Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες είχε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) την Παρασκευή (4/4), η οποία εξέλεξε νέο Γραμματέα της Κ.Ο. τον βουλευτή Ημαθίας, Απόστολο Βεσυρόπουλο.
«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος του 2027, με εμένα στην πρώτη γραμμή», τόνισε ο πρωθυπουργός και παράλληλα έστειλε μηνύματα για πολλή δουλειά, σοβαρότητα και τέλος στην εσωστρέφεια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, κάνοντας λόγο για οργανωμένη προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης.
«Δεν είναι μυστικό ότι η κοινοβουλευτική μας ομάδα συνέρχεται σήμερα με την ολοκλήρωση μίας δύσκολης περιόδου στην εσωτερική πολιτική σκηνή, που μεσολάβησε από την ψήφιση του προϋπολογισμού έως και τις μέρες μας, μία περίοδος στην οποία μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης η τραγωδία των Τεμπών. Μία περίοδος που η προπαγάνδα της αντιπολίτευσης και ορισμένων ΜΜΕ έσπειραν μία σύγχυση σε πολλούς πολίτες γύρω από αυτή την μεγάλη εθνική τραγωδία. Πιστεύω ότι έχει έρθει η σειρά της αλήθειας να αντεπιτεθεί. Όσο περισσότερα στοιχεία βγαίνουν στη δημοσιότητα, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε ότι υπήρξε πράγματι μία οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας και χειραγώγησης της κοινής γνώμης πάνω σε ένα θέμα, εξαιρετικά φορτισμένο. Κάποιοι προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν τον ανθρώπινο πόνο για να εκμεταλλευτούν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη» είπε.
Την ίδια ώρα έστειλε μηνύματα στους υπουργούς και τους «γαλάζιους» βουλευτές. «Χρειαζόμαστε ενιαίο λόγο. Κανείς υπουργός δεν πρέπει να αντιμετωπίζει το υπουργείο του ως ένα ξεχωριστό βασίλειο και κανείς βουλευτής δεν πρέπει να θεωρεί τον σταυρό προτίμησης σημαντικότερο από το σύμβολο του κόμματος, που τον εξέλεξε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τους αμερικανικούς δασμούς ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα (7/4) θα συγκληθεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και σημείωσε ότι η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας είναι ο μόνος βραχίονας ασφάλειας για την Ελλάδα, την ώρα που άλλες μεγάλες οικονομίες θα βυθιστούν ενδεχομένως σε ύφεση.
Μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον λόγο έλαβαν τουλάχιστον 18 βουλευτές και ευρωβουλευτές. Και κατά σειρά μίλησαν οι βουλευτές και ευρωβουλευτές: Ελίζα Βοζενμπεργκ, Χάρης Θεοχάρης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιώργος Αμυράς, Βασίλης Υψηλάντης, Μπάμπης Αθανασίου, Μαριλένα Σουκουλη, Νίκος Βλαχάκος, Δημήτρης Καιριδης, Σπύρος Κυριάκης, Φάνης Παππάς, Μάξιμος Σενετάκης, Μαρία Αντωνίου, Χρήστος Καπετάνος, Γιώργος Αυτιάς, πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θάνος Πλεύρης και ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινός τόπος ήταν, όπως ειπώθηκε, η σημασία της ενότητας, τόσο για την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου, όσο και για την αντεπίθεση σε αφηγήματα στα οποία έχει επενδύσει η αντιπολίτευση. Ορισμένοι τόνισαν ότι σε ορισμένους τομείς απαιτείται επιτάχυνση στην υλοποίηση πολιτικών, ενώ δύο βουλευτές υπογράμμισαν την ανάγκη για ισότιμη μεταχείριση όλων των στελεχών.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε καλό κλίμα.
Από την πλευρά του, μήνυμα ενότητας έστειλε ο νέος Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος αμέσως μετά την εκλογή του, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Όλες και όλοι μαζί θα συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της παράταξής μας, προς όφελος του ελληνικού λαού που μας τιμά με την εμπιστοσύνη του», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι την ίδια ώρα 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν ερώτηση στους υπουργούς Εργασίας, Οικονομίας και Εσωτερικών σχετικά με το ζήτημα της κλειστής πλατφόρμας της ΔΥΠΑ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας να μείνει εκτός του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55+ ετών.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την Κάτια Μακρή οι υπογραφές συλλέχθηκαν κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ και λίγη ώρα αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επαινέσει τους βουλευτές για τις ερωτήσεις που καταθέτουν.
Οι «Illuminati», το «σύστημα εμίρηδων και κακομοίρηδων» και τα γλυκά του Βεσυρόπουλου – Το παρασκήνιο της συνεδρίασης της ΚΟ
Η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο Θάνος Πλεύρης, άφησαν υπαινιγμούς, καθώς κάποιοι υπουργοί, όπως είπαν, δεν έβγαιναν να τοποθετηθούν και να στηρίξουν την κυβέρνηση για τα Τέμπη.
Ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για τα νέα οικονομικά δεδομένα λόγω των δασμών από τις ΗΠΑ, καθώς όπως είπε, η διαχείριση του θέματος θέλει προσοχή.
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου εστίασε στην αναθεώρηση του άρθρου 86, τονίζοντας ότι θέλει μεγάλη προσοχή η συνταγματική αυτή μεταβολή.
Ο Δημήτρης Καιρίδης πήρε τον λόγο και ζήτησε την επέκταση του μέτρου της αναγραφής του αριθμού των σταυρών και στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, όπως έγινε με αυτά των ευρωεκλογών. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται το αδιάβλητο της καταμέτρησης της σταυροδοσίας και ενισχύεται η αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας για την προσέλκυση και των νέων στην πολιτική, επεσήμανε. Η πρόταση χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.
Από την συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι «γκρίνιες» ειδικά όταν πήραν τον λόγο ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο Βασίλης Υψηλάντης.
Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος εστίασε κυρίως στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Μιλώντας με κινηματογραφικούς όρους, είπε ότι «υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν τους εαυτούς τους “illuminati, πεφωτισμένους” και όλους τους άλλους “αναλώσιμους”, που βγαίνουμε να υπερασπιστούμε την κυβέρνηση, ενώ κάποιοι δεν το κάνουν».
Στην ίδια γραμμή της κριτικής κινήθηκε και ο βουλευτής από τα Δωδεκάνησα, Βασίλης Υψηλάντης, ο οποίος υπογράμμισε: «Από το 2012 αναμένω κάποιας κυβερνητικής αποδοχής. Περισσότερα χρόνια από εσάς περιμένω, αλλά δεν την έχω τύχει».
Ο κ. Υψηλάντης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την εσωκομματική λειτουργία, κάνοντας λόγο για «σύστημα εμίρηδων» και «κακομοίρηδων που τραβάμε το κουπί».
Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος που ήταν και η πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για επόμενος Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προσέφερε γλυκά σε όλους όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Θέλει θράσος να μιλά για “επίθεση αλήθειας” ο Πρωθυπουργός, που τον Μάρτιο του 2023 παραπλανούσε συνειδητά τον ελληνικό λαό, όταν δήλωνε κατηγορηματικά βέβαιος ότι δεν υπήρχε εύφλεκτο υλικό. Τον διέψευσε το κρατικό πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ προ ολίγων εβδομάδων», ανέφερε σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Απάντηση στα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ, έδωσε με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο πρωθυπουργός που ομολόγησε την εξεταστική – παρωδία, που έκλεισε άρον – άρον και με αντισυνταγματικό τρόπο την προανακριτική για τον κ. Τριαντόπουλο για να μην ακουστεί η αλήθεια και να μην έρθει ο ίδιος να καταθέσει, ο πρωθυπουργός που από την πρώτη στιγμή επιχειρεί να προκαταλάβει τη δικαιοσύνη και να χειραγωγήσει την έρευνα, αποδεικνύει ότι παραμένει αμετανόητος, κυνικός και αδίστακτος».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπεύδει πάλι να βγάλει τελεσίδικες αποφάσεις για το έγκλημα των Τεμπών, όπως έχει κάνει κι άλλες φορές στο παρελθόν, για να αναιρέσει στη συνέχεια τα ίδια του τα λεγόμενα, στριμωγμένος από τη λαϊκή παρέμβαση» τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι «κατά τα άλλα, η “κοινωνική κόπωση” και η κυβερνητική “φθορά” που εντοπίζει, δεν είναι γενικά και αόριστα αποτέλεσμα του ότι η κυβέρνηση της ΝΔ διανύει τη δεύτερη τετραετία της, αλλά της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιεί σε όλους τους τομείς και των αποτελεσμάτων που αυτή έχει στη ζωή του λαού»