Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης
Σοκάρουν για ακόμη μια φορά τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η γνωστή μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam για την όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου στα χέρια των λίγων και την έκρηξη της οικονομικής ανισότητας στον πλανήτη.
Σύμφωνα με τη γνωστή ΜΚΟ, είκοσι έξι δισεκατομμυριούχοι -έναντι 43 το 2017 και 61 το 2016- κατείχαν πέρυσι περιουσία όση το φτωχότερο μισό της ανθρωπότητας, δηλαδή 3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Στο σύνολό τους οι περίπου 2.200 δισεκατομμυριούχοι της υφηλίου αύξησαν τον πλούτο τους κατά 12% σε σχέση με το 2017 ή κατά 900 δισ. δολάρια ή κατά 2,5 δισ. δολάρια την ημέρα.
Στην απέναντι όχθη, τα 3,8 δισεκατομμύρια φτωχότεροι άνθρωποι του κόσμου είδαν τον δικό τους «πλούτο» να μειώνεται αθροιστικά κατά 11% ή 500 εκατ. δολάρια ημερησίως.
Οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη δεν ήταν όμως μόνο οι μεγάλοι κερδισμένοι της περσινής χρονιάς, αλλά και συνολικά της τελευταίας δεκαετίας.
Στα χρόνια που ακολούθησαν το κραχ του 2008 και της οικονομικής ύφεσης, ο πλούτος τους εκτοξεύτηκε και ο αριθμός τους διπλασιάστηκε.
Στο απόγειο αυτής της τροχιάς, μεταξύ 2017 και 2018, κάθε δύο ημέρες ξεπηδούσε -κατά μέσον όρο- και ένας νέος δισεκατομμυριούχος.
Σε αυτήν την εξέλιξη, καθοριστικός ήταν ο ρόλος των κυβερνήσεων που προσέφεραν γενναίες φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές στις ελίτ και τις επιχειρήσεις τους.
Τα συνεχή «δωράκια» των κυβερνήσεων οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα, αφού σήμερα για κάθε ένα δολάριο φορολογικών εσόδων, που εισπράττεται από τις κυβερνήσεις, μόλις τέσσερα σεντ προέρχονται από τη φορολόγηση του πλούτου.
Αντίθετα τα φορολογικά βάρη πέφτουν συνεχώς όλο και πιο βαριά στις πλάτες των εργαζόμενων. Σε κάποιες χώρες μάλιστα, όπως η Βρετανία, το φτωχότερο 10% του πληθυσμού έχει φτάσει στο σημείο να πληρώνει σήμερα μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός του για φόρους απ’ ό,τι το πλουσιότερο 10%.
Kατάντια
Πρόκειται για κατάντια μερίδας των κυβερνώντων, οι οποίοι φοροαπαλλάσσοντας όλο και πιο πολύ τους πλούσιους, μειώνουν δραστικά τους οικονομικούς πόρους που χρειάζονται για την παροχή ζωτικών υπηρεσιών, όπως η Υγεία και η Παιδεία.
Εξαιτίας αυτών των ανάλγητων πολιτικών, κάθε μέρα που περνά 10.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ 262 εκατομμύρια παιδιά δεν θα καταφέρουν ποτέ να πάνε στο σχολείο.
Κι όμως μια αύξηση μόλις κατά 1% στη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου θα ήταν ικανή να αποφέρει 418 δισ. δολάρια ετησίως, χρήματα αρκετά για την εκπαίδευση όλων των παιδιών του πλανήτη και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα απέτρεπε τρία εκατ. θανάτους.
Αντί αυτών όμως, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου συνεχίζουν να κρύβουν στους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη περί τα 7,6 τρισ. δολάρια.