Υπό την πίεση στρες πανικού τελούν Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά γιατί φοβούνται πλέον ότι οι ευρωεκλογές και ορισμένοι Δήμοι θα αποκαλύψουν τόσο την πραγματική «δυναμική» Μητσοτάκη, όσο και εκείνη της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης Σαμαρά που προεδρεύει στο ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί αφενός όλα τα μηνύματα για τις ευρωεκλογές λένε ότι οι ψηφοφόροι θα στηρίξουν με απρόσμενο τρόπο νέα αντισυστημικά κόμματα, καθώς επιδιώκουν να στείλουν μηνύματα στις Βρυξέλλες που δεν μπορούν να εκφράσουν τα κόμματα εξουσίας, αφετέρου αν δεν βγει ο Κασιδιάρης στον β΄ γύρο της Αθήνας, αλλά ο Γερουλάνος, τότε παίρνει αυτός τη Δημαρχία.
Σε αυτή την περίπτωση θα είναι προσωπική νίκη του Γερουλάνου και όχι του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι κατεβαίνει ανεξάρτητος, ενώ υπογείως δέχεται πόλεμο από το σύστημα Γεννηματά. Ο Μητσοτάκης φοβάται επιπλέον ότι μπορεί να μην φτάσει καν ως τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου και να εκδηλωθεί «πραξικόπημα» από την σαμαρική πτέρυγα. Το ενδεχόμενο αυτό φοβίζει και τους καραμανλικούς που έβγαλαν μπροστά τον Ν. Δένδια, ενώ ετοιμάζεται και το κεντροδεξιό κόμμα του Αντώναρου.
Υπό αυτή την πίεση ο Μητσοτάκης, μιλώντας στο διευρυμένο διαγραμματειακό όργανο του κόμματός του, απαξίωσε τους Σαμαρά, Μεϊμαράκη, Καραμανλή, λέγοντας: «Αισθάνομαι ικανοποίηση γιατί παρέλαβα ένα κόμμα μετά από απανωτές εκλογικές ήττες που πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν σε διαρκή πτώση και την ξανακάναμε τη μεγάλη κυρίαρχη κεντροδεξιά παράταξη… Ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται μία ΝΔ που δεν υπάρχει, αντιμετωπίζει μία άλλη ΝΔ και έναν άλλο Κυριάκο Μητσοτάκη».
Καταλυτική σημασία στις εσωκομματικές εξελίξεις της ΝΔ αναμένεται να παίξει και η ιστορία της Novartis, δεδομένου ότι το πόρισμα ολοκληρώθηκε και η υπόθεση πάει στους εισαγγελείς. Στην προοπτική αυτή, ο Μητσοτάκης σκέφτεται να καταργήσει τις θέσεις των δύο αντιπροέδρων, κυρίως για να κόψει τη φόρα στις αρχηγικές εμφανίσεις του Άδωνη που κάνουν χαλάστρα προς το κέντρο, αλλά και να δείξει πως αυτός έχει το πάνω χέρι στο κόμμα. Μέσα στο κλίμα αυτό, οι φράξιες της ΝΔ κατεβαίνουν διασπασμένες στις εκλογές του Μαΐου με στόχο κάθε μία να καταγράψει δυνάμεις και να καταλάβει θέσεις για την επόμενη μέρα.
Το δράμα της Φώφης
Από την άλλη, η Φώφη Γεννηματά είναι υποχρεωμένη, αν θέλει το ΚΙΝΑΛ να μπει στην επόμενη Βουλή, να συμπορευτεί με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο αντιπαθεί γιατί την είχε κάνει μόνο υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 2009. Ο δε Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί ότι εκείνη πήγε με τους «πραξικοπηματίες» που τον έριξαν και έτσι έγινε αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Η συμπόρευση είναι αναγκαία και για τους δύο, καθώς μαζί κατάφεραν να πιάσουν το 6,29% (341.732 ψήφοι) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 (το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν κατέβηκε και πριμοδότησε το ΠΑΣΟΚ), ώστε να καταφέρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη να είναι 4ο κόμμα, μετά τη Χρυσή Αυγή. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 που είχαν κατέβει χωριστά, το ΠΑΣΟΚ πήρε 289.469 ψήφους, ήτοι 4,28% και ήρθε 7ο κόμμα και το ΚΙΔΗΣΟ 152.557 ψήφους, δηλαδή 2,47% με αποτέλεσμα να μην μπει στη Βουλή.
Δεδομένου ότι αυτά τα νούμερα θα είναι πιο μικρά, η σύμπραξη καθίσταται ζήτημα επιβίωσης, έστω κι αν μετά οι δρόμοι τους μπορεί και πάλι να χωρίσουν. Ειδικά εάν η Γεννηματά συμπράξει με τη ΝΔ, γεγονός που αποτελεί την κόκκινη γραμμή του Γιώργου Παπανδρέου. Γι’ αυτό και έγιναν οι διευκρινιστικές δηλώσεις ειρήνης εκατέρωθεν τελευταία.
Όμως, το δράμα της κας Γεννηματά δεν εξαντλείται στον Γιώργο Παπανδρέου. Η Αριστερή Πρωτοβουλία του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ που είχε ιδρύσει ο ανδρεοπαπανδρεϊκός Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, με 4000 κοινωνικά και πολιτικά στελέχη ενεργά, δήλωσε ότι συντάσσεται με το ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά και στις εκλογές θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, η διακήρυξη της πρωτοβουλίας για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Κεντροαριστεράς «Γέφυρα», στην οποία συμμετέχουν πάνω από 100 επώνυμοι του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, μοιάζει να ενισχύει την συγκρότηση προοδευτικού αριστερού μετώπου. Σημειωτέον ότι στη συνεδρίαση της «Γέφυρας» παρέστη και επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.
Καταρρέει το «όλοι ίδιοι είναι»
Όμως, τόσο για τη ΝΔ, όσο και για το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει ένα ακόμη κοινό στρατηγικό πρόβλημα, τα σκάνδαλα του παρελθόντος και του παρόντος. Μετά την υπόθεση Μαντούβαλου, ο Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει την ποινή (ισόβια) για το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Θεολόγο Καλαϊτζή για υπεξαίρεση 1.400.000 ευρώ.
Η κα Γεννηματά έχει μπροστά της τα κατά Τσουκάτο 16 δισ. δραχμές που έλαβε το ΠΑΣΟΚ ως ιδιωτικές χορηγίες το 2000, τα οποία τώρα ψάχνουν οι ανακριτές για να δουν ποιοι τα έδωσαν και πού πήγαν. Πάντως, είναι να αναρωτιέται κανείς πώς ξέφυγαν αυτά τα 16 δισ. σε σακούλες από τις Νομισματικές Αρχές που παρακολουθούν και τα πενηνταράκια.
Σ’ αυτά να προστεθούν και τα κόκκινα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι χρηματοδοτήσεις από την παναμέζικη offshore Velvet Success που έλαβαν το Πρώτο Θέμα (1.800.000 ευρώ) και η εταιρεία της κας Μαρέβα (800.000), κατά το Documento. Οι δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης Μητσοτάκης και Γεννηματά κατέφυγαν στην τακτική της εξομοίωσης του αντιπάλου ΣΥΡΙΖΑ με την σύμπραξη των ΜΜΕ που ελέγχουν δια της αποκαλύψεως του «καθόλα νόμιμου» καταναλωτικού δανείου των 100.000 ευρώ του Παύλου Πολάκη, ο οποίος όμως υποθήκευσε το σπίτι του γι’ αυτό.
Δυστυχώς, κι αυτή η απόπειρα είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει ευρύτερα γνωστό πόσα χρωστάνε ο κ. Μητσοτάκης και άλλα επιφανή στελέχη της παρατάξεώς του. Αποτέλεσμα, όπως και το «μαζί τα φάγαμε», έτσι και το «όλοι ίδιοι είναι», μετατράπηκε σε πολιτικό μπούμερανγκ.