Στην Ολλανδία θα βρίσκεται στο εξής η ευρωπαϊκή έδρα της Sony, η οποία προχώρησε σε αυτή την απόφαση λόγω Brexit, που με βάση το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα θα γίνει την 29η Μαρτίου.
«Θα μεταφέρουμε την τοποθεσία της έδρας της ευρωπαϊκής μας διεύθυνσης στο Άμστερνταμ» ως τα τέλη Μαρτίου, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της Sony, ο Τακάσι Ιίντα. Σκοπός είναι να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές όσον αφορά τις τελωνειακές διαδικασίες, εξήγησε.
Η Sony Europe θα χρειαστεί κατά συνέπεια να ιδρύσει μια νέα θυγατρική στην Ολλανδία, ώστε να παραμείνει εντός του πλαισίου των κανόνων της ΕΕ μετά το Brexit.
Όμως θα είναι η θυγατρική της εταιρείας στη Βρετανία αυτή που θα διαχειρίζεται τις εισαγωγές και τις πωλήσεις του ομίλου στη Γηραιά Ήπειρο και οι υπάλληλοι της Sony δεν θα μετακινηθούν.
Σχετικα
«Η μόνη μεταβολή θα είναι η αλλαγή της τοποθεσίας όπου θα είναι καταγεγραμμένη» η έδρα της θυγατρικής του ομίλου ηλεκτρονικών στην Ευρώπη, επέμεινε ο εκπρόσωπός της.
Η κίνηση αυτή έχει σκοπό να αποφύγει η εταιρεία την πλειάδα των τελωνειακών και κανονιστικών ελέγχων, ειδικά στην περίπτωση Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία, ενδεχόμενο που έγινε ισχυρότερο μετά την απόρριψη του σχεδίου που διαπραγματεύθηκαν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και οι Βρυξέλλες.
Η Panasonic είχε πάρει μια παρόμοια απόφαση πέρυσι, κυρίως για φορολογικούς λόγους.
Πολλές εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα, όπως οι Mitsubishi, UFJ Financial Group, Nomura Holdings, Daiwa Securities και Sumitomo Mitsui Financial Group επίσης έχουν καταστήσει σαφές πως θα μεταφέρουν τις έδρες τους στην Ευρώπη από το Λονδίνο σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Οι ιαπωνικές επιχειρήσεις επένδυσαν αθροιστικά πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια στν Βρετανία ο ΗΒ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία για το 2018. Είναι 879 τον αριθμό, ανάμεσά τους συγκαταλέγονται εταιρείες-γίγαντες της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως οι Honda, Nissan και Toyota, κι απασχολούν 142.000 ανθρώπους.
Ο Iάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο οποίος έκανε περιοδεία στην Ευρώπη στις αρχές Ιανουαρίου, προειδοποίησε εναντίον των συνεπειών που θα μπορούσε να έχει το Μπρέξιτ για πολλούς ομίλους.
«Η χώρα μας εκτιμά ότι, για να ελαχιστοποιηθούν αυτές οι συνέπειες, είναι εκ των ων ουκ άνευ να υπάρξουν εγγυήσεις για τη νομική σταθερότητα, με την εφαρμογή μιας μεταβατικής περιόδου, υπό συνθήκες διαφανείς και προβλέψιμες», είχε υπογραμμίσει.
…