Στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg.
Όπως σημειώνει, ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος επέζησε αρκετών εκλογών, ενός καταστροφικού δημοψηφίσματος και προηγούμενων ψήφων εμπιστοσύνης, θα δοκιμάσει την αντοχή του σε μία νέα ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη, μετά την αποχώρηση του κυβερνητικού του εταίρου λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών και του ονοματολογικού των Σκοπίων.
1. Θα επιβιώσει ο Τσίπρας από την ψήφο εμπιστοσύνης;
Χρειάζεται 151 ψήφους από τις 300. Με τις 145 έδρες του ΣΥΡΙΖΑ, συν τέσσερις πιθανές από αντάρτες του πρώην κυβερνητικού εταίρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μία από την ανεξάρτητη βουλευτή Κατερίνα Παπακώστα και μία από τον Σπύρο Δανέλλη, βουλευτή του Ποταμιού, φαίνεται ότι μόλις που έχει τον αριθμό που χρειάζεται για να συνεχίσει να κυβερνά.
2. Τί γίνεται εάν χάσει;
Αν ο Τσίπρας δεν πάρει υποστήριξη, θα ασκηθεί πίεση για εκλογές, αν και δεν ενεργοποιούνται αυτόματα σε περίπτωση ήττας στην ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Τσίπρας ισχυρίζεται ότι δεν θα προχωρήσει σε εκλογές πριν η κυβέρνησή του περάσει νομοθεσία προστασίας των ιδιοκτητών ακινήτων και υψηλότερου κατώτατου μισθού.
3. Μπορεί μία ήττα στην ψήφο εμπιστοσύνης να «σκοτώσει» τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Όχι. Ακόμη και αν χάσει ο Τσίπρας, η Συμφωνία θα πάει στο κοινοβούλιο και παρά τη συναισθηματική ρητορική από τους εθνικιστές, η ευκαιρία για επίλυση της δεκαετούς διαμάχης με τη γειτονική χώρα, σε μεγάλο βαθμό με ελληνικούς όρους, έχει σχεδόν κερδίσει δημοτικότητα στο πολιτικό φάσμα.
4. Πότε θα κάνει εκλογές η Ελλάδα;
Η θητεία της κυβέρνησης λήγει τον Σεπτέμβριο. Εάν κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Τσίπρας μπορεί να κηρύξει εκλογές το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο. Ωστόσο, μπορεί να ανακαλύψει ότι το να κυβερνάει χωρίς πλειοψηφία δεν είναι εφικτό, οδηγούμενος έτσι σε εκλογές, πιθανότατα τον Μάιο, όταν είναι προγραμματισμένες οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές-περιφερειακές.
5. Ποιος θα κερδίσει στις επόμενες εκλογές;
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι νικητής, αλλά δεν είναι σαφές αν ο Μητσοτάκης μπορεί να έχει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να αναζητήσει συμμαχίες. Με τη Βουλή να εκλέγει του χρόνου νέο Πρόεδρο – απαιτείται πλειοψηφία 180 ψήφων – ο κίνδυνος για νέα πολιτική κρίση και πρόωρες εκλογές είναι υψηλός.
6. Τί διακυβεύεται;
Η δυνατότητα της Ευρώπης να δει την Ελλάδα σαν κάτι που μοιάζει με success story θα μπορούσε να κινδυνεύει σε ένα σενάριο μίας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και μίας επιστροφής στην πολιτική αστάθεια. Η οικονομία παραμένει ευάλωτη και μία κυβέρνηση μειοψηφίας θα έδινε αγώνα για να ψηφιστούν από τη Βουλή οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων.
Πηγή: Euro2day.gr