Για όλα τα θέματα της επικαιρότητας τοποθετήθηκε σε συνέντευξή του στο news 24/7 ο υπουργός Οικονομικών και άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της τόσο για το θέμα εξόδου στις αγορές όσο και για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για να έχουμε ένα “μαξιλάρι” 25 δισ. ευρώ και χάρη σε αυτό είμαστε σε θέση να επιλέξουμε πότε θα βγούμε στις αγορές. Στόχος μας είναι να αντλήσουμε 7 δισ. το 2019 από τις αγορές και όταν είναι κατάλληλη η στιγμή θα γίνει η οριστική έξοδος», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και συνέστησε στη Νέα Δημοκρατία «να μη βάλει όλα τα αβγά στο καλάθι ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Την πάτησαν με τις συντάξεις προβλέποντας ότι θα κοπούν… αφού κάηκαν στο χυλό, ας φυσήξουν το γιαούρτι».
Όπως εξήγησε, με ένα ποσό από το μαξιλάρι ασφαλείας μπορούμε το επόμενο διάστημα να αγοράσουμε χρέος είτε του ΔΝΤ είτε της ΕΚΤ είτε λίγο από τα δύο.
Για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει πλειοψηφία και πρόσθεσε: «Δεν είναι απαραίτητο να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης. Αν η Ν.Δ. νομίζει ότι δεν έχουμε πλειοψηφία μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».
Σχετικά με τη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το ενδεχόμενο «αποστασίας» ο υπουργός είπε ότι «όσοι βουλευτές δεν ακολουθήσουν τον κ. Καμμένο τιμούν τις προγραμματικές δηλώσεις που ψηφίσαμε μαζί το 2015 και προφανώς θεωρούν ότι αυτή η συμφωνία είναι προς το εθνικό συμφέρον».
Άσκησε, δε, κριτική στη στάση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη λέγοντας: «Δεν είναι δυνατόν ο κ. Σημίτης, που ήταν οκτώ χρόνια πρωθυπουργός και διαχειρίστηκε αυτό το θέμα, να δίνει τρεις συνεντεύξεις και να μη λέει τίποτα γι’ αυτό το ζήτημα. Τόση ευθυνοφοβία; Προσωπικά μου κόβει την ανάσα αυτή η στάση. Ο ίδιος προσπάθησε να το λύσει και τώρα δεν λέει τίποτα».
Συνεχίζοντας την κριτική του στην αντιπολίτευση για το Μακεδονικό είπε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι άνθρωποι σαν τον κ. Θεοδωράκη, τον κ. Λυκούδη και τον κ. Μαυρωτά δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία• «ειδικά τώρα που μπήκε η τροπολογία που διευκρινίζει πως δεν τίθεται θέμα εθνότητας, ο κ. Θεοδωράκης δεν έχει λόγο να επιφυλάσσεται. Δεν υπάρχουν πια επιχειρήματα εναντίον της συμφωνίας», υποστήριξε.
«Το Κίνημα Αλλαγής δεν καταλαβαίνω γιατί λέει “όχι” επί της ουσίας, προέχει μάλλον ότι θέλει τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.», σχολίασε τη συνέχεια και αναρωτήθηκε: «Δεν φοβούνται κάποια σαν τη Λεπέν, κάποιον σαν τον Όρμπαν και θεωρούν ότι μέσα σ’ αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο το μείζον είναι η στρατηγική ήττα της Αριστεράς; Δεν βλέπουν τι κάνουν οι ευρωσοσιαλιστές στην Ισπανία και την Πορτογαλία και πλέον αισιοδοξούν;»
Σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό και το τι προτίθεται ο ίδιος να κάνει, είπε ότι μέχρι τις εκλογές δεν θα αλλάξει πόστο και σημείωσε: «Έχουμε μια σχέση με τον Αλέξη πολλά χρόνια πια. Είναι προφανές ότι είχαμε διαφωνίες αλλά ο ένας σέβεται και ακούει τον άλλον. Ο Αλέξης έχει ισχυρότερο πολιτικό ένστικτο από μένα. Το αναγνωρίζω ακόμη και όταν διαφωνώ μαζί του. Με ενδιαφέρει να παίρνονται οι αποφάσεις με συλλογικό τρόπο στο κόμμα μου. Θα ήθελα ακόμη μεγαλύτερη συλλογικότητα».
«Δεν είμαι δελφίνος, ούτε βαρόνος. Αυτός που θα διαδεχτεί τον Αλ. Τσίπρα, όταν έρθει η ώρα, θα πρέπει να προέρχεται από τη νεότερη γενιά, αυτό είναι το σωστό. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές και πρωθυπουργός θα είναι ξανά ο Αλ. Τσίπρας. Δεν βλέπω στα κόμματα των αντιπάλων μας να βγάζουν μπροστά νέα στελέχη», είπε επίσης.
Κληθείς να σχολιάσει τη συνεργασία του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, είπε ότι θα μπορούσε να ήταν καλύτερη παρά τις διαφωνίες. «Η ΤτΕ είναι μια ανεξάρτητη αρχή. Ο κ. Στουρνάρας είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η δημοσιότητα. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι πιο στενά στο ρόλο του», τόνισε.
Για τα capital controls επανέλαβε ότι αίρονται σταδιακά και εκτίμησε ότι στο τέλος του 2019 θα είναι ελάχιστοι οι περιορισμοί, ενώ χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα τα «κόκκινα» δάνεια, επισημαίνοντας όμως ότι δεν χρειάζεται πανικός.
«Οι τράπεζες πιάνουν τους στόχους τους, έχουν τα δικά τους σχέδια. Εμείς έχουμε τα δικά μας σχέδια με ένα σύστημα εγγυήσεων. Βοηθούν και η ανάπτυξη και η άνοδος στις τιμές των ακινήτων», είπε και πρόσθεσε ότι το θέμα επιλύεται σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, τις προσδιόρισε λίγο πάνω από 2 δισ., «αλλά ένα μεγάλο κομμάτι -που ξεχνά να πει η Ν.Δ.- αμφισβητείται στα δικαστήρια. Δημιουργούμε συστήματα ελέγχου ώστε να εκπληρώνονται αυτές οι υποχρεώσεις του κράτους. Είχαμε ένα δημόσιο τομέα που δεν ήταν προσανατολισμένος να λύνει τέτοια προβλήματα».
Στο κρίσιμο θέμα των επενδύσεων σημείωσε ότι έχουν γίνει πολλά: «Οι επενδύσεις θέλουν έναν καθαρό διάδρομο. Αυτό έγινε με την αναδιάρθρωση του χρέους. Γι’ αυτό τώρα περιμένουμε πολλές επενδύσεις. Το να μας λένε οι αντίπαλοί μας, που χρεοκόπησαν τη χώρα, ότι δεν γίνονται επενδύσεις είναι, το λιγότερο, υπερβολικό».
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναφοράς της 13ης σύνταξης τόνισε: «Ποιος τα λέει αυτά; Ο κόσμος που θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ξέρει τι θα περιμένει. Δεν έχουμε ανακοινώσει 13η σύνταξη. Ο κ. Χουλιαράκης έκανε κοστολόγηση των μέτρων που έχει αναγγείλει η Ν.Δ. και ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν απάντησε καν. Δεν κάνουμε παροχολογία, λέμε τι θα κάνουμε και από πού θα έρθουν τα λεφτά. Η Ν.Δ .λέει τι θα κάνει χωρίς να διευκρινίζει από πού θα βρουν τα λεφτά. Και μετά λένε ότι εμείς είμαστε λαϊκιστές. Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι μπορεί και ξέρει να διαπραγματεύεται. Κάθε πράγμα στο χρόνο του. Το πετύχαμε με τις συντάξεις που δεν κόπηκαν».
Αναφερόμενος, τέλος, στην εν εξελίξει δικαστική διερεύνηση σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα τόνισε: «Είμαι ενάντια στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Αυτό βοηθάει μόνο τη Χρυσή Αυγή. Υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Μακάρι και τα οκτώ πολιτικά πρόσωπα που παραπέμφθηκαν στη Βουλή να είναι αθώα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει η Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της».