Περισσότεροι από 250 μετανάστες πέρασαν τους τελευταίους δύο μήνες με μικρά σκάφη τη Μάγχη με προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία. Οι περισσότεροι ξεκινούν από το Καλαί της Γαλλίας και δηλώνουν αποφασισμένοι να διακινδυνεύσουν και τη ζωή τους ακόμα για να φθάσουν στη Βρετανία. Ο βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ κάνει μάλιστα λόγο για «κρίση».
Πολλοί από τους μετανάστες είναι Ιρανοί. Μεταξύ τους είναι ο Αλί και ο Μόχσεν, οι οποίοι επιδιώκουν να περάσουν τα στενά της Μάγχης με κάθε τίμημα. Βρίσκονται σε στενή επαφή με διακινητές, οι οποίοι τους ζητούν περίπου 8.000 δολάρια για να τους περάσουν απέναντι.
«Οι άνεμοι που πνέουν είναι πολύ δυνατοί το χειμώνα και δεν ξέρεις αν αυτός που οδηγεί το σκάφος είναι καλός ή όχι, λέει ο Μόχσεν. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και οι άνθρωποι που θέλουν να περάσουν τα στενά διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τον κίνδυνο. Όμως για μας είναι η μόνη μας ευκαιρία, η μόνη μας επιλογή». «Θεωρούν τη Βρετανία γη της επαγγελίας»
Ο Αλί γνωρίζει τη Βρετανία, μιας και έζησε για περίπου 15 χρόνια στο Μάνσεστερ. Πριν από λίγο καιρό ωστόσο γύρισε στο Ιράν για να επισκεφθεί τη μητέρα του που ήταν βαριά άρρωστη.
«Οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα και θεωρούν το Ηνωμένο Βασίλεια γη της επαγγελίας, έναν παράδεισο, όπου θα βγάλουν πολλά χρήματα και θα γίνουν γρήγορα πλούσιοι. Όμως εγώ δεν σκέπτομαι με αυτό τον τρόπο. Θέλω να γυρίσω διότι μεγάλωσα στη Βρετανία. Φεύγοντας άφησα πίσω μου όλους μου τους φίλους».
Ο αριθμός μεταναστών στο Καλαί μειώθηκε δραστικά όταν το 2016 οι γαλλικές αρχές διέλυσαν τον κεντρικό αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων. Είναι ωστόσο ενδεικτικό ότι τοπική οργάνωση αρωγής διανέμει καθημερινά περίπου 15.000 γεύματα σε πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν παράτυπα στην περιοχή.
Οι περιπολίες της γαλλικής ακτοφυλακής στις ακτές και τα στενά της Μάγχης έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι περίπου 280 μετανάστες κατάφεραν να περάσουν απέναντι, ενώ σταμάτησαν περίπου 350. Σύμφωνα πάντως με ακτιβιστές οι διακινητές εκμεταλλεύονται το Brexit, σε κάτι περισσότερο από τρεις μήνες, για να πιέσουν τους μετανάστες πως πρέπει να ξεκινήσουν το ταξίδι το ταχύτερο. Ή τώρα ή ποτέ, τους προειδοποιούν.
Reuters, CGTN
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος(Πηγή)