Συντάκτης: Βένα Γεωργακοπούλου
Οι Γάλλοι παίρνουν πολύ στα σοβαρά τα θέματα της ισότητας των γυναικών και δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να σταματάει εκεί που ξεκινάνε οι θρησκευτικές παραδόσεις. Η χώρα τους άλλωστε έχει απαγορεύσει και τις μαντίλες στα σχολεία.
Ετσι, δεν είναι καθόλου παράδοξο που πήρε τόσο μεγάλη έκταση το θέμα της μουσουλμανικής μόδας, την οποία λάνσαραν εσχάτως μεγάλοι οίκοι σαν τον Dolce&Gabbana, αλλά και πιο λαϊκές, πρετ α πορτέ φίρμες όπως οι Marks and Spencer, Uniqlo και Mango.
Προηγήθηκε μια προσωπικότητα από τον χώρο της μόδας, ο 86χρονος Πιερ Μπερζέ, ερωτικός σύντροφος και μέντορας του Ιβ Σεν Λοράν, συνιδρυτής του οίκου του, άνθρωπος των τεχνών, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και μεγαλομέτοχος της «Le Monde». «Νιώθω σκανδαλισμένος», δήλωσε.
Πιερ Μπερζέ |
«Εγώ που ήμουν σαράντα χρόνια στο πλευρό του Ιβ Σεν Λοράν, πάντα πίστευα ότι ένας σχεδιαστής μόδας είναι για να κάνει τις γυναίκες πιο όμορφες και ελεύθερες και όχι για να γίνεται συνένοχος μιας δικτατορίας, που τους επιβάλλει να κρύβονται». Και κάλεσε τους μόδιστρους αντί για τα «κέρδη» τους να υπερασπίζονται τις «αξίες». Από κοντά και η σχεδιάστρια Agnes b. «Δεν πρέπει να παρουσιάζουμε σαν κάτι απλό και κοινότοπο ένα ένδυμα που δεν είναι ακίνδυνο και χωρίς συνέπειες για τις γυναίκες», είπε.
Αυτές, όμως, που ανέβασαν τους τόνους ήταν δύο γυναίκες από τον χώρο της πολιτικής και της διανόησης. Πρώτα η Λοράνς Ροσινιόλ, Γαλλίδα υπουργός για θέματα Οικογένειας, Παιδιών και Δικαιωμάτων των Γυναικών, χαρακτήρισε «ανεύθυνους» τους οίκους που λανσάρουν τη μουσουλμανική μόδα, γιατί «προωθούν τον εγκλεισμό του γυναικείου σώματος». Εχασε, όμως, λίγο το παιχνίδι και προκάλεσε συγκέντρωση υπογραφών εναντίον της, γιατί μίλησε απαξιωτικά για τις μουσουλμάνες που επιμένουν να φορούν μαντίλες.
«Υπάρχουν, βέβαια, γυναίκες που κάνουν αυτή την επιλογή, όπως υπήρχαν και πολλοί νέγροι που ήταν υπέρ της δουλείας», είπε. «Πολλές από αυτές είναι και στρατευμένες στο πολιτικό ισλάμ». Αναγκάστηκε να πάρει πίσω τη σύγκριση με τους νέγρους, αλλά όχι και τις υπόλοιπες δηλώσεις της.
Ελιζαμπέτ Μπαντεντέρ |
Και, ξαφνικά, μια ηγετική φυσιογνωμία του γαλλικού φεμινιστικού κινήματος, η φιλόσοφος και συγγραφέας Ελιζαμπέτ Μπαντεντέρ (τα εμβληματικά βιβλία της «XY» και «Σε λάθος δρόμο» έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά), κάλεσε τις γυναίκες μέσα από τη «Μοντ» (3/4) σε μποϊκοτάζ των οίκων που λανσάρουν μουσουλμανική μόδα, υπερασπίστηκε την υπουργό Λοράνς Ροσινιόλ και κατηγόρησε τη γαλλική Αριστερά ότι εγκατέλειψε τη θέση που είχε τη δεκαετία του ’80, ότι δηλαδή υπάρχουν αξίες με παγκόσμια ισχύ και ότι οι ατομικές ελευθερίες και η ισότητα των φύλων αφορούν όλα τα ανθρώπινα όντα.
«Η ανεκτικότητα στράφηκε εναντίον αυτών που νομίζαμε ότι βοηθάμε», κατέληξε η Μπαντεντέρ, η οποία -μη σας φανεί αντιφεμινιστικό- είναι σύζυγος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ρομπέρ Μπαντεντέρ, που κατάργησε την ποινή του θανάτου και αποποινικοποίησε τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις όταν τα άτομα είναι πάνω από 16 χρόνων.