ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΜΟΛΥΣΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ παρασιτοκτόνο θα δώσει η Γαλλία

Δεν είναι μόνο τα αυγά, ούτε το κρέας, είναι και άλλα προϊόντα τα οποία επηρεάζονται από το σκάνδαλο με τη χρήση του παρασιτοκτόνου fipronil. Πρόκειται για τυποποιημένα προϊόντα στην παρασκευή των οποίων χρησιμοποιούνται τα αυγά και τα παράγωγα του κρέατος από το κοτόπουλο, τα οποία επίσης μπορεί να έχουν επιμολυνθεί από το παρασιτοκτόνο.

Μία μόλις ημέρα μετά την αποκάλυψη ενός ακόμη επεισοδίου στο διατροφικό σκάνδαλο που έχει επεκταθεί σε πάνω από 15 χώρες, ότι δηλαδή στο Βέλγιο το κρέας από κοτόπουλα που πιθανότατα είχαν επιμολυνθεί από το fipronil εξαγόταν κατά κόρον στην Αφρική, το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο με όλα τα προϊόντα που σε κάποιο βαθμό ενδέχεται να περιέχουν ίχνη του παρασιτοκτόνου.

Προϊόντα, δηλαδή, που μπορεί να παρασκευάστηκαν με τα μολυσμένα αυγά.

Ο Στεφάν Τραβέρ, υπουργός Γεωργίας, δήλωσε ότι «τις επόμενες ημέρες, αφότου ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες αναλύσεις, θα δώσει στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα των προϊόντων αυτών».

Και διευκρίνισε: «Μάρκες, παρτίδες, ημερομηνίες παραγωγής και λήξης».

Μάλιστα, κάλεσε και τις εταιρείες παραγωγής τροφίμων να ενημερώσουν και οι ίδιες τους καταναλωτές διευκρινίζοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις, το γαλλικό δημόσιο θα τις υποχρεώσει να το κάνουν.

Τόνισε, πάντως, ότι ακόμη και αν έχουν επιμολυνθεί κάποια τρόφιμα με το παρασιτοκτόνο, λόγω των αυγών, οι ποσότητες που θα περιλαμβάνουν πιθανότατα να βρίσκονται πολύ κάτω από το όριο που να τα καθιστούν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Οι ενώσεις καταναλωτών στη Γαλλία έχουν κινητοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες βρίσκονται στο σκοτάδι στο ζήτημα αυτό.

Καλούν τις γαλλικές αρχές να ενημερώσουν τους καταναλωτές με πλήρη διαφάνεια, καθώς όπως λένε «έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα μολυσμένα αυγά έχουν καταναλωθεί με πολλούς τρόπους και για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Διεύθυνσης Τροφίμων της Γαλλίας, Φανί Μολέν, «οι καταναλωτές δικαιούνται να γνωρίζουν, ακόμη και αν δεν διατρέχουν κίνδυνο».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «θύματα» του σκανδάλου δεν είναι μόνο οι καταναλωτές, αλλά και οι επιχειρήσεις.

 

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.