Σύμφωνα με επίσημο δελτίο του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, η έρευνα θα πραγματοποιηθεί σε έκταση 2200 km2 και θα επεκταθεί ως το θαλάσσιο όριο μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας.
Η Συμφωνία περί Θαλάσσιας Οριοθέτησης του 1992 αναφέρει ότι ενδεχόμενη άδεια καθορίζεται με την επιφύλαξη τρίτων. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία μεταξύ των τριών συνοριακών χωρών της Ιταλίας, της Αλβανίας και της Ελλάδας.
Η απόφαση για διεξαγωγή έρευνας υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος έχει προκαλέσει αντιδράσεις και μάλιστα μέσα στον ίδιο τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο υπουργός Σέτζιο Κόστα δήλωσε ότι δεν έχει υπογράψει και δεν θα υπογράψει ποτέ άδεια έρευνας στη θάλασσα.Τα ρίχνουν στους… προηγούμενους
Οι περιβαλλοντολόγοι υπενθυμίζουν τις προεκλογικές υποσχέσεις του Κινήματος των 5 Αστέρων, κατά των θαλάσσιων ερευνών και κατά του αγωγού TAP.
Ομως το Κίνημα των 5 Αστέρων και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο υπερασπίζονται τον εαυτό τους, λέγοντας ότι αυτές οι έρευνες έχουν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι.
Από την άλλη πλευρά, και η Ελλάδα ενέκρινε, επίσης, έρευνα στα νοτιοδυτικά της Κέρκυρας και αναμένεται τον Οκτώβριο να νομοθετήσει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια, όπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος γράφει αλβανικό δημοσίευμα στην boldnews.al.
Πηγή: echedoros-a.gr(Πηγή)