Την επανεκκίνηση της λειτουργίας της «Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» (Ε.Α.Ι.Υ.Α.) ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Αρχής, καθηγητής Αριστείδης Αντσακλής, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου.
Όπως εξήγησαν τα μέλη της Αρχής, οι 67 Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Υ.Α.) που λειτουργούν στην Ελλάδα σήμερα, θα πρέπει άμεσα να ελεγχθούν και να αδειοδοτηθούν, με κριτήρια που περιγράφονται στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο.
Ειδικό λογισμικό, που βρίσκεται υπό σχεδιασμό, θα διασυνδέει ηλεκτρονικά την Αρχή με όλες τις Μ.Υ.Α., προκειμένου να αναφέρονται, σε πραγματικό χρόνο, οι θεραπευτικές διαδικασίες, στις οποίες υποβάλλονται στα ενδιαφερόμενα ζευγάρια. Με τον τρόπο αυτό, όπως εξήγησαν οι ειδικοί, θα υπάρχει ιχνηλασιμότητα του βιολογικού υλικού, καθώς και πρόληψη ενδεχόμενων ανεπιθύμητων συμβάντων, όπως ορίζουν οι σχετικές κοινοτικές οδηγίες.
Στις προτεραιότητες της Ε.Α.Ι.Υ.Α. περιλαμβάνεται η πλήρης καταγραφή και αξιολόγηση των περίπου 15.000 κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης, που πραγματοποιούνται ετησίως στην Ελλάδα. Το «άνοιγμα» της Αρχής προς το ευρύ κοινό περιλαμβάνει και την άμεση παροχή «ειδικής άδειας», σε περιπτώσεις οροθετικών ασθενών, παρένθετης μητρότητας και της μεταθανάτιας χρήσης βιολογικού υλικού για τεκνοποίηση.
Οι ειδικοί στοχεύουν, ακόμη, στον περιορισμό των πολύδυμων κυήσεων, καθώς κρύβουν κινδύνους για τις μητέρες και για τα νεογνά.
Σημαντική είναι, τέλος, η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση θεραπείας υπογόνιμων ζευγαριών από άλλες χώρες στην Ελλάδα, κάτι που καταδεικνύει το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των εγχώριων μονάδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σε συνδυασμό με το φιλελεύθερο και εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr(Πηγή)