ΑΣΥΛΟ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ ΓΙΑ ΤΗ 19χρονη που ξέφυγε από την οικογένειά της

Άσυλο στην Ταϊλάνδη πήρε η 18χρονης Ράφαχ Μοχάμεντ αλ-Κούνουν από τη Σαουδική Αραβία, η οποία συνελήφθη την Κυριακή, στο αεροδρόμιο της Μπανγκόγκ. Η κοπέλα, που βρίσκεται υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υποστηρίζει ότι κινδυνεύει να τη σκοτώσουν άνδρες συγγενείς της, επειδή αποκήρυξε το Ισλάμ και έκοψε τα μαλλιά της.

Η κοπέλα, που συνελήφθη στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης, εξήγησε στη ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ότι κατόρθωσε να διαφύγει από την οικογένειά της στο Κουβέιτ και αποβιβάστηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Σουβαρναπούμ της Μπανγκόκ το βράδυ του Σαββάτου.

Βρισκόταν με την οικογένειά της στο Κουβέιτ, όπου δεν απαιτείται -όπως στη Σαουδική Αραβία- η συνοδεία από άρρενα μέλος της οικογένειας για να ταξιδέψει. Έτσι κατόρθωσε να μπει στο αεροπλάνο για την Ταϊλάνδη. Σκοπός της ήταν να πάει στην Αυστραλία, αλλά το διαβατήριό της κατασχέθηκε από αντιπρόσωπο της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Μπανγκόκ.

Η Ράφαχ Μοχάμεντ αλ-Κούνουν κλειδώθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και κινητοποίησε τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αναρτήσεις στον λογαριασμό της στο Twitter, ζητώντας βοήθεια και εξηγώντας ότι είχε λάβει βίζα για να μεταβεί στην Αυστραλία και ότι σχεδίαζε να ζητήσει άσυλο εκεί.

«Η αεροπορική εταιρεία του Κουβέιτ και η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας συνεργάζονται! Μου πήραν το διαβατήριό μου», έγραψε στον λογαριασμό της.

Το διαβατήριο της Ράφαχ Μοχάμεντ αλ-Κούνουν AP Photo/Sakchai Lalit

Όπως είπε, φοβάται για την ασφάλειά της σε περίπτωση που εξαναγκαστεί να επιστρέψει στο βασίλειο.

«Τα αδέλφια μου, η οικογένειά μου και (στελέχη) της σαουδαραβικής πρεσβείας με περιμένουν στο Κουβέιτ», εξήγησε η Κούνουν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μέσω SMS και φωνητικών μηνυμάτων. «Θα με σκοτώσουν. Η ζωή μου κινδυνεύει. Η οικογένειά μου απειλεί να με σκοτώσει για τα πιο ασήμαντα πράγματα», είπε.

Υποστηρίζει πως υπέστη ξυλοδαρμό από άρρενες συγγενείς της, που απείλησαν να τη δολοφονήσουν και την κράτησαν κλεισμένη σε ένα δωμάτιο για έξι μήνες επειδή έκοψε τα μαλλιά της.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης αρνούνται ότι συνεργάστηκαν με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και έπειτα από παρέμβαση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πήρε άδεια να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο μαζί με αντιπροσώπους της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρμόδιας για τη μετανάστευση διεύθυνσης της ταϊλανδικής αστυνομίας, Σουρασάτε Χακπάρν, η Ράφαχ Μοχάμεντ αλ-Κούνουν «έφυγε από το αεροδρόμιο μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία», η οποία «θα αποφανθεί για την περίπτωσή της μέσα σε πέντε ημέρες».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι η Ταϊλάνδη της παρέχει άσυλο και μπορεί να παραμείνει στη χώρα.

«Αν δεν θέλει να φύγει, δεν θα την στείλουμε παρά τη θέλησή της», διαβεβαίωσε.

Η υπόθεση έχει πάρει ιδιαίτερες διαστάσεις μετά τον πρόσφατο φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Πέιτζ, υποδιευθυντή του τμήματος της HRW για τη Μέση Ανατολή, «οι γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία που φεύγουν για να σωθούν από τις οικογένειές τους μπορεί να αντιμετωπίσουν ακραία βία από συγγενείς τους, στέρηση της ελευθερίας τους και άλλα σοβαρά προβλήματα αν επαναπατρίζονται παρά τη θέλησή τους».

 

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.