«Ρουκέτες» κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών εξαπέλυσε για άλλη μια φορά η ρωσική πλευρά, δια της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, που έκανε λόγο για παραβάσεις στην έγκρισή της καθώς και για ισχυρές εξωτερικές πιέσεις.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, η Μόσχα «πάντα υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το αμφισβητούμενο ζήτημα του ονόματος αυτού του κράτους θα πρέπει να διευθετηθεί σε αποδεκτή βάση, τόσο για τα Σκόπια όσο και για την Αθήνα».
Ωστόσο, σύμφωνα με την Μαρία Ζαχάροβα, υπήρξαν σοβαρές παραβιάσεις στη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας, ενώ υπήρξε ισχυρή εξωτερική πίεση για την έγκρισή της.
Σε κάθε περίπτωση, η Μόσχα επισημαίνει ότι ουδείς θα πρέπει να αμφιβάλει ότι η Δύση ουσιαστικά καθοδηγείται από τα γεωπολιτικά συμφέροντα μιας πρώιμης συμμετοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κι όχι από την επιθυμία να λυθεί το πρόβλημα ως διμερής διαφορά.
Η Μόσχα συνεχίζει την κόντρα με τη Δύση για το Σκοπιανό
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία αντιδρά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει λάβει την έγκριση των κοινοβουλίων τόσο της Ελλάδας όσο και της πΓΔΜ, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων έχει αναδειχθεί σε πεδίο αναμέτρησης ανάμεσα σε Δύση και Μόσχα.
Στο παρελθόν, η Μόσχα είχε μιλήσει για λάθος ενώ είχε προαναγγείλει ότι θα ζητήσει τη συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στις τότε ανακοινώσεις είχε υπάρξει εντονότατη απάντηση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που είχε επισημάνει:
«Η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει ήδη από την υπογραφή της στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στα Βαλκάνια. Αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων. Διαφορών που επί μακρόν υπονόμευαν την προοπτική των λαών της περιοχής να συνυπάρχουν ειρηνικά και να συνεργάζονται προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας της περιοχής.
Οι διεθνείς μας εταίροι καλούνται να σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας και να επικροτήσουν το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών επέδειξαν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος να φτάσουν στη λύση ενός ιδιαίτερα ακανθώδους ζητήματος, προασπίζοντας, την ίδια στιγμή, τα εθνικά τους συμφέροντα.
Η επίκληση πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό φίλων χωρών από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας. Παράλληλα, τροφοδοτεί έναν εύλογο προβληματισμό καθώς παραβλέπει την συντεταγμένη και αποτελεσματική δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα, το Σύνταγμα της οποίας έχει σαφείς πρόνοιες για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού ενδεχόμενου στην εσωτερική πολιτική τάξη, η οποία ασφαλώς και δεν αποτελεί πεδίο πρόσφορο για σχόλια από τη πλευρά τρίτων.
Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία, που αναγνωρίζει εδώ και χρόνια τη ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα σεβαστεί τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού στη χρήση του ονόματος Μακεδονία, θα αποκαλεί από εδώ και στο εξής τη χώρα αυτή με τη νέα συνταγματική της ονομασία, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία» και το κυριότερο, θα αποστεί από ανάλογες δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας»….