Το θέμα θα συζητηθεί από τους συνέδρους της AfD που συνέρχονται σήμερα στην Ρίζα της Σαξονίας, ένα από τα εκλογικά τους προπύργια.
Αντικείμενο του συνεδρίου, ο καθορισμός της στρατηγικής του κόμματος εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.
Έπειτα από τις εκλογικές επιτυχίες των τριών τελευταίων ετών λόγω των αντιμεταναστευτικών της θέσεων, επιτυχίες που τής έδωσαν τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στον κυβερνητικό συνασπισμό των χριστιανικών ενώσεων με τους σοσιαλδημοκράτες, η Εναλλακτική για την Γερμανία επιστρέφει στα νερά όπου αλίευε αρχικά, όταν πρωτοεμφανίσθηκε το 2013 ως πολιτική κίνηση με θέσεις κατά του ευρώ.
Και αυτήν τη φορά θέτει νέο και ευρύτερο αντιευρωπαϊκό «όραμα», που συναντά τον δισταγμό των μελών της, δεδομένης της σε μεγάλα ποσοστά φιλοευρωπαϊκής κατεύθυνσης της γερμανικής κοινής γνώμης.
Το 58σέλιδο εκλογικό πρόγραμμα που θα τεθεί σε ψηφοφορία κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι έχει εξελιχθεί σε έναν μη δημοκρατικό θεσμό…που απαρτίζεται από «ελάχιστα διαφανείς και μη ελεγχόμενους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς».
Η AfD ζητεί εις βάθος μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2024, δηλαδή μέχρι το τέλος της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, και προειδοποιεί ότι σε αντίθετη περίπτωση «μία αποχώρηση της Γερμανίας ή η συντεταγμένη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αναγκαίες». Το σενάριο ονομάζεται «Dexit», από το Deutschland.
«Η AfD προσπαθεί να ανασυστήσει μία εθνικογερμανική θέση» στην συζήτηση, εκτιμά ο Κλάους-Πέτερ Ζικ, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας.
«Αυτή η θέση συνιστά εναρμονισμό αυτής της εθνικής δεξιάς σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στις γειτονικές χώρες, στην Ιταλία ή την Γαλλία. Προωθώντας τα πιόνια της σε αυτό το τερέν, η AfD κάνει ένα τεστ στους κόλπους του ίδιου του κόμματος και του εκλογικού της σώματος βολιδοσκοπώντας εάν αυτή η θεματική πουλάει», προθέτει.
Το κείμενο στο σύνολό του δημιουργεί διχογνωμίες εντός του ακροδεξιού κινήματος και δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί υπό την αρχική του μορφή.
Για παράδειγμα, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος στις ευρωεκλογές, ο ευρωβουλευτής Γεργκ Μόιτεν, προτείνει να αντικατασταθεί ο στόχος του Dexit σε πέντε χρόνια, εάν δεν γίνουν οι απαιτούμενες από την AfD μεταρρυθμίσεις, με μία πιο αόριστη διατύπωση του τύπου «σε εύλογο χρόνο».
Το συνέδριο της γερμανικής ακροδεξιάς ολοκληρώνεται μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων στις 15 Ιανουαρίου επί της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε η Τερέζα Μέι για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με την απειλή της εξόδου άνευ συμφωνίας που συνεπάγεται η απόρριψή της από τους βρετανούς βουλευτές.
Η μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η οποία χρησίμευσε επί δεκαετίες ως εναλλακτική εθνική ταυτότητα σε μία χώρα που συνετρίβη από το όνειδος της ναζιστικής βαρβαρότητας.
Οι Γερμανοί παραμένουν μεταξύ των πλέον προσηλωμένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση λαών: το 51 % των Γερμανών δηλώνουν ότι «μάλλον έχουν εμπιστοσύνη» στην ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ευρωκοινοβουλίου του Νοεμβρίου 2018, ποσοστό ενισχυμένο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2015.
Ο ευρωσκεπτικισμός, έως και ευρωφοβία, ήταν κάποτε ταμπού στην Γερμανία, αλλά δεν είναι πλέον, σίγουρα όχι στις τάξεις της AfD.
Εκτός της επιστροφής στα εθνικά νομίσματα, το πρόγραμμά της περιλαμβάνει την αμφισβήτηση της κοινής αγροτικής πολιτικής και κυρίως την καταπολέμηση «του εξισλαμισμού της Ευρώπης».
Ιππεύοντας το άλογο του Dexit, η Εναλλακτική για την Γερμανία ανοίγει ένα νέο πολιτικό μέτωπο στην χώρα μετά το μεταναστευτικό, την ώρα που το κόμμα αναζητεί πολιτικούς στόχους έπειτα από την προγραμματισμένη αποχώρηση, το αργότερο το 2021, από την εξουσία της καγκελαρίου Μέρκελ, μέχρι σήμερα προνομιακού στόχου της γερμανικής ακροδεξιάς.
Το συνέδριο πραγματοποιείται επίσης σε μία κρίσιμη στιγμή και για το ίδιο το κόμμα που έχει παραμείνει καθηλωμένο στο 15% της πρόθεσης ψήφου και είναι διαιρεμένο ανάμεσα στην ριζοσπαστική, προσκείμενη στο νεοναζιστικό κίνημα πτέρυγα και την κάπως πιο μετριοπαθή πτέρυγά του.
Ο Αντρέ Πόγκενμπουργκ, εκπρόσωπος της πρώτης πτέρυγας, ανακοίνωσε άλλωστε σήμερα την αποχώρησή του από το κόμμα θεωρώντας ότι η AfD δεν υπερασπίζεται επαρκώς την «πατριωτική γραμμή».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ