Η ΝΔ θέλει να γκρεμίσει τη Γέφυρα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά

Στο γαλάζιο στρατόπεδο παρακολουθούν με προβληματισμό την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει… “γέφυρα” στην κεντροαριστερά και τα τεκταινόμενα ως συνέπεια στο ΚΙΝΑΛ. Η Νέα Δημοκρατία αποφεύγει βέβαια επίσημα να πάρει θέση ή να αναμειχθεί στην αντιπαράθεση ώστε να μην κατηγορηθεί για αυτό ακριβώς που κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή για ανάμειξη στα εσωτερικά άλλου κόμματος.

Είναι όμως προφανές ότι το Μοσχάτο θα ήθελε να δει τις σχετικές προσπάθειες να ναυαγούν, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορέσει να μειώσει τη διαφορά και το ΚΙΝΑΛ να κρατήσει τις δυνάμεις του, καθώς ειναι όπως και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεντεύξεις του έχει παραδεχθεί, ο μόνος δυνητικός κυβερνητικός εταίρος- και ο πιθανός καθοριστικός παράγοντας για την αποφυγή πρόωρων εκλογών με αφορμή την προεδρική εκλογή του 2020, εάν το ζήτημα δεν έχει λυθεί προηγουμένως δια της συνταγματικής αναθεώρησης. Ταυτόχρονα όμως η ΝΔ διεκδικεί για εαυτόν τους ψηφοφόρους του κέντρου.

Γαλάζια στελέχη απαξίωναν τη χθεσινή εκδήλωση της “Γέφυρας”. “Όσοι συγκεντρώθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση που έγινε είναι εδώ και καιρό πιο ΣΥΡΙΖΑ και από τον Αλέξη Τσίπρα. Και για κακή τύχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εκπροσωπούν και κανέναν πλην του εαυτού τους” έλεγαν ειδικότερα πηγές της ΝΔ.

Οι ίδιες πηγές καλούσαν με νόημα όσους “επιχειρούν συνειδητά ή ασυνείδητα να κανονικοποιήσουν και να εξωραϊσουν τον ΣΥΡΙΖΑ” να απαντήσουν: “Τι είδους κεντροαριστερή στροφή είναι αυτή όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός στηρίζει πλήρως τις καθημερινές χυδαιότητες του κ. Πολάκη; Πως είναι δυνατόν να παριστάνει ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έγινε ένα κανονικό κόμμα όταν και σήμερα επιτίθεται και προσπαθεί να ελέγξει κομματικά όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς: από τη Δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες αρχές μέχρι την κεντρική τράπεζα της Ελλάδας; Και ποιοι κεντρώοι και κεντροαριστεροί ψηφοφόροι μπορούν να πεισθούν να στηρίξουν μία κυβέρνηση που εξακολουθεί να στηρίζει στα μισά στελέχη των ΑΝΕΛ καθώς και άλλων αχαρακτήριστων περιπτώσεων όπως είναι η κ Παπακώστα και η κ. Μεγαλοοικονόμου; “

Ηταν χαρακτηριστικές εξάλλου οι δηλώσεις του αντιπρόεδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη (που στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει το ΚΙΝΑΛ το φυσικό σύμμαχο της ΝΔ) στον News 24/7 στους 88,6 χθες πως ο Αλέξης Τσίπρας “ειναι και με την αριστερά και με την ακροδεξιά και με όλα”. Καθώς και ότι τα στελέχη της ΝΔ στο ίδιο μήκος κύματος με την κριτική του ΚΙΝΑΛ υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, αλλά και το γεγονός πως μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, στην κυβερνητική πλειοψηφία (και οσονούπω και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ) εντάχθηκαν στελέχη των ΑΝΕΛ όπως η Ελενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Τέρενς Κουίκ.

Ορισμένοι δε σημείωναν τις ίσες αποστάσεις που κράτησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μιλώντας στο Σκάι χθες, υπενθύμιζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατά τα πρώτα μνημονιακά χρόνια “γερμανοτσολιάδες”.

Πηγές της ΝΔ υποστηριζαν επίσης ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί για κανέναν λόγο να απευθυνθεί στο ευρύτερο χώρο του κέντρου όχι μόνο λόγω των δικών του πεπραγμένων, αλλά και επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη πείσει με τις πολιτικές του προτάσεις τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που προέρχονται και εκφράζονται μέσα από αυτόν τον χώρο.” Εκτιμουσαν εξάλλου ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα της ΝΔ για παιδεία, υγεία, οικονομία και δημόσια διοίκηση, καθώς όπως έλεγαν: “Σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, η ΝΔ έχει επεξεργαστεί σύγχρονες λύσεις που ανταποκρίνονται στα αιτήματα της μεγάλης πλειοψηφίας πολιτών οι οποίοι μπορούν να διαχωρίσουν αυτούς οι οποίοι υποστηρίζουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις από αυτούς που όψιμα και μάταια τις επικαλούνται για ψηφοθηρικούς λόγους.”

Παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική διαδικασία βλέπει η ΝΔ

Την ίδια στιγμή το Μοσχάτο προβληματίζουν ήδη εδώ και καιρό τα σενάρια για αιφνίδια επαναφορά της λίστας στο παρά πέντε των ευρωεκλογών, τα οποία ακούν γαλάζιοι βουλευτές από συναδέλφους τους του ΣΥΡΙΖΑ στους διαδρόμους της Βουλής. Ένα ενδεχόμενο που θα έφερνε τη ΝΔ, η οποία έχει ανακοινώσει σημαντικό μέρος του ευρωψηφοδελτίου (την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν 15 νέα πρόσωπα, τα οποία κατεβαίνουν για πρώτη φορά σε ευρωεκλογές και τα οποία χθες έλαβαν μέρος σε σύσκεψη στο Μοσχάτο υπό το σύμβουλο του προέδρου της ΝΔ, Τάκη Θεοδωρικάκο), στη δύσκολη θέση να πρέπει εκ των υστέρων να επιλέξει ποιοι θα τοποθετηθούν σε εκλόγιμες θέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ εκτιμάται σύμφωνα με την τελευταία προβολή του ίδιου του Ευρωκοινοβουλίου εκτιμάται ότι θα εκλέξει εννέα ευρωβουλευτές. Υπενθυμίζεται επίσης ότι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ θα είναι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί ως υποψήφιοι οι νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ, Θοδωρής Ζαγοράκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Γιώργος Κύρτσος, όπως και οι βουλευτές της ΝΔ Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Κατερίνα Μάρκου.

Το σενάριο η κυβέρνηση επίσης τελευταία στιγμή να αυξήσει την ποσόστωση των γυναικών στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές από 30% σε 40%, όχι όμως ανά την επικράτεια όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά ανά περιφέρεια, επίσης προβληματίζει τη ΝΔ, η οποία φυσικά δεν μπορεί (και δεν πρόκειται, όπως ανακοίνωσε η κ.Σπυράκη) να πει όχι (πολλώ δε μάλλον που η αξιωματική αντιπολίτευση ούτως ή άλλως θέλει να ενισχύσει τα ψηφοδέλτια με περισσότερες γυναίκες, αντλώντας για το σκοπό αυτό και από το Μητρώο Στελεχών). Όμως από τη στιγμή που τα ψηφοδέλτια σε πολλές περιφέρειες έχουν λίγο πολύ στο βασικό τους σκελετό κλειδώσει, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε νέα προβλήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις θα ανάγκαζε τη ΝΔ να αφήσει εκτός στελέχη χάριν της ποσόστωσης.

Αλλά και η αλλαγή τελευταία στιγμή πριν τις αυτοδιοικητικές του υποχρεωτικού αριθμού υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων κάθε συνδυασμού, έχει προκαλέσει στο Μοσχάτο υποψίες για σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε αντίθεση με τη ΝΔ η οποία έχει να αντιμετωπίσει υπερπροσφορά και αντάρτες, σε πολλές περιπτώσεις δυσκολεύεται να καταρτίσει συνδυασμούς.

Τέλος, οι πληροφορίες πως ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαϊου και όχι στις 26 μαζί με τις ευρωεκλογές, αναζωπύρωσε τα γαλάζια σενάρια για εθνικές εκλογές το Μάιο. Και αυτό καθώς οι τριπλές εκλογές για διαδικαστικούς λόγους θα ήταν απαγορευτικές, με αυτό τον τρόπο όμως μία από τις δύο αυτές Κυριακές θα μπορούσαν να διεξαχθούν και εθνικές εκλογές. Δε λείπουν βέβαια και αυτοί που βλέπουν Οκτώβριο, αλλά και ορισμένοι που αφήνουν ανοιχτό και το σενάριο του Απριλίου, οπωσδήποτε βέβαια πριν το Πάσχα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.