ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ – Ο πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσει άμεσα προς την προοδευτική συμμαχία

Η ψηφοφορία και –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– η έγκριση την ερχόμενη εβδομάδα της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλειοψηφία της Βουλής, λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, «ξεκαθαρίζουν το τοπίο σε μια έτσι κι αλλιώς προεκλογική χρονιά».

Οι ίδιοι σημειώνουν με νόημα ότι «επί του παρόντος και για ευνόητους λόγους στον φάκελο “κεντροαριστερά” δεν υπάρχουν κόμματα. Μόνο προσωπικότητες του χώρου που αντιλαμβάνονται τη σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών και τους κινδύνους που κρύβει από το κλείσιμο του ματιού σε ακροδεξιά στοιχεία». Αλλωστε το σημερινό ΚΙΝΑΛ «δείχνει να έχει κάνει τις επιλογές του μένοντας στη συγκυβέρνηση με Σαμαρά», ενώ εντός του Ποταμιού «κάποιοι βρίσκονται με τα δύο πόδια στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Υπέρ ενός προοδευτικού μετώπου

Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός «πλατιού δημοκρατικού, προοδευτικού μετώπου». Ενός μετώπου που «θα δοκιμαστεί με τη συμφωνία» ενώ θα ακολουθήσουν οι μεγάλες θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, αλλά κυρίως η συνταγματική αναθεώρηση και η ρύθμιση των σχέσεων κράτους – εκκλησίας.

Στο Μαξίμου επιμένουν ότι η αντίθεση μνημόνιο – αντιμνημόνιο, εντός της οποίας δημιουργήθηκαν πολιτικά κόμματα ως αντίβαρο στη διάλυση του παραδοσιακού δικομματισμού, είναι παρελθόν. «Σιγά σιγά» λένε «επανερχόμαστε σε μια κατάσταση κανονικότητας», με συνέπεια να καταλήγουμε σε έναν πολιτικό διπολισμό που ορίζεται από τον άξονα Αριστερά – Δεξιά.

Σε αυτές τις διεργασίες ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει παρών, έχοντας μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο χτίσει μια όσο το δυνατόν πιο στερεή σχέση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. «Πρόκειται για ένα νέο πολιτικό τοπίο όπου γίνονται ευδιάκριτες οι πολιτικές γραμμές, ενώ την ίδια ώρα η ΝΔ μετατοπίζεται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος». Γι’ αυτό «είναι τώρα η στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά να προχωρήσουν σε ένα άνοιγμα – κάλεσμα προς τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου» με στόχο «να συνεχι- στούν και να εμβαθύνουν στη χώρα οι προοδευτικές πολιτικές».

Παρουσίες με νόημα στο Μέγαρο Μουσικής

Στο ερώτημα ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις του λεγόμενου προοδευτικού χώρου και αν υπάρχουν εξελίξεις, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σημειώνουν με νόημα ότι με αφορμή τη στήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών δεκάδες πανεπιστημιακοί, πολιτικοί, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων αλλά και από όλους τους χώρους έσπευσαν να δώσουν το παρών. Προσωπικότητες όπως οι καθηγητές Αντώνης Λιάκος (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Νίκος Μαρατζίδης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Κωστής Παπαϊωάννου (τέως πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων), Σωτήρης Βαλντέν (διδάσκων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών), Μαρία Ρεπούση (ΑΠΘ), ο επίτιμος καθηγητής ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Σταθόπουλος, οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης και Νίκος Μπίστης, οι δύο ευρωβουλευτές του Ποταμιού –ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γραμματικάκης και ο Μίλτος Κύρκος–, ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, αρμόδιος για ζητήματα μεταναστών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ο οποίος αποχώρησε τη Δευτέρα από το Κίνημα Αλλαγής διαφωνώντας με τη στάση του κόμματος στη συμφωνία των Πρεσπών. «Θα μπορούσαν κάλλιστα να συμμετάσχουν ή να στηρίξουν ένα ευρύ μέτωπο το οποίο, παρά τις επιμέρους διαφορές του, θα δήλωνε παρόν στη μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από την κρίση με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι μόνο τα νούμερα και την οικονομία» δήλωσε ο κ. Παπαγιαννάκης.

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη θυμίζουν ότι στο παρελθόν περισσότερες από 320 προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της διανόησης και της τέχνης είχαν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, όπως ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, η λογοτέχνης Ρέα Γαλανάκη-Κούβελα, η πανεπιστημιακός Θάλεια Δραγώνα, ο πανεπιστημιακός Γιάννης Δρόσος, ο καθηγητής Κώστας Ζώρας, ο ερευνητής Αλέξης Ηρακλείδης, ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, η ιστορικός τέχνης Αννα Καφέτση,ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης,η ιστορικός Χριστίνα Κουλούρη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, ο συγγραφέας Βασίλης Κουνέλης, ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος, ο ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ Αντώνης Λιάκος και ο ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας Νίκος Μουζέλης.

«Προφανώς και όλοι οι παραπάνω δεν θα γίνουν ξαφνικά ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορούν να στηρίζουν άκριτα την κυβέρνηση σε όσα κάνει ή θέλει να κάνει» λέει κυβερνητικό στέλεχος, «αλλά μοιάζει να είμαστε στην ίδια πλευρά και ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε όσα μας ενώνουν για το καλό του τόπου».

«Μόνο προσωπικότητες του χώρου που αντιλαμβάνονται τη σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών και τους κινδύνους από το κλείσιμο του ματιού σε ακροδεξιά στοιχεία» λένε σχετικά με τους υποψήφιους για τις συμμαχίες στον ΣΥΡΙΖΑ

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.