Οι ανακοινώσεις Δένδια φέρνουν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πιο κοντά στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ – Τι είπε για στεγαστικό, το «μισθό» του φαντάρου, συγχωνεύσεις στρατοπέδων και στρατιωτικών διαστηρίων
Ανακοινώσεις που αφορούν την Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν οι ανακοινώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, ιδιαίτερα το σημείο που αφορά την οργάνωση των μειζόνων σχηματισμών. Ανακοινώσεις οι οποίες αφορούν άμεσα την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στα πρότυπα που επιβάλλονται σύμφωνα με την επιχειρησιακή συγκρότηση των ΝΑΤΟικών μονάδων και αποσκοπεί στην οργανωτική ομογενοποίηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις Ένοπλες Δυνάμεις των κρατών – μελών της Συμμαχίας.
Όπως σχολίαζαν στο in πηγές με γνώση των εξελίξεων για τις εξαγγελίες Δένδια το χαμήλωμα της ισχύος των επιτελικών δομών, όπως η 1η Στρατιά βοηθάει στην αμεσότερη ένταξη των μονάδων αυτών στις δομές των ΝΑΤΟικών μονάδων ταχείας επέμβασης.
Ο Δένδιας στην παρουσίαση του έθεσε ως σκοπό της δεύτερης φάσης της μεταρρύθμισης των Δομής Δυνάμεων, που υλοποιείται στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό του μοντέλου.
Ενδυνάμωση της αυτονομίας των μειζόνων σχηματισμών
Επικαλούμενος τα διδάγματα των σύγχρονων πολέμων, ο Δένδιας ανέφερε ότι «οι μεγάλοι, δυσκίνητοι, γραφειοκρατικοί σχηματισμοί, δεν μπορούν να αντέξουν στη σύγχρονη πραγματικότητα».
Σε αυτό το πλαίσιο εξήγγειλε την «ενδυνάμωση της αυτονομίας των μειζόνων σχηματισμών, δημιουργώντας τέσσερις Ανώτατες Στρατιωτικές Διοικήσεις. Την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Θράκης, ότι δηλαδή σήμερα είναι το 4ο Σώμα Στρατού. Την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Ηπείρου και Μακεδονίας, την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου και την ΑΣΔΥΣ, η οποία διατηρεί τον ρόλο που έχει σήμερα».
Όπως δήλωσε «καταργούμε τα ενδιάμεσα επίπεδα διοίκησης. Πάνω από τις τέσσερις Ανώτατες Στρατιωτικές Διοικήσεις είναι το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το οποίο σημαίνει την κατάργηση της Στρατιάς. Την κατάργηση της 1ης Στρατιάς. Συγχρόνως, αναβαθμίζουμε τη Γενική Επιθεώρηση Στρατού, της δίνουμε και νέες αρμοδιότητες και δημιουργούμε Διοικήσεις Μη Επανδρωμένων Μέσων σε όλα τα Όπλα και τα Σώματα. Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό είναι το σύγχρονο Όπλο Πολέμου».
Στρατόπεδα και στρατιωτικά δικαστήρια
Στο ίδιο πλαίσιο ο Δένδιας ανακοίνωσε την συγχώνευση επιπλέον 45 στρατοπέδων, υπενθυμίζοντας ότι έχουν προηγηθεί ακόμα 137 συγχωνεύσεις στρατοπέδων.
Την ίδια στιγμή συγχωνεύονται και τα Στρατιωτικά Δικαστήρια, που από 15 θα γίνουν έξι. «Η Στρατιωτική Δικαιοσύνη θα διατηρήσει παρουσία στην Αθήνα, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη και στην Ξάνθη. Θα έχουμε από όλα αυτά μια συνολική εξοικονόμηση πόρων 85 εκατομμυρίων τον χρόνο και μια επιπλέον εξοικονόμηση 16,5 εκατ. από τις συγχωνεύσεις των στρατοπέδων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Σημείωσε δε ότι «μόνο από την κατάργηση του επιπέδου της Στρατιάς θα απελευθερωθούν εκατοντάδες ικανότατοι Αξιωματικοί, των οποίων οι δυνατότητες θα μπορούν να αξιοποιηθούν με πολύ καλύτερο τρόπο από εδώ και πέρα».
Ο Δένδιας, όσον αφορά τους μείζονες σχηματισμούς και τη μεγαλύτερη αυτονομία, εξήγησε ότι «ακόμα και για μία μικρή αλλαγή «χρειάζεται κανείς να ετοιμάσει φάκελο, να τον στείλει στον Μέραρχο. Ο Μέραρχος να τον στείλει στο Σωματάρχη. Ο Σωματάρχης να τον στείλει στον Στρατάρχη, ο Στρατάρχης να τον στείλει στο ΓΕΣ. Το ΓΕΣ να τον στείλει στον ΓΕΕΘΑ. Ο Α/ΓΕΕΘΑ να τον στείλει στον Υπουργό και μετά, αφού έχει εγκρίνει ο Υπουργός, η ιστορία αυτή να πάει πάλι προς τα κάτω ακριβώς με τα ίδια, καταλαβαίνετε ότι έχει τελειώσει το συγκεκριμένο θέμα, η μάχη, ο πόλεμος».
«Ανάγκη η αλλαγή κουλτούρας» λέει ο Δένδιας
Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι «πρέπει, λοιπόν, να αλλάξουμε τελείως την κουλτούρα και την νοοτροπία μας. Να ενδυναμώσουμε τα στελέχη μας με δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις επί του πεδίου». Να υπάρξει όπως είπε «αλλαγή της κουλτούρας».
Απαντώντας στο τι θα γίνει με το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων ΕΕ, μετά την κατάργηση της 1ης Στρατιάς, ο Δένδιας απάντησε ότι «η ιδιότητα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκή Ένωσης, του στρατηγείου θα περάσει στον Γενικό Επιθεωρητή, ο οποίος θα είναι στην Λάρισα πλέον. Δεν θα είναι, όπως τώρα, στο Γενικό Επιτελείο εδώ. Θα ενδυναμωθεί ο ρόλος του Γενικού Επιθεωρητή. Θα ενδυναμωθεί και δικαίως. Εντός του Στρατεύματος, ως ο κύριος ελεγκτικός φορέας, συγχρόνως όμως θα έχει και τα καθήκοντα του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου».
Στις ανακοινώσεις Δένδια σημειώνεται επίσης η εξαγγελία οχυρωματικών έργων κυρίως στον Έβρο και το Ανατολικό Αιγαίο. Όπως είπε «η πρόβλεψη που θα ακολουθήσει και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών οχυρωματικών δομών – η χώρα έχει ήδη δομές, θα πρέπει απλώς αυτές να τις κάνουμε επιχειρησιακά αξιοποιήσιμες αμέσως -, θα προστεθούν όμως 207 έργα στην ηπειρωτική Ελλάδα και 315 έργα στη νησιωτική Ελλάδα. Η πρόβλεψη είναι ότι το 100% θα έχει ολοκληρωθεί στο βάθος μιας τριετίας. Και αυτά, όπως και πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις, θα έπρεπε να έχουν γίνει εχθές. Έχουμε υπολογίσει τον προϋπολογισμό αυτών των έργων στα 65 εκατομμύρια ευρώ».
Τέλος η θητεία σε Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία
Αλλαγές έρχονται και στη θητεία, με τον Δένδια να ανακοινώνει πως« από 1/1/2026 καταργείται πλέον η κατάταξη στρατεύσιμων στο Ναυτικό και στην Αεροπορία. Όλοι θα κατατάσσονται στον Στρατό Ξηράς και θα ακολουθούν το νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης που μαζί με το νομοθέτημα για τη θητεία, θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο. Ο λόγος που η ανακοίνωση γίνεται από τώρα είναι γιατί οι κατατάξεις, η εσωτερική διαδικασία για το 2026 στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη ξεκινήσει».
Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που έδωσε ο Δένδιας εξαίρεση θα αποτελούν ελάχιστες περιπτώσεις «που οι επαγγελματικές τους δυνατότητες επιβάλλουν να υπηρετήσουν στον Πολεμικό Ναυτικό ή στην Αεροπορία. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε καπεντάνιους περισσότερο και σε μηχανικούς αεροσκαφών». Ειδικότητες οι οποίες όπως είπε να δοθούν στη δημοσιότητα και όπως τόνισε πολλές φορές θα είναι «ελάχιστες».
Διευκρίνισε ωστόσο πως για το θέμα της φύλαξης και άλλων υπηρεσιών που χρειάζονται τη βοήθεια των στρατιωτών, στο Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία θα υπάρχει μετακίνηση από τον Στρατό Ξηράς.
Ο Δένδιας εξηγώντας το σκεπτικό της κατάργησης της θητείας σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία σημείωσε ότι «είναι όπλα πλήρους συνθέσεως και στον καιρό ειρήνης. Αυτό σήμαινε ότι οποιοσδήποτε ή σχεδόν οποιοσδήποτε υπηρετούσε στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία δεν υφίστατο την βασική εκπαίδευση και μόλις τέλειωνε την θητεία του, χανόταν για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας. Εξαφανιζόταν από την δυνατότητα της εφεδρείας».
Τι σημαίνουν οι αλλαγές στη θητεία
Όπως εξηγούσαν πηγές με γνώση των εξελίξεων στο in, στο παρελθόν η εν ειρήνη σύνθεση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν 25-30% και για να πάει στην εν πολέμω χρειαζόταν το 70% που ήταν επίστρατοι.
Με τα όσα προβλέπει η μεταρρύθμιση γίνεται 75%- 80% η εν ειρήνη σύνθεση και υπολείπεται ένα 25% περίπου για να πάει στην εν πολέμω. Μειώνει έτσι την προσδοκία από την επιστράτευση. Όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, το ΝΑΤΟ θέλει τις μονάδες του άμεσα διαθέσιμες και ως εκ τούτου δεν δίνει περιθώρια χρόνου επιστράτευσης, αλλιώς χάνουν το νόημα τους οι μονάδες ταχείας επέμβασης.
Στο ερώτημα πώς θα καλυφθούν οι θέσεις που θα χρειάζονται σε Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία, πέραν καθηκόντων που μπορούν να καλυφθούν από το Στρατό Ξηράς, οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι αυτό θα μπορούσε να καλύπτεται με διαρκείς διαγωνισμούς πρόσληψης προσωπικού. Προσωπικό το οποίο για να έχει τα απαιτούμενα επαγγελματικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να προέρχεται από σχολές. Ωστόσο αυτό μένει να φανεί, στις διευκρινήσεις που θα δοθούν και στην πράξη.
Τόνιζαν δε ότι Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία πλέον θα είναι απόλυτα επαγγελματικά, με ότι σημαίνει αυτό.
Στόχος η εφεδρεία, σύμφωνα με τον Δένδια
Ο Δένδιας από την πλευρά του, στις εξαγγελίες του που αφορούν τη θητεία σημείωσε ότι «η δυνατότητα να εκπαιδεύονται και να επανεκπαιδεύονται όλοι οι Έλληνες που θέλουν να το κάνουν, στο πλαίσιο του νομοθετήματος για την εφεδρεία, το οποίο επίσης θα έρθει το φθινόπωρο, είναι απολύτως απαραίτητη για να σχεδιάσουμε την δυνατότητα αποτροπής για την οποία σας μίλησα πριν». Επικαλούμενος και το δημογραφικό τόνισε ότι «οι αριθμοί είναι αμείλικτοι».
Ο «μισθός» του φαντάρου
Στις αλλαγές που έρχονται είναι και η αύξηση του «μισθού» του φαντάρου. Πιο συγκεκριμένα από τα 8,80 ευρώ που είναι σήμερα, το ποσό αυξάνεται στα 100 για όσους υπηρετούν στα παραμεθόρια και στα νησιά του Αιγαίου. Και 50 ευρώ στην ενδοχώρα. Με το Δένδια να σημειώνει και τους προσαυξητικούς συντελεστές, αφού όπως είπε «άγαμος ορφανός από έναν γονέα σήμερα παίρνει 35,22 ευρώ. Με το νέο σύστημα όταν υπηρετεί την Πατρίδα, θα παίρνει 150 ευρώ. Και όποιος έχει ένα παιδί, σήμερα παίρνει 88 ευρώ, με το νέο σύστημα θα παίρνει 200 ευρώ». Στόχος να έχει ο φαντάρος «λεφτά στην τσέπη του για να αγοράσει έναν καφέ».
Το απαιτούμενο ποσό για την αύξηση σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, υπερβαίνει τα 25 εκατομμύρια «και το σύνολο του ποσού αυτού προέρχεται από τις εξοικονομήσεις που δημιουργεί η μεταρρύθμιση στη Δομή Δυνάμεων, οι συγχωνεύσεις στρατοπέδων και η κατάργηση επιπέδων».
Οχυρωματικά έργα
Έμφαση έδωσε ο Δένδιας και στα νέα οχυρωματικά έργα «κυρίως στον Έβρο και να νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η πρόβλεψη που θα ακολουθήσει και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών οχυρωματικών δομών – η χώρα έχει ήδη δομές, θα πρέπει απλώς αυτές να τις κάνουμε επιχειρησιακά αξιοποιήσιμες αμέσως -, θα προστεθούν όμως 207 έργα στην ηπειρωτική Ελλάδα και 315 έργα στη νησιωτική Ελλάδα. Η πρόβλεψη είναι ότι το 100% θα έχει ολοκληρωθεί στο βάθος μιας τριετίας. Και αυτά, όπως και πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις, θα έπρεπε να έχουν γίνει εχθές. Έχουμε υπολογίσει τον προϋπολογισμό αυτών των έργων στα 65 εκατομμύρια ευρώ». Έργα τα οποία έχουν στο επίκεντρο τους την υπογειοποίηση.
Το στεγαστικό
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δένδιας και στο στεγαστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας ότι έχει στόχο «την κάλυψη των αναγκών στέγασης των επαγγελματικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν η Πατρίδα μεταθέτει κάπου αυτά τα στελέχη για την εκπλήρωση της αποστολής τους. Το στεγαστικό πρόγραμμα, λοιπόν, των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία 20 χρόνια, την τελευταία εικοσαετία, συνολικά είχε κατασκευάσει 799 κατοικίες».
Αναφερόμενος στη δική του διοίκηση είπε πως «εμείς, μέχρι τον Αύγουστο του επόμενου χρόνου, θα έχουμε κατασκευάσει στη Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κυρίως, 1.059 κατοικίες, 1.059 και μέχρι το 2027, θα φτάσουμε στον αριθμό των 2.059 κατοικιών. 2.059. Ήδη σήμερα που συζητάμε, εάν τα στοιχεία που μου έχουν δοθεί είναι ακριβή, έχουμε υπερβεί τις 799 κατοικίες της προηγούμενης εικοσαετίας».
Τέλος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε και νέο κανονισμό τροφοδοσίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με την ύπαρξη και ελεγκτικού μηχανισμού, που θα διασφαλίζει την εφαρμογή του.









