ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ: Ποιοι υπουργοί φεύγουν, ποιοι μένουν

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί της νέας Κυβέρνησης φωτογραφίζονται σε μία αναμνηστική φωτογραφία μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, Αθήνα Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η ώρα για τον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα πλησιάζει όλο και περισσότερο. Από την μία η  διαφαινόμενη έξοδος του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και από την άλλη οι επερχόμενες τοπικές εκλογές, στις οποίες ορισμένα στελέχη θα είναι υποψήφια, οδηγούν το επιτελείο του πρωθυπουργού στην εντατικοποίηση των διεργασιών για τον σχήμα που θα οδηγήσει στην τελευταία μάχη πριν τις εθνικές εκλογές.

Η ένταση στις σχέσεις ΑΝΕΛ με ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες, παρά την αρχική συμφωνία Τσίπρα και Καμμένου για συμπόρευση μέχρι τον Μάρτιο, φαίνεται να επιταχύνει τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Η τελική ημερομηνία για το νέο σχήμα της κυβέρνησης εξαρτάται από τον χρόνο που ο Πάνος Καμμένος θα υλοποιήσει την απειλή του. Ωστόσο με βάση τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει μέσα στο επόμενο διάστημα προς κύρωση στη Βουλή την Συμφωνία των Πρεσπών, οι εξελίξεις όσον αφορά το σχήμα της κυβέρνησης δεν πρόκειται να αργήσουν.

Από εκεί και πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως θα επιλέξει να προβεί σε ριζικές αλλαγές, με τις πηγές γύρω από το Μαξίμου να μιλούν για διψήφιο αριθμό νέων προσώπων που θα συμμετέχουν στον νέο σχήμα. Άλλωστε το σχήμα αυτό θα δώσει την εκλογική μάχη και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να κόψουν κάθε σχέση με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, η συνεργασία με τους οποίους είναι συνυφασμένη στους πολίτες με το τρίτο μνημόνιο.

Κι ενώ ο χρόνος των εξελίξεων μπορεί να έρχεται πιο σύντομα, ωστόσο ο σχεδιασμός του Μαξίμου δεν αλλάζει ιδιαίτερα, καθώς η στάση του Καμμένου είναι από καιρό προεξοφλημένη.

Κατ΄αρχάς, από το κυβερνητικό σχήμα θα αποχωρήσουν δύο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος είναι υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων αλλά και η Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία διεκδικεί τον Δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επικεντρωθούν στον αγώνα τους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Από εκεί και πέρα, η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου θα οδηγήσει στην ανάγκη για έναν νέο επικεφαλής στην πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με το όνομα που ακούγεται τις τελευταίες ημέρες ως βασικού υποψηφίου να είναι αυτό του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη. Από το υπουργείο αναμένεται να αποχωρήσει και η υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά , η οποία δήλωσε πως θα ακολουθήσει την γραμμή του Πάνου Καμμένου.  Αυτό που δεν έχει αποφασιστεί είναι ο νέος ρόλος του αναπληρωτή υπουργού, Πάνου Ρήγα και η θέση που θα έχει σε σχέση με τον αντικαταστάτη του Πάνου Καμμένου, ειδικά αν αυτός είναι ο κ. Αποστολάκης.

Ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την υφυπουργό Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία δηλώνει πως δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον Πάνο Καμμένο στην έξοδο από την κυβέρνηση. Από την άλλη, παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει ο Βασίλης Κόκκαλής αλλά και  ο εξωκοινοβουλευτικός Νίκος Μαυραγάνης.

Η περίπτωση της Έλενας Κουντουρά αντίθετα είναι κάπως διαφορετική. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως αποτελεί ένα από τα πρόσωπα που έχουν επιβιώσει από την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, τον Ιανουάριο του 2015, κρατώντας μάλιστα το ίδιο χαρτοφυλάκιο (αρχικά ως υφυπουργός Τουρισμού), και η θητεία της θεωρείται πετυχημένη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως όλο αυτό το διάστημα της κόντρας μεταξύ ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό, η κ. Κουντουρά έχει επιλέξει να απέχει από το προσκήνιο.

Ερωτηματικό αποτελεί και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος σε περίπτωση που ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραδώσει την έδρα του, θα γίνει και βουλευτής στη θέση του. Στο υπουργείο Εξωτερικών πάντως αναμένεται πως θα υπάρξει τελικά κάποιος αντικαταστάτης του Νίκου Κοτζιά, καθώς παρά το γεγονός πως η θέση μέχρι στιγμής καλύπτεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αυξημένα καθήκοντα έχει αναλάβει προς το παρόν ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Από εκεί και πέρα, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν να σκεφτούν και την προώθηση νέων προσώπων για τις εθνικές εκλογές, οι οποίοι δεν θα είναι συνδεδεμένοι με την περίοδο του τρίτου μνημονίου. Αλλά και να υπάρξει ένα άνοιγμα…

Πηγή: https://www.mononews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.