ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ η εκτροπή;

Μπορεί συχνά να αλλοιώνεται σκόπιμα το νόημα λέξεων, εκφράσεων και εννοιών για λόγους εντυπώσεων στο πλαίσιο μιας έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Οταν όμως οι ίδιοι οι λειτουργοί της Θέμιδος προχωρούν σε τόσο αυθαίρετες ερμηνείες και περιγραφές, οι πολίτες ανησυχούν.

Αναμφισβήτητα το να εκφράζονται κυβερνητικοί παράγοντες ή πολιτικά στελέχη με αγένεια και αρνητικούς χαρακτηρισμούς για εισαγγελείς και δικαστές είναι απρέπεια, είναι λάθος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκφράζουν απόψεις ή ερωτήματα αρμόδιοι υπουργοί που είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν δικαστικές υποθέσεις σκανδάλων που αφορούν το υπουργείο τους.

Το πιο σοβαρό ζήτημα, πάντως, που ανακύπτει εδώ είναι να χαρακτηρίζεται από επίσημα εισαγγελικά και δικαστικά χείλη μια υπερβολική, ακόμα και άδικη, κριτική ως «θεσμική εκτροπή» ή «προσπάθεια παρέμβασης της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο της Δικαιοσύνης».

Αυτό, εκτός από υπερβολικό, είναι και επικίνδυνο, γιατί αν μία υπερβολική παρατήρηση ενός κυβερνητικού παράγοντα τη χαρακτηρίζουν δικαστές «θεσμική εκτροπή», τότε πώς θα αντιληφθούν οι πολίτες ότι πράγματι συντελείται θεσμική εκτροπή στην περίπτωση που κάποιοι πραγματικά αποφασίσουν να καταργήσουν τους θεσμούς;

Οταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Ν.Δ. το 2009, εν μέσω δικαστικής έρευνας του επικεφαλής εισαγγελέα της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος για το σκάνδαλο της Siemens, με το «έτσι θέλω» κατάργησε ολόκληρη την Αρχή, δεν μίλησε κανείς, ούτε βγήκε φυσικά κάποια ανακοίνωση περί «εκτροπής».

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα υιοθετούν τα περί εκτροπής, θα θυμούνται τις δικές τους αναφορές για το ποιος ήταν «το μακρύ χέρι της Ν.Δ.» στη διερεύνηση του σκανδάλου. Το να ταυτίζονται συνδικαλιστικά όργανα και δικαστές με την αντιπολίτευση υποδηλώνει μονομέρεια της Δικαιοσύνης, διαμορφώνει έλλειμμα αξιοπιστίας και συνιστά προκατάληψη. Σε ποιο κράτος δικαίου, ενώσεις δικαστών ταυτίζονται με πολιτικά κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες;

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς, όσο και αν κάποιοι από αυτούς πολιτικολογούν, γνωρίζουν ότι το κύρος της Δικαιοσύνης περιφρουρείται από τους ίδιους και δεν εξαρτάται από κυβερνήσεις ή από συσχετισμούς. Το στοίχημα για τον περιορισμό της διαφθοράς, τη διαλεύκανση των σκανδάλων και την τιμωρία των ενόχων που χρεοκόπησαν τη χώρα δεν θα κερδηθεί αν οι δικαστές μείνουν άπραγοι ή εμπλακούν σε προεκλογικές σκοπιμότητες.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.