Λίγο πριν από την Ανάσταση, όπως ενημερώνουν από το Γραφείο του, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει από την Αμερική, οπότε, σε εύθετο χρόνο, που δεν τοποθετείται απαραιτήτως εντός του τρέχοντος έτους, αναμένεται να ανακοινώσει την επάνοδό του στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Προδήλως, αποκλείεται να αναζητήσει διέξοδο στον κατακερματισμένο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως εκτιμά, «έκλεισε τον κύκλο του». Θυμίζουμε ότι από τα σπλάχνα του προήλθαν πέντε κόμματα -η Λαϊκή Ενότητα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, η Νέα Αριστερά υπό τον Αλέξη Χαρίτση, το ΜέΡΑ25 με επικεφαλής τον Γ. Βαρουφάκη και το Κίνημα Δημοκρατίας (Κασσελάκης). Με εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι υπόλοιποι αφήνουν παγερά αδιάφορους τους πολίτες.
Θα μπορούσε να ενώσει τις διάσπαρτες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς; Στη βάση του ΠΑΣΟΚ κυρίαρχο ρεύμα συνιστούν οι αντι-ΣΥΡΙΖΑ διαθέσεις και ο Ν. Ανδρουλάκης δεν έχει σκοπό να το κουνήσει ρούπι από τις αρνήσεις του, ενώ η Ζωή τον καλεί απειλητικά «να μείνει στο λαγούμι του»!
Κι από την άλλη, δεν ενθουσιάζει όλα τα στελέχη του αριστερού χώρου η επιστροφή του στο παιχνίδι. Μόλις προχθές η Εφη Αχτσιόγλου τον κάλεσε να κάνει την αυτοκριτική του (την οποία δεν έχει ακουστεί να κάνει η ίδια…) για τον εκφυλισμό του κόμματος, για να προσθέσει πως «η Αριστερά δεν χρειάζεται Μεσσίες».
Ολα δείχνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα ανακοινώσει προγραμματικές πρωτοβουλίες για τη σύμπηξη Λαϊκού Μετώπου, μια ιδέα που συγκινεί πολλούς στον χώρο των προοδευτικών δυνάμεων, καλώντας τον κόσμο σε αυτοοργάνωση υπό την αιγίδα ενός νέου μαζικού φορέα που θα ενώσει τις ασύντακτες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και θα τις οδηγήσει μπροστά στα μισογκρεμισμένα τείχη του Μητσοτάκη.
Διατηρεί ορισμένα ερείσματα στον εκδοτικό χώρο, αλλά, για την ώρα, οι δημοσκοπικές του επιδόσεις συναγωνίζονται αυτές της Ζωής Κωνσταντοπούλου κι αυτό το στοιχείο προβληματίζει, διότι επιβεβαιώνει ότι η εικόνα του έχει πληγεί…
Το γεγονός, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση της περασμένης Τετάρτης επιτέθηκε με τέτοιο ασίγαστο μένος κατά του Τσίπρα επιβεβαίωσε, όπως παρατήρησαν πολλοί στα θεωρεία της Βουλής, κάποιον βαθύτερο φόβο…
Δημοσκοπήσεις
Το μήνυμα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις μεταδίδει ξεκάθαρα την κόπωση του κόσμου από τα υφιστάμενα κόμματα. Η χώρα στροβιλίζεται χωρίς αλεξίπτωτο σε ένα ηθικό κενό αντιμετωπίζοντας οξύ πρόβλημα πολιτικής αντιπροσώπευσης, που οδηγεί σε αυτό που εύστοχα χαρακτήρισε ο Γ. Σταθάκης «το τέλος του οικογενειακού δικομματισμού».
Το σενάριο να ηγηθεί ο Τσίπρας ενός Παλλαϊκού Μετώπου σωτηρίας από «τη λαίλαπα Μητσοτάκη», που, όπως λένε στελέχη του χώρου, εγκαθίδρυσε στη χώρα ένα αίσθημα παραίτησης και μοιρολατρίας, φαντάζει στα μάτια πολλών ως ιδανικό.
Ο κόσμος, άλλωστε, στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη, που μετέβαλαν οριστικά πλέον τους όρους του παιχνιδιού, απέδειξε ότι δεν είναι αδιάφορος. Απλώς, βυθίζεται στον καναπέ του από απόγνωση μη βλέποντας κάποιο παρήγορο σημάδι στον ορίζοντα.
Ο ίδιος αυτός ο κόσμος διαμηνύει στα κόμματα της Κεντροαριστεράς ότι «πρέπει να τα βρούνε», αφού «μόνο του κανένα δεν μπορεί να αμφισβητήσει» την έστω ασταθή κυριαρχία της Ν.Δ.
Τα σημάδια ότι ο Τσίπρας έρχεται, πέρα από τις πληροφορίες που με το σταγονόμετρο διοχετεύει ο κύκλος των συνομιλητών του, ενισχύει και η προχθεσινή δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος δεν απέκλεισε την πιθανότητα, εφόσον επιτευχθεί η προοδευτική σύμπλευση, να ηγηθεί νέο πρόσωπο. Και τον Τσίπρα, το λέει κι ο ίδιος, δεν τον πήραν τα χρόνια…
«Αν προχωρήσει ο διάλογος για το πρόγραμμα, θα βρεθούν και τα πρόσωπα, δεν βάζω το “εγώ” μπροστά από το συμφέρον της χώρας» είπε (Open), θέτοντας ως προϋπόθεση αυτά που υποστηρίζει καιρό τώρα η πλευρά Κοτσακά – Τσιόκα για μια ευρεία προγραμματική συμφωνία πάνω στις ζωτικές προτεραιότητες της χώρας.
Ο Τσίπρας επιστρέφει κι αυτό θεωρείται ήδη βέβαιο. Υπό τις συνθήκες γενικευμένης πολιτικής παρακμής, αυτό τον κάνει να μοιάζει σαν παράκλητος. Εστω κι αν συνέβαλε όσο μπόρεσε κι ο ίδιος στη δυσάρεστη τροπή των πραγμάτων…