσιο με πάνω από 6.300.000 ευρώ, τις οποίες φέρεται ότι είχαν υπογράψει την περίοδο 2001-2003 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο τότε υφυπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.
Για τον λόγο αυτόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής διαβίβασε άμεσα στη Βουλή τη σχετική δικογραφία, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των δύο πολιτικών προσώπων που φέρεται ότι συνήργησαν σε παράνομη χρηματοδότηση Νομικών Προσώπων (ΜΚΟ και Α.Ε.) από το υπουργείο Εξωτερικών. Είναι ξεκάθαρη άλλωστε η πολιτική βούληση του κ. Κοντονή όλες οι υποθέσεις να φτάσουν στη Βουλή, να εκκαθαριστούν και ο ελληνικός λαός να μάθει -επιτέλους- τι ακριβώς συνέβαινε τόσα χρόνια με το όργιο διασπάθισης δημόσιου χρήματος που οδήγησε τη χώρα στον γκρεμό. Η περίοδος που αναζητούνται πολιτικές ευθύνες για τα πολιτικά πρόσωπα είναι από το 2001 έως το 2003, καθώς τότε υπογράφηκαν οι σχετικές αποφάσεις, ενώ για τα μη πολιτικά πρόσωπα (μεταξύ των οποίων και ο περίφημος Αλεξ Ρόντος) από το 2001 έως το 2008, καθώς οι καταβολές απλώθηκαν σε βάθος χρόνου.
Η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης -άλλη μια «σύμπτωση», όπως αυτή με την αποστολή της δικογραφίας για τα Leopard στο Πρωτοδικείο Μεγάλη Πέμπτη- έγινε στις 24 Μαρτίου από την Εισαγγελία Διαφθοράς (την ημέρα, δηλαδή, της παραίτησης της κυρίας Ράικου) και διαβιβάστηκε στον Αρειο Πάγο αυθημερόν, γεγονός που προκαλεί αίσθηση, αφού εκκρεμούσε καιρό. Οι αξιόποινες πράξεις που περιγράφονται είναι «απιστία στην υπηρεσία κατά μόνας και κατά συναυτουργία σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών Δημοσίου, καθώς και ηθική αυτουργία στην πράξη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.
Ο Ρόντος και οι άλλοι
Τα μη πολιτικά πρόσωπα που τελούν υπό κατηγορία είναι ο γνωστός από την εμπλοκή του και σε άλλες σχετικές δικογραφίες Αλεξ Ρόντος, πρώην γενικός διευθυντής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), ο Νικ. Μπάζας, πρώην διευθυντής της Διευθύνσεως Αναπτυξιακής Πολιτικής, και ο Γ. Φιλιππαίος, υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.
Για ηθική αυτουργία διώκονται οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ και των Α.Ε. και συγκεκριμένα:
• Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία/ΜΚΟ Ακαδημία Τηλεπικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης,
• Ινστιτούτο Μελετών, Ερευνών, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Χωρών ΝΑ Ευρώπης Α.Ε.,
• Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο Α.Ε.,
• Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης Α.Ε.,
• Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Επιχειρηματικό Γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη.
• Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία/ΜΚΟ Ακαδημία Τηλεπικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης,
• Ινστιτούτο Μελετών, Ερευνών, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Χωρών ΝΑ Ευρώπης Α.Ε.,
• Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο Α.Ε.,
• Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης Α.Ε.,
• Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Επιχειρηματικό Γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη.
Υπό έλεγχο και η περίοδος του 2005
Ακόμη μία δικογραφία για παράνομες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ, αυτήν τη φορά της περιόδου 2005, διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής διαβίβασε τη δικογραφία προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος την επίμαχη περίοδο διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών. Μεταξύ των ΜΚΟ που φέρεται ότι χρηματοδοτήθηκαν παράνομα είναι η «Ευαισθητοποίηση του κοινού για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα κακοποιημένα παιδιά της Αφρικής» και η «Εταιρία για την ανεξιθρησκεία, ευημερία και ανάπτυξη των λαών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση ολοκληρώθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (και αυτή!) στις 24 Μαρτίου, την ημέρα δηλαδή που παραιτήθηκε η Ελένη Ράικου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα μη πολιτικά πρόσωπα που φέρεται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση αποδίδονται τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Νεοσύστατες οργανώσεις που είχαν ρόλο «βιτρίνας»
Το κεντρικό χαρακτηριστικό των εταιριών που επιλέχθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν ότι όλες ήταν νεοσύστατες και συνεπώς δεν είχαν δικαίωμα τόσο υψηλής χρηματοδότησης, κυρίως δε ότι επρόκειτο -κατά το πόρισμα- για ΜΚΟ που ουσιαστικά διαπλέκονταν και επικάλυπταν ανώνυμες εταιρίες με εμπορική δραστηριότητα, συνεπώς το ΥΠΕΞ δεν μπορούσε να τις χρηματοδοτήσει. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Επιχειρηματικό Γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη – Business Information Clearing Center (BICC), στην οποία κατά το πόρισμα «οι 12 από τους 14 εταίρους είναι κερδοσκοπικές εταιρίες».
«Κάλυπταν κόστη»
Γι’ αυτό και αναφέρει: «…Στην πράξη μέσω των χρηματοδοτήσεων συντηρούσαν γραφεία διαφόρων νομικών οντοτήτων (ΜΚΟ, Α.Ε.) και καλύπτονταν κόστη για τις δραστηριότητές τους εν γένει και την εντεύθεν προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων τους. Αυτή δε η ανοργάνωτη, απρογραμμάτιστη, ευκαιριακή και ανέλεγκτη χρηματοδότηση διάφορων φορέων, στους οποίους μάλιστα συμμετείχαν τα ίδια φυσικά πρόσωπα, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι αποτελεί εφαρμογή οικονομικής διπλωματίας ή προώθηση των ελληνικών συμφερόντων, καθώς η άσκηση διπλωματίας προϋποθέτει στρατηγική και κεντρικό σχεδιασμό, πρόβλεψη συνολικού προϋπολογισμού, παρακολούθηση υλοποίησης και απολογισμό, πράγματα που δεν προκύπτει ότι έλαβαν χώρα εν προκειμένω.
Αντιθέτως η αποτυπούμενη εναργώς έκρηξη χρηματοδοτήσεων περισσότερων προγραμμάτων με σχετικά απροσδιόριστο υλικό αντικείμενο, χωρίς σχεδιασμό και παρακολούθηση, φανερώνει απλώς μια εκδήλωση συστηματικής εύνοιας σε συγκεκριμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι προτάσεις των οποίων γίνονταν πάντα δεκτές, και τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζονταν από κοινού από τους υπαλλήλους της ΥΔΑΣ και τις ΜΚΟ, ως εάν ήταν συνεργάτες…».