Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, για το νομοσχέδιο που φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο δίνει δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς, υπέβαλε ο βουλευτής Βασίλης Κικίλιας.
Επικαλούμενος πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία» που κάνει λόγο για ένταξη 43.000 αλλοδαπών στους καταλόγους της Α’ Αθηνών, o βουλευτής της ΝΔ τονίζει πως «δεν είναι τουλάχιστον κομψό τέτοιες αλλαγές να εξαγγέλλονται και να εφαρμόζονται ενώ επίκεινται εκλογές. Η διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας αποτελεί κορυφαία πράξη και δεν πρέπει επ’ ουδενί να εντάσσεται σε κομματικούς σχεδιασμούς ή να εκλαμβάνεται ως μέρος τους».
«Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση έχει εγγράψει ήδη στους εκλογικούς καταλόγους της Α’ Αθηνών 43.000 αλλοδαπούς ψηφοφόρους, ενώ αρνείται πεισματικά το αίτημα της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων», τονίζει ο κ. Κικίλιας.
Συνεχίζοντας ο κ. Κικίλιας θέτει τα εξής ερωτήματα:
- Πότε ακριβώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή τις αλλαγές για την απόδοση της ιθαγένειας;
- Ποιοι θα είναι οι νέοι όροι πολιτογράφησης;
- Με τα νέα κριτήρια, πόσοι νέοι αιτούντες υπολογίζεται ο θα λάβουν την ιθαγένεια;
- Πόσες είναι οι νέες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους της Α΄ Αθηνών από ψηφοφόρους που απέκτησαν πρόσφατα την ελληνική ιθαγένεια; Αν τα δημοσιεύματα ευσταθούν, με ποιο κριτήριο επιλέχθηκε να αλλάξει άρδην το εκλογικό σώμα της Α΄ Αθηνών;»
ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφος στους αλλοδαπούς
Υπενθυμίζεται ότι χθες και ενόψει της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος να προτείνει ρητή αναφορά για εκλογικό δικαίωμα σε αλλοδαπούς στο άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος.
Όπως αναλυτικά ανέφερε το Τμήμα Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ:
«Πώς μπορούμε να μιλάμε για ένταξη, όταν μετανάστες και πρόσφυγες που κατοικούν χρόνια στη χώρα μας, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά;
Συνάνθρωποί μας, που μένουν στις γειτονιές μας, έχουν φτιάξει εδώ τις οικογένειές τους, σπουδάζουν, εργάζονται και συμμετέχουν στις διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες, δεν μπορούν όμως να συναποφασίζουν για το μέλλον της πόλης που ζουν. Δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Κι όμως η πολιτικοποίηση, μέσα από τη δυνατότητα εκλογικού δικαιώματος των αλλοδαπών στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ένα από τα πιο δυναμικά και ουσιαστικά μέσα ένταξης. Η ενεργή συμμετοχή στα κοινά μπορεί να συμβάλει δραστικά, ώστε να εξαλειφθούν και φανόμενα όπως η απομόνωση και η γκετοποίηση.
Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί βασικό αίτημα των μεταναστευτικών κοινοτήτων. Εφαρμόζεται, ήδη, εδώ και πολλά χρόνια στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι, επίσης, ένας από τους βασικούς άξονες στη νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη.
Γι’ αυτό, ενόψει της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει ρητή αναφορά για εκλογικό δικαίωμα σε αλλοδαπούς στο άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος.
Χαιρετίζουμε την πρόταση αυτή και καλούμε κάθε προοδευτική, δημοκρατική κοινοβουλευτική δύναμη καθώς και ανεξάρτητους βουλευτές να τη στηρίξουν.
Γιατί η συμμετοχή των μεταναστών στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι προϋπόθεση ένταξης! Γιατί πάνω απ´ όλα είναι ζήτημα ισότητας και δημοκρατίας!».
…