Βουλή: Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για τα εξοπλιστικά – Οι επενδύσεις στην άμυνα, οι εξαγγελίες Μητσοτάκη και η στάση της αντιπολίτευσης

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή με αφορμή τα εξοπλιστικά και την άμυνα, με τον πρωθυπουργό να εξαπολύει πυρά τόσο κατά της Αριστεράς όσο και κατά των κομμάτων που τοποθετούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε με έμφαση ότι οι επενδύσεις στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας συνιστούν επενδύσεις στην ίδια την εθνική κυριαρχία, ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα τόσο εντός, όσο και εκτός κομματικών συνόρων για τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για το μισθολόγιο των εργαζομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός, μέσω της παρουσίασης του σχεδιασμού για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων για τα επόμενα 12 χρόνια, επιδιώκει να βάλει τέλος στις εποχές, οπότε η Βουλή ενέκρινε σωρηδόν εξοπλιστικά προγράμματα.

Το πρόγραμμα, ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει αναβάθμιση οπλικών συστημάτων, υποδομών και τεχνολογιών. Σταχυολογώντας τους βασικούς άξονες της νέας αμυντικής φιλοσοφίας, ο πρώτος δίνει έμφαση στις νέες αμυντικές τεχνολογίες. Drone, αντι-drone μέθοδοι πολέμου, τεχνητή νοημοσύνη και κυβερνοασφάλεια μπαίνουν πλέον σε πρώτο πλάνο. Ο δεύτερος άξονας αφορά στην συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στα προγράμματα των επόμενων ετών, ενώ ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με τη διαρκή υποστήριξη και συντήρηση των συστημάτων που θα προμηθεύεται εφεξής η Ελλάδα, ώστε να μην καταλήγουν εκτός χρήσης.

Απαντώντας στο σχόλιο του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος επεσήμανε πως οι έρευνες υδρογονανθράκων είναι εφικτές λόγω του νόμου Μανιάτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως πράγματι τα οικόπεδα αυτά χαράχθηκαν το 2014, όμως με αυτή την κυβέρνηση εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τις δύο αμερικάνικες εταιρείες που λένε ότι κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης ασκεί η Ελλάδα.

Αιχμές προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου επεφύλασσε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επικαλούμενος τη δημοσκοπική άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας και την ταυτόχρονη πτώση του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός σημείωσε προς τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι τον είχε προειδοποιήσει. «Εγώ είχα προβλέψει αυτή την εξέλιξη, καθώς όταν πάτε και ταυτίζεστε με τα πιο ακραία στοιχεία, ο κόσμος πηγαίνει στο πρωτότυπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πυρά» εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά του Σωκράτη Φάμελλου για το τι παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019. «Δε θέλω να μιλήσω δημόσια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αφού τον το σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος, είπε ότι το 2019 πετούσε μισό C130, ενώ μέσα στο 2025 θα πετάνε έξι C-130 και 6 C-27.

«Δεν προτίθεμαι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής να τα μετατρέψω σε κομματική αντιπαράθεση», διεμήνυσε στην παρέμβασή του κατά το κλείσιμο της συζήτησης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος παρουσίασε σειρά μέτρων διαφάνειας στα εξοπλιστικά.

Μπρα ντε φερ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα εξοπλιστικά

«Το παλαιότερο δίλημμα που το ακούγαμε συχνά από την Αριστερά «κανόνια ή βούτυρο», είναι δίλημμα σαθρό αλλά και επικίνδυνο. (…) Το σχέδιο ReArm ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ οι υπερπατριώτες της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης επέλεξαν να απέχουν. Ας βγάλουν αποτέλεσμα οι πολίτες ποιοι είναι υπέρπατριώτες στην πράξη και ποιοι στα λόγια. (…) Δεν μπορεί να υπάρχει ασφάλεια χωρίς χρηματοδότηση από μία δυναμική οικονομία. Θα ήταν αδύνατο να στηρίξουμε την άμυνα εάν δεν είχε αναταχθεί η οικονομία της χώρας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

«Δεν δίνουμε εξετάσεις σε κανέναν. Είμαστε η παράταξη που στάθηκε πατριωτικά, δεν παίξαμε με εξοπλισμούς, δεν είπαμε ότι έγερναν τα υποβρύχια για προεκλογικά παιχνίδια, σχέδιο χωρίς κομματικούς υπολογισμούς. (…) Ναυάγιο η κυβέρνηση σε αξιοπιστία και ασφάλεια. (…) Απροετοίμαστοι για την πόντιση καλωδίου στην Κάσο» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σώκρατης Φάμελλος σημείωσε: «Θέμα πρώτο ισχυρή άμυνα χωρίς ισχυρή εξωτερική πολιτική δεν γίνεται. (…) Θέλω να σας ρωτήσω κύριε Πρωθυπουργέ. Ο κ. Τσάφος παραμένει ακόμα στην θέση του; (…) Ψευδώς αναφερθήκατε στο δίλημμα «κανονιά ή βούτυρο», το οποίο χρησιμοποίησε μέχρι και ο Γκέμπελς».

Ο Πρωθυπουργός κατά την δευτερολογία του τόνισε ότι «με αυτή την κυβέρνηση εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και από την Exon Mobil και από την Chevron. (…) Κυραρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης τα ασκεί η χώρα». Ενώ ακόμη υπογράμμισε: «Την Συμφωνία των Πρεσπών και την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας, αυτό θυμούνται από εσάς».

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρίσκονται οι αυξήσεις στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, με τον Πρωθυπουργό να προαναγγέλλει ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για τα σώματα ασφαλείας και να εξαγγέλλει ότι το επίδομα των 100 ευρώ θα λάβουν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη διαχρονική μας στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφάλειας αλλά και στην κοινωνία συνολικά και αυτό θα φανεί με βεβαιότητα και στις οικονομικές επιλογές που θα αναπτύξουμε στη ΔΕΘ. Όχι σε καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας. Η δημοσιονομική υπευθυνότητα δεν πρόκειται να τεθεί σε αμφισβήτηση. (…) Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, υπομονή, θα πάρουν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εξαγγέλλετε πριν από λίγες μέρες αυξήσεις. Έξι χρόνια τους ξεχάσατε και τώρα τους ξαναθυμηθήκατε. Είναι γνωστή η θεωρία του ξαναζεσταμένου φαγητού. (…) Επαναφέρουμε το αίτημά μας, γιατί δεν παίρνετε την πρότασή μας για 13ο και 14ο μισθό;» απάντησε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε ως απαράβατο όρο στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα να συμμετέχει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία, πυροδοτώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με τον ίδιο να αφήνει αιχμές για την ανυπαρξία συντήρησης σε εξοπλιστικά του παρελθόντος.

«Τα συστήματα αυτά είναι εξαιρετικά ακριβά και πολυδάπανα κι αν δεν έχουμε φροντίσει από τώρα για τη συντήρησή τους, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν: Είτε θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες δημοσιονομικές εκπλήξεις στο μέλλον, κάτι το οποίο δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, είτε να καταλήξουμε να έχουμε οπλικά συστήματα τα οποία θα λειτουργούν για λίγα χρόνια και μετά θα περιέρχονται σε απραξία. Αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε: «Η χώρα μας παραμένει «αγοραστής». Δεν μπορεί να είμαστε για πάντα καταναλωτές εξοπλιστικών προγραμμάτων, πρέπει να μετατραπούμε και σε παραγωγούς και συμπαραγωγούς. Είναι μηδαμινή η εθνική εγχώρια αξία – είναι παραπλανητική».

«Προσπαθήσατε να κάνετε το άσπρο μαύρο – χάνετε τεχνογνωσία στην ΕΑΣ» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Χθες, συνάντησα τον Διακόπουλο και τον ρώτησα θα μπορούσε η ΕΑΒ να έχει ρόλο στην προμήθεια των Rafale; Η απάντηση είναι ναι»

«Λίγη ντροπή δεν βλάπτει. Εσείς δε διαλύσατε την αμυντική μας βιομηχανία, που τους απολύσατε μέσα στα μνημόνια;» τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το θέμα δεν είναι μόνο να λειτουργεί, αλλά να είναι είναι και βιώσιμη« του απάντησε ο Πρωθυπουργός.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Μας είπε ο Πρωθυπουργός ότι η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα δίκαια στο Αιγαίου. Και το καλώδιο στην Κάσο τι έγινε, βραχυκύκλωσε; (…) Έξω η Τουρκία από τα όπλα της Ευρώπης» σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε: «Η ρήση “αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο”, είναι μία ρήση ανατριχιαστική. Καιρός είναι, γνωρίζουν ιστορία, ξέρουν πού οδηγήθηκε η Ευρώπη από τέτοιες ρήσεις. Εμείς απαντάμε ότι όποιος θέλει την ειρήνη, δουλεύει για την ειρήνη».

«Η ΝΙΚΗ συμμερίζεται την ανάγκη για υλοποίηση προγραμμάτων εξοπλισμών. Είμαστε πατριωτικό κίνημα, έχουμε όμως ερωτήσεις» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Νατσιός.

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ζωής Κωνσταντοπούλου

«Εμείς μιλάμε για τους ανθρώπους, εσείς για τα λεφτά. Εμείς μιλάμε για την πατρίδα που αποτελείται από τους ανθρώπους (…) εσείς μιλάτε για την άμυνα που την οραματίζεστε ως εξοπλισμούς. (…) Κι άλλα χρήματα που πηγαίνουν συνήθως σε μίζες, τσέπες και ποτέ τους πολίτες» είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Θέλετε να φύγουμε από το ευρώ, γιατί δεν το λέτε ξεκάθαρα; (…) Αν κάνουμε πόλεμο, με καρδούλες θα τον κάνουμε;» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας δήλωσε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας δεν είναι κόστος, είναι τιμή. Είναι ένδειξη ότι το έθνος υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η ρήτρα διαφυγής δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στη χώρα, ωστόσο τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν κινήσεις που θα διακινδυνεύσουν την δημοσιονομική σταθερότητα.

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.