Για κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας με τον διευθυντή των Financial Times, Peter Spiegel στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ των Δελφών. Αφού επανέλαβε την κριτική για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε χαρακτηριστικά ότι «Θέλω συμφωνία αλλά όχι μία συμφωνία που θα αποσταθεροποιεί τη χώρα και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αποσταθεροποίησης από τα αισθήματα που κυριαρχούν στην Βόρειο Ελλάδα«.
Στην εφ’ όλης της ύλης συνομιλία που είχε ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την φιλοδοξία του να καταστήσει την Ελλάδα success story στην Ευρώπη, εφόσον ο ελληνικός λαός του εμπιστευθεί την διακυβέρνηση της χώρας. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα στείλει επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με την οποία θα ζητά την αναστολή της ιδιότητας μέλους του ουγγρικού κόμματος του ακροδεξιού Ορμπάν.
Άσκησε κριτική όμως και στους Ευρωπαίους εταίρους γιατί, όπως είπε, ανέχονται τον Αλέξη Τσίπρα να υποβαθμίζει την δημοκρατία στη χώρα για να υποστηρίξει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και ο δεξιός αλλά και ο αριστερός λαϊκισμός. Δήλωσε βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν και πρόσθεσε ότι εναπόκειται στον κ. Τσίπρα να αποφασίσει αν θα χάσει άπαξ τον Μάιο, κάνοντας όλες τις εκλογές μαζί, ή εάν θα χάσει με δόσεις, αν αποφασίσει να κάνει τις εθνικές εκλογές αργότερα.
Απαγορευμένη λέξη η επαναδιαπραγμάτευση
Είπε ακόμη ότι εφόσον η «επαναδιαπραγμάτευση είναι απαγορευμένη λέξη» δεν θα την ζητήσει αμέσως από τους εταίρους αλλά θα τους προτείνει μία νέα συμφωνία με την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις έναντι μείωσης των πλεονασμάτων.
Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ας ξεχάσουμε την λέξη επαναδιαπραγμάτευση. Θα προτείνω στους εταίρους μία διαφορετική συμφωνία, μεταρρυθμίσεις έναντι μείωσης των πλεονασμάτων, είναι μία συμφωνία win win που θα έχει όφελος και για τους εταίρους…Η επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι για εμάς, και δεν θέλω να κάνω κάτι τέτοιο από την πρώτη ημέρα, δώστε μου έξι με 12 μήνες για να αποδείξω την σοβαρότητά μου, αν θέλετε να εφαρμόσω και τον προυπολογισμό του 2020. Μετά όμως θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε τα πλεονάσματα. Δεν θα έθετα το θέμα αμέσως, πρώτα θα έφερνα αποτελέσματα, θα εξασφαλίσω καλύτερους όρους δανεισμού, προσέλκυση επενδύσεων και μετά θα θέσω το ζήτημα».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η πρότασή του ήδη συναντά ευήκοα ώτα, «το συζητούν ο κ. Βέμπερ και ο Μοσχοβισί. Ο μόνος που δεν το θέτει είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας. Η προσφορά μου προς την παρούσα κυβέρνηση ισχύει, ελάτε να συζητήσουμε πως μπορούμε να διαπραγματευθούμε χαμηλότερα πλεονάσματα«.
Οι διαφορές με Παπανδρέου
Κατά τα λοιπά επανέλαβε το βασικό του σχέδιο που βασίζεται στη μείωση των φόρων για να ανακουφιστεί η μεσαία τάξη και φυσικά παράλληλη μείωση των επιδομάτων στους ασθενέστερους και των προσλήψεων. Υποστήριξε την δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα στην υγεία και στην ασφάλιση όπως και στην ανώτατη παιδεία.
Απέφυγε να τοποθετηθεί για το θέμα του κ. Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ που παλαιότερα είχε κάνει σημαία το κόμμα του. Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την ηγεσία του στη ΝΔ και τις ομοιότητές του με τον Γιώργο Παπανδρέου είπε: «Είμαι υπερήφανος που είμαι επικεφαλής της ΝΔ, παρά τα λάθη της έχει συμβάλλει στην πρόοδο της χώρας…Όταν ανέλαβα την ηγεσία η ΝΔ είχε χάσει διαδοχικές εκλογές και πολλοί θεωρούσαν ότι πηγαίναμε στον πάτο, τώρα έχουμε ένα από τα ισχυρότερα κεντροδεξιά κόμματα της ΕΕ. Όσο για τον Γιώργο Παπανδρέου άργησε να καταλάβει το πρόβλημα της χώρας, έξι μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας ακόμη μοίραζε χρήματα…Όσον αφορά τις προσωπικές συγκρίσεις εκείνου του δόθηκε το κόμμα, εγώ χρειάστηκε να παλέψω σκληρά για να κερδίσω την ηγεσία».