Με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς προχωρά η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά την καθοριστικής σημασίας ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ που στην ουσία άναψε το «πράσινο φως» για την επικύρωσή της και στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αρνείται να υπογράψει το διάταγμα ο Γκιόργκε Ιβάνοφ με τον Ζόραν Ζάεφ να δηλώνει πως δεν απαιτείται η υπογραφή του προέδρου της Δημοκρατίας.
Με 81 ψήφους υπέρ πέρασαν από τη Βουλή της ΠΓΔΜ οι τέσσερις συνταγματικές τροπολογίες, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και ο συνοδευτικός εφαρμοστικός Νόμος του Συντάγματος.
Οι τέσσερις τροπολογίες αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.
Αίτημα για πρόωρες εκλογές από την αντιπολίτευση και η απάντηση Ζάεφ
AP Photo/Boris Grdanoski
Μιλώντας στη Βουλή ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα ήταν η καλύτερη που μπόρεσε να εξασφαλίσει και πως χωρίς αυτήν η χώρα του δεν θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έκανε επίσης λόγο για μια δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση.
Από την πλευρά του το VMRO-DPMNE άσκησε κριτική στην απόφαση της Βουλής και ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.
Ο Χρίστο Μίτσκοσκι τόνισε ότι οι 39 βουλευτές του κόμματός του απείχαν από τη συνεδρίαση και κάλεσε σε βουλευτικές εκλογές, μαζί με τις προεδρικές που προγραμματίζονται για τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου.
Απαντώντας στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης σχετικά με το αίτημα των πρόωρων εκλογών, ο Ζόραν Ζάεφ έκρινε πως «οι εκλογές αυτή τη στιγμή δεν είναι η καλύτερη λύση» παρά το γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκές για το κόμμα του όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τονίζοντας πως θα το συζητήσει με τους εταίρους του αλλά και τα όργανα του κόμματός του.
Δεν υπογράφει ο πρόεδρος
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στα Σκόπια, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, αρνείται να υπογράψει το διάταγμα, το οποίο θα φέρει την υπογραφή του.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, διευκρίνισε πως δεν απαιτείται η υπογραφή του Γκιόργκε Ιβάνοφ και αναφέρθηκε πολλές φορές με το νέο όνομα της χώρας (Βόρεια Μακεδονία) προκειμένου να τονίσει τη σημασίας της ιστορικής απόφασης που πάρθηκε την 11η Δεκεμβρίου.
«Πρόκειται για μια απόφαση 81 βουλευτών και όχι των πολιτών της Μακεδονίας και θα επιδιώξει την άμεση διάλυση της Βουλής και διενέργεια πρόωρων εκλογών μαζί με τις προεδρικές εκλογές», τόνισε ο Χρίστο Μίτσκοσκι που επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση θέτοντας το δίλημμα στο λαό αν επιθυμεί μια ”Μακεδονία” ντροπιασμένη και ταπεινωμένη ή μια ”Μακεδονία” περήφανη και αξιοσέβαστη. «Στις εκλογές ο λαός θα έχει την ευκαιρία να πει πια Μακεδονία θέλει», τόνισε.
Με το βλέμμα στραμμένο στα Σκόπια, η Αθήνα αναμένει το επόμενο βήμα που είναι η υπογραφή του σχετικού διατάγματος. Εφόσον αυτό γίνει στη συνέχεια θα αποσταλούν τα κείμενα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη Βουλή και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Σε εκκρεμότητα παραμένει το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο που «κλείδωσε» για το μεσημέρι της Δευτέρας.
Λίγο μετά τις ψηφοφορίες στη Βουλή της γειτονικής μας χώρας, υπήρξε επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ προκειμένου ο Έλληνας πρωθυπουργός να ενημερωθεί επισήμως.
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Πηγή: https://www.efsyn.gr