Ο «ΚΗΡΥΚΑΣ» ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑΩ και δεν πληρώνω

Τον Δεκέμβριο του 2016 το Documento είχε αποκαλύψει ότι η εφημερίδα των Χανίων είχε δανειοδοτηθεί με προβληματικές εγγυήσεις από τις τράπεζες Πειραιώς και Παγκρήτια, ενώ την εποχή που άλλοι επιχειρηματίες στέναζαν από τις τραπεζικές απαιτήσεις η επιχείρηση της οικογένειας Μητσοτάκη όχι μόνο δεν πλήρωνε αλλά δεν υπήρχε ούτε καταγγελία για τα δάνεια. Η επιτροπή της Βουλής για τις δανειοδοτήσεις των ΜΜΕ εξέτασε και την υπόθεση του «Κήρυκα Χανίων», για να καταλήξει σε παράθεση λεπτομερειών άκρως προκλητικών για τον απλό πολίτη.

Οι εμπλεκόμενοι εμφανίζονται να παίρνουν δάνειο για μια επιχείρηση που λίγες μέρες μετά κλείνει και ενώ τα χρήματα φαίνεται να διοχετεύονται σε ανέγερση κτιρίου, τελικώς ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δεν δίνονται για το έργο αλλά εκταμιεύονται από τους μετόχους. Μπροστά στην εξέταση της υπόθεσης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται στην Τράπεζα Πειραιώς για ρύθμιση (την εποχή της διοίκησης Μιχάλη Σάλλα).

Στη ρύθμιση που κάνει προβλέπεται καταβολή ποσού 69.000 ευρώ έως το 2018 και τον Νοέμβριο του 2018 καταβολή του υπόλοιπου ποσού 649.000 ευρώ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης προσήλθε τελικώς στην τράπεζα, κατέθεσε ένα ποσό και τον καιρό που οι τράπεζες απειλούν με κατασχέσεις μικροοφειλέτες ο ίδιος εξασφάλισε όχι μόνο ρύθμιση αλλά και δικαίωμα μελλοντικής ρύθμισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια επιλογή έχει κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης και για το κόμμα του, αφού αρνείται να πληρώσει τα δάνεια και επιχειρεί, όπως έχει αποκαλύψει το Documento, να εκχωρηθούν σε funds και εταιρείες κοψοχρονιά.

Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με το δάνειο του «Κήρυκα Χανίων» θα περίμενε κάποιος ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιχειρούσε να αποποιηθεί και όσα έχουν συμβεί σε σχέση με το δάνειο αλλά και τους χαρακτηρισμούς του κακοπληρωτή που εκμεταλλεύτηκε το όνομα και την εξουσία του για να μην πληρώνει τις τράπεζες που εκείνη την περίοδο κατέρρεαν. Ο πρόεδρος της ΝΔ ωστόσο με την τεράστια ακίνητη περιουσία (στο πόθεν έσχες ο ίδιος και η σύζυγός του δηλώνουν 27 ακίνητα) και τις οικογενειακές τραπεζικές καταθέσεις επέλεξε να κάνει χρήση των προκλητικών ρυθμίσεων που φρόντισαν να του εξασφαλίσουν από το 2016 και να προχωρήσει σε νέες ρυθμίσεις.

Εμφανίστηκε λοιπόν στην τράπεζα και κατέθεσε 150.000 ευρώ αντί για τις 649.000 που είχε συμφωνήσει και ζήτησε αποπληρωμή του δανείου τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα του έδωσε δυνατότητα αποπληρωμής σε τρία χρόνια με δικαίωμα και πάλι στο τέλος της περιόδου να επαναδιαπραγματευτεί την αποπληρωμή του δανείου τα επόμενα τρία χρόνια. Δηλαδή η αποπληρωμή να γίνει σε έξι έτη συνολικά. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η περίοδος αυτή δεν είναι τρία συν τρία χρόνια, αλλά πέντε συν πέντε, ενώ επιμένουν πως οι επιτροπές της τράπεζας δέχτηκαν να του χαρίσουν και τους τόκους.

Από το νόμιμο στο ηθικό και  από το «δικαίωμα» στην ντροπή

Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έκανε νέα ρύθμιση για τον πελάτη «Κήρυκα Χανίων», που επί χρόνια δεν πλήρωνε, επιμένει ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που αφορούν κάθε δανειολήπτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως το θέμα δεν είναι η νομιμότητα του κ. Μητσοτάκη αλλά ότι, παρότι δημόσιο πρόσωπο, επιλέγει κάθε φορά τη στάση του προσωπικού βολέματος αντί της πολιτικής ακεραιότητας. Οταν, δε, καλείται να απαντήσει στα θέματα ηθικής τάξης επικαλείται συνεχώς τη νομιμότητα.

Ούτε ο Κυρ. Μητσοτάκης ούτε η οικογένειά του είναι επί ξύλου κρεμάμενοι. Διαθέτουν τεράστια περιουσία, αλλά την εποχή που βρίσκεται σε εξέλιξη «η σφαγή των κόκκινων δανείων» επιλέγουν να κάνουν χρήση του «δικαιώματος». Στο μεσοδιάστημα ωστόσο ισχύουν τα εξής:

1 Εχουν πάρει δάνειο για τον «Κήρυκα Χανίων», μια εταιρεία που εκείνη την περίοδο πρακτικά έχει κλείσει, ενώ δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο λόγος της δανειοδότησης (αποπληρωμή χρεών του δημοσίου) εκπληρώθηκε.

2 Με τα λεφτά των δανείων κατασκεύασαν εμπορικό κέντρο και εξασφάλισαν εισοδήματα.

3 Δεν φαίνεται να διοχέτευσαν όλα τα ποσά του δανείου στις κατασκευές, αντιθέτως εμφανίζονται να κάνουν αναλήψεις μετρητών για τα οποία δεν υπάρχουν παραστατικά εξόδων.

4 Δεν πληρώνουν επί 11 χρόνια και χρησιμοποιούν το όνομα και την πολιτική τους ιδιότητα για να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση από την τράπεζα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν επιλέγει την ηθική και περήφανη στάση, η οποία εκτός των άλλων κλείνει στόματα και καταρρίπτει σχόλια, αλλά προσπαθεί να βολευτεί. Είναι δημόσιο πρόσωπο με οικονομική επιφάνεια, αλλά επιλέγει τον ρόλο «του πολίτη που διεκδικεί τη διευκόλυνση».

Φυσικά σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε ότι η τακτική του Κυρ. Μητσοτάκη δεν συμβαδίζει με τις αναφορές του στην αριστεία ή την επιχειρηματικότητα. Πρακτικά έριξε έξω μια επιχείρηση, τη φόρτωσε με χρέη και στο τέλος δανειοδοτήθηκε με προκλητικό τρόπο, που δεν ξέρουμε τι κατάληξη θα είχε αν δεν είχε εντοπιστεί από τη δημοσιογραφική έρευνα και την έρευνα της Βουλής.

Η τράπεζα δεν απαντά σε  υπόθεση δημόσιου συμφέροντος

Απευθυνθήκαμε στην Τράπεζα Πειραιώς ζητώντας διευκρινίσεις για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση των δανείων του Κυρ. Μητσοτάκη. Σημειώσαμε ότι με βάση όσα έχει αποδεχθεί η επιτροπή της Βουλής, το ζήτημα της δανειοδότησης του «Κήρυκα Χανίων» είναι υπόθεση δημόσιου συμφέροντος και ενδιαφέροντος η οποία αφορά τον πρόεδρο ενός κόμματος και όχι κάποιον απλό πολίτη. Διατυπώσαμε συγκεκριμένα τα ερωτήματα:

* Γιατί η τράπεζα προχώρησε σε νέα ρύθμιση για το δάνειο του «Κήρυκα Χανίων» και κυρίως γιατί προβλέπεται με τη λήξη της η δυνατότητα και νέας, τρίτης κατά σειρά ρύθμισης.

* Ποιοι είναι οι όροι; Σύμφωνα με πληροφορίες μας, δόθηκε νέα πενταετής περίοδος αποπληρωμής μέσω της ρύθμισης (μετά την καταβολή ενός ποσού) με δικαίωμα και για νέα ρύθμιση μετά το πέρας της πενταετίας. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι χαρίστηκαν οι τόκοι.

* Για ποιο λόγο γίνονται τέτοιου είδους ρυθμίσεις σε πρόσωπα με αποδεδειγμένα μεγάλη περιουσία. Και ακόμη εάν ανάλογες ρυθμίσεις γίνονται για άλλους επιχειρηματίες ή φυσικά πρόσωπα.

Η τράπεζα περιορίστηκε στην απάντηση ότι «δεν σχολιάζει ούτε επιτρέπεται από τον νόμο να δημοσιοποιεί στοιχεία που άπτονται του επαγγελματικού ή τραπεζικού απορρήτου των πελατών της».

Την ίδια λακωνική απάντηση είχε δώσει η τράπεζα και για έρευνες του Documento που αφορούσαν τη χρηματοδότηση της offshore της συζύγου του Κυρ. Μητσοτάκη Μαρέβας Γκραμπόφσκι, από κοινού με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας από επιχειρηματίες που χρωστάνε στην ίδια την τράπεζα.

Είναι μάλλον παράλογο όταν ο νόμος επιβάλλει στις τράπεζες να δημοσιοποιούν τα ποσά που δίνουν για διαφήμιση στα μέσα ενημέρωσης λόγω του ρόλου τους στη δημόσια σφαίρα. Οταν λοιπόν η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να ανακοινώνει δημόσια τις χρηματοδοτήσεις προς τα μέσα ενημέρωσης, γιατί η χρηματοδότηση των πολιτικών προσώπων, που εθελοντικά θέτουν τον εαυτό τους στον δημόσιο έλεγχο, περιβάλλεται από απόρρητο; Τη στιγμή μάλιστα που οι πολιτικοί έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν πόθεν έσχες και ένα από τα στοιχεία που οφείλουν να αναγράφουν είναι και τα δάνεια που έχουν σε εκκρεμότητα.

Με 27 ακίνητα και καθαρό εισόδημα €1 εκατ. το ζεύγος Μητσοτάκη

Στην τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης του ζεύγους Κυριάκου Μητσοτάκη και Μαρέβας Γκραμπόφσκι διαπιστώνεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συνολικά έσοδα από κάθε πηγή που αποκτήθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος –τόκοι καταθέσεων, οικονομικές ενισχύσεις και συνολικό καθαρό εισόδημα– ύψους 76.538,7 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τη Μ. Γκραμπόσφκι ανέρχεται σε 927.232,4 ευρώ.

Τα ακίνητα που διαθέτει το ζεύγος από κοινού είναι συνολικά 27. Ο Κυρ. Μητσοτάκης διαθέτει μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, τα οποία συνολικά αποτιμώνται σε 18.011,08 ευρώ. Οι καταθέσεις του προέδρου της ΝΔ φτάνουν στο σύνολό τους το ύψος των 5.708,73 ευρώ και 556,60 δολαρίων ΗΠΑ. Πολύ υψηλότερες είναι οι καταθέσεις της συζύγου του, οι οποίες ανέρχονται σε 720.089,03 ευρώ.

Αναφορικά με τις συμμετοχές σε επιχειρήσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει τη συμμετοχή με κεφάλαιο εισφοράς 307.170 ευρώ στην εφημερίδα «Κήρυκας Χανίων», ενώ η σύζυγός του αντιστοίχως έχει δηλώσει τη συμμετοχή στις εταιρείες Personal Ventures, Zeus + Dione και Μ. Γκραμπόφσκι και Σία ΟΕ, με συνολικό κεφάλαιο εισφοράς 203.504 ευρώ. Στο πόθεν έσχες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναφέρεται καμία δανειακή υποχρέωση του ίδιου αλλά τρεις της συζύγου του. Το αρχικό ποσό αυτών των δανειακών συμβάσεων ήταν 381.481 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο οφειλόμενο αυτών είναι 358.427 ευρώ.

Τί (δεν) απαντά η Νέα Δημοκρατία

Το Documento απευθύνθηκε στη Νέα Δημοκρατία για να έχει επίσημη απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι (δεν) απαντά τελικώς η Νέα Δημοκρατία:

«Με μια εφημερίδα με την οποία η ΝΔ βρίσκεται ήδη στα δικαστήρια αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος. Πόσο μάλλον για ένα θέμα το οποίο πρώτα σπεύσατε με καταχωρήσεις σας να διαφημίσετε με απαξιωτικό τρόπο και εκ των υστέρων ζητάτε την άποψη της ΝΔ. Εξάλλου, ο εκδότης της εφημερίδας σας έχει ήδη δικαστικές αποφάσεις σε βάρος του και συγκεκριμένο πολιτικό ρόλο για να αντιμετωπίζεται ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος.

Κωνσταντίνος Ζούλας»

Η απάντηση του Documento

Ο κ. Μητσοτάκης εκ του θεσμικού ρόλου του έπρεπε να γνωρίζει ότι τα δημοσιογραφικά ερωτήματα ουσίας απαιτούν απαντήσεις ανεξάρτητα από τις συμπάθειες ή τις αντιπάθειες του. Θεωρούμε ότι η ανωτέρω (μη) απάντησή του σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την αδυναμία του να δώσει εξηγήσεις και την αντίληψή του πως μπορεί να συμπεριφέρεται στον Τύπο με την αλαζονική κουλτούρα της οικογενειακής ανατροφής του και των οικογενειακών offshore.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.