Το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ και το ευρωψηφοδέλτιο

O στόχος είναι σαφής, αποτελεί προσωπική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα με την πλήρη στήριξη και του κόμματος, και θέλει 10 με 15 από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – περίπου το ένα τρίτο του συνδυασμού – να προέρχονται από την κεντροαριστερά. Η υλοποίησή του, ωστόσο, δεν είναι εύκολη, καθώς η «αποστολή» που έχουν αναλάβει τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είναι η εξεύρεση των προσώπων εκείνων που, αφενός θα δώσουν το προγραμματικό στίγμα των συγκλίσεων και του προοδευτικού ανοίγματος και, αφετέρου, θα έχουν ερείσματα στην κοινωνία και δυναμική συσπείρωσης και προσέλκυσης «ταλαντευόμενων» ψηφοφόρων.

Με αυτό το δεδομένο, η ανακοίνωση των κεντροαριστερών υποψηφίων δεν θα είναι άμεση και δεν θα περιλαμβάνεται – στο σύνολό της τουλάχιστον – στο πρώτο κύμα των ονομάτων του ευρωψηφοδελτίου που σχεδιάζεται να παρουσιαστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός προβλέπει πως πριν από τις 15 Μαρτίου θα ανακοινωθεί μια πρώτη δέσμη υποψηφίων, στην οποία δεδομένη θέση έχουν οι ήδη ενεργοί ευρωβουλευτές – δηλαδή, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Στέλιος Κούλογλου και η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Στην ίδια ανακοίνωση είναι ακόμη αβέβαιο εάν θα περιλαμβάνονται και τα ονόματα του Παναγιώτη Κουρουμπλή καθώς και των Σπύρου Δανέλλη (προερχόμενου από το Ποτάμι) και Ελενας Κουντουρά (προερχόμενης από τους ΑΝΕΛ), καθώς πρέπει πρώτα να επιλυθεί η εκκρεμότητα του ασυμβίβαστου. Και οι τρεις είναι σήμερα βουλευτές και, με βάση τον νόμο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά, η κάθοδός τους στην μάχη της Ευρωβουλής προϋποθέτει προηγουμένως παραίτηση από την βουλευτική τους έδρα. Μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, θα δημιουργούσε σοβαρά ζητήματα για την κυβερνητική πλειοψηφία των «151», καθώς οι επιλαχόντες για τις θέσεις του Σπύρου Δανέλλη και της Ελενας Κουντουρά είναι στελέχη παραμένουν πιστά στο Ποτάμι και στους ΑΝΕΛ αντίστοιχα. Με αυτό το δεδομένο, η λύση που προωθείται είναι η κατάθεση τροπολογίας που θα αίρει το ασυμβίβαστο και θα υποχρεώνει τους βουλευτές σε παραίτηση μόνον εάν εκλεγούν στην Ευρωβουλή.

Σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει διεργασίες και συζητήσεις για το ευρύτερο κεντροαριστερό άνοιγμα οι πληροφορίες του tvxs.gr αναφέρουν ότι το Μαξίμου αναζητά τουλάχιστον ένα με δύο «βαριά» ονόματα τα οποία και θα δίνουν το στίγμα του προοδευτικού πόλου, και θα έχουν πιθανότητες εκλογής. Στο τραπέζι βρίσκονται πάντοτε τα ονόματα της Λούκας Κατσέλη και του Γιάννη Ραγκούση, και για τους δύο ωστόσο δεν θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι τελικώς υποψήφιοι. Εισηγήσεις υπάρχουν και για την Μαρία Ρεπούση που προέρχεται από την ΔΗΜΑΡ, ενώ θεωρείται δεδομένο πως στο ευρωψηφοδέλτιο θα βρίσκεται κάποιο, ή κάποια, από τα  πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην δημιουργία της πρωτοβουλίας «Γέφυρα» για την σύγκλιση αριστεράς και κεντροαριστεράς.

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει επίσης τη συγκρότηση κοινής επιτροπής με τα συνεργαζόμενα σχήματα και κινήσεις για την διακήρυξη των ευρωεκλογών και τους προγραμματικούς στόχους, δεν προβλέπει όμως τελικώς αλλαγή στον «τίτλο» του ευρωψηφοδελτίου. Η συζήτηση για την κάθοδο με ένα ψηφοδέλτιο που θα έφερε το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» ή «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτικές Δυνάμεις» ήταν αρκετά προωθημένη, κρίθηκε όμως ότι καλύτερο θα είναι να μην προχωρήσει στην παρούσα φάση για να μην υπάρξουν εσωκομματικές αναταράξεις. Ηταν μια προοπτική την οποία έβλεπαν με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα στελέχη τόσο των «53» όσο και από άλλες πλευρές του κομματικού μηχανισμού που φοβούντο είτε την λεγόμενη «πασοκοποίηση» του κόμματος, είτε την μετάλλαξη και, μακροπρόθεσμα, και απορρόφηση του ΣΥΡΙΖΑ από ένα νέο κεντροαριστερό-σοσιαλδημοκρατικό σχήμα.

Σ’ αυτές τις ανησυχίες ήρθε να απαντήσει και το μήνυμα που έστειλε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας την Δευτέρα, από την εκδήλωση της ευρωπαϊκής Προοδευτικής Συμμαχίας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα της αριστεράς και όχι της κεντροαριστεράς.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.