Άκρως πολωμένο το πολιτικό περιβάλλον, τρία εικοσιτετράωρα πριν τις συγκεντρώσεις σε Αθήνα και πόλεις της περιφέρειας για τη δεύτερη επέτειο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Εν αναμονή της πρώτης κοινοβουλευτικής μάχης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η κυβέρνηση διαχωρίζει τους πολίτες που θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα, δήλωσε: «Η μόνη πολιτική δύναμη που δεν έχει ευθύνη για την τοξικότητα είναι η κυβέρνηση. Η κοινωνία, ο κόσμος έχει κάθε δικαίωμα, αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράσει την οργή του. Το αίτημά του για δικαιοσύνη είτε συμμετέχοντας σε μια διαδήλωση που προφανώς δεν έχει κόμμα και χρώμα, είτε και μη συμμετέχοντας σε μια διαδήλωση με έναν βουβό τρόπο. Πάνω σε ένα έδαφος οργής, ανάγκης για δικαιοσύνη, πάνω σε ένα συλλαλητήριο πολιτών οι οποίοι είχαν ως αίτημα τη δικαιοσύνη, η αντιπολίτευση προσπάθησε να βρει πολιτικό σωσίβιο».
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε πως: «Ποια συγκάλυψη όταν έχεις 40 κατηγορούμενους; Ουδέποτε έχει υπάρξει συγκεκριμένη κατηγορία. Τι εννοείτε με την συγκάλυψη; Τι θέλησε να συγκαλύψει η κυβέρνηση. Εκεί υπάρχει μία σιωπή».
Η Χαριλάου Τρικούπη εγκαλεί την κυβέρνηση ότι επιλέγει την τοξικότητα, αντί για την αποκατάσταση της αλήθειας και αφήνει ανοιχτό το χρονικό παράθυρο για την πρόταση δυσπιστίας.
Σε ανακοίνωση του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου ΠΑΣΟΚ, αναφέρεται ότι: Το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη θωράκιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Kαταθέτουμε αύριο τροπολογία για την απαγόρευση κατάληψης δημοσίων θέσεων για μια τετραετία μετά την αφυπηρέτηση των δικαστικών.
Μιλώντας στο Κανάλι 1 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, ανέφερε ότι: «η Παρασκευή ανήκει στην κοινωνία η οποία εκείνη την ημέρα δημοκρατικά και ακηδεμόνευτα κινητοποιείται για δικαιοσύνη. Αν πάμε την Παρασκευή λοιπόν να κάνουμε πρόταση δυσπιστίας δεν θα είναι ένα καλό μήνυμα. Συγκάλυψη για εμάς είναι η άρνηση να δεχθεί η πλειοψηφία προανακριτική για τον Καραμανλή, η άρνηση να έρθουν κρίσιμοι μάρτυρες στην εξεταστική.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του στα ΝΕΑ, επισημαίνει: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες ασχολούνται με όσους καλούν σε βία και σε επιθέσεις κατά δομών του κράτους στη διάρκεια των συγκεντρώσεων. Η στάση μας είναι και θα παραμείνει σταθερή, ώστε να διαφυλαχθεί η νομιμότητα, για να ασκήσουν οι πολίτες ανεμπόδιστα το δικαίωμά τους».
Αποστάσεις της Άννας Διαμαντοπούλου από τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη πως έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του στην Δικαιοσύνη. Όπως δήλωσε στο ACTION 24: «Αν δεν εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη, τότε, όπως έγραψε ο κ. Αλιβιζάτος, οι 20χρονοι θα πάρουν μολότοφ και οι 50χρονοι θα αυτοδικήσουν. Άρα εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε; Όχι, βέβαια».
Συνεχής η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ, με αποδέκτη το ΠΑΣΟΚ, για άμεση κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Ο πρόεδρός του Σωκράτης Φάμελος, ανέφερε πως: Προτείναμε να υπάρξει η κορύφωση της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας παράλληλα με τα συλλαλητήρια, ώστε να εναρμονιστεί το κοινοβούλιο με το αίτημα της κοινωνίας. Οι πραγματογνωμοσύνες που ισχυρίζεται ότι περιμένει το ΠΑΣΟΚ δεν τροποποιούν τις ακραίες παραβάσεις που έχει παραδεχθεί ο κ. Μητσοτάκης. Θα επαναφέρουμε τη συζήτηση μετά τα συλλαλητήρια.
Κατά μέτωπο η επίθεση των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.
«Δύο χρόνια μετά υπάρχει συγκάλυψη στο κύριο στο βασικό και στο παρεπόμενο», είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά, ο Νίκος Σοφιανός μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.
«Την Παρασκευή, σύσσωμη, η ελληνική κοινωνία, θα ζητήσει δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών. Όταν λοιπόν μιλάει η κοινωνία είναι καλό τα κόμματα να σιωπούν», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
«Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η εμμονή της κυβέρνησης στην προσπάθεια αν στήσει ένα αφήγημα ότι ο κόσμος δεν πρέπει να κατέβει στο σύνταγμα την Παρασκευή», ανέφερε στο OPEN ο γραμματέας της Κ.Ε. της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
«Την ερχόμενη Παρασκευή ένα ειρηνικό ποτάμι μνήμης θα διατρανώσει την απαίτησή του να αποδοθεί δικαιοσύνη στο έγκλημα των Τεμπών», είπε ο Δημήτρης Νατσιός, πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ.
«Διεκδικούμε δικαιοσύνη και δικαίωση για τα θύματα που θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς», τόνισε μιλώντας στο RADIO ME η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στο θέμα των συγκεντρώσεων αναφέρθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Όπως δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός στη HUFFINGTON POST: Από μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν απειλείται η δημοκρατική ομαλότητα, όπως δεν απειλήθηκε πριν ένα μήνα…Δεν νοείται η κυβέρνηση να αντιδικεί με τους συγγενείς των θυμάτων και τους πολίτες που θέλουν να τους συμπαρασταθούν. Για όνομα του Θεού! Άνθρωποι είμαστε, πάνω απ’ όλα!.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα, ανέφερε πως: «Αλίμονο αν μας πέρναγε έστω από το μυαλό να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τον συγγενή ή με έναν άνθρωπο που έχασε το παιδί του. Ούτε το έχουμε κάνει ούτε θα το κάνουμε».
Πανό που έγραφε «όχι στη συγκάλυψη» τοποθέτησε στο έδρανο του προεδρείου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος, προκαλώντας την αντίδραση του Γιώργου Στύλιου. «Κάποιοι θέλουν να εργαλειοποίησουν τα Τέμπη, όλοι θέλουμε να λάμψει η αλήθεια και να μην ξανά συμβεί κάτι αντίστοιχο», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Οι εξελίξεις στη Βουλή
Δεν υπήρξε εισαγγελική παραγγελία για την απομάκρυνση των χωμάτων από τον τόπο του δυστυχήματος στα Τέμπη είναι η απάντηση της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Κώστα Μπάρκα υπέβαλαν γραπτή ερώτηση και ζητούσαν ενημέρωση μεταξύ άλλων για το εάν «Υπήρξε εισαγγελική παραγγελία για την απομάκρυνση του χώματος από την περιοχή και, εάν όχι, ποιος έδωσε την εντολή για την εν λόγω διαδικασία;»
Σε απάντηση ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο: «Για την απόληψη χωμάτων στο σημείο σύγκρουσης των τρένων δεν προηγήθηκε παραγγελία, ούτε από τον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, ούτε από τον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας.
Για το πιο πάνω συμβάν, μετά από διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος σε βάρος των εμπλεκομένων προσώπων και ακολούθησε συσχέτιση με την δικογραφία (ΑΒΜ 2023/49/ΕΓ4-23/3) που χειρίζεται ο Εφέτης Ανακριτής».
Και καταλήγει το έγγραφο αναφέροντας ότι οι εμπλεκόμενοι κατηγορούμενοι έχουν ήδη απολογηθεί ενώπιον του Εφέτη Ανακριτή και πρόκειται για επτά πρόσωπα, στελέχη της Τροχαίας και της Πυροσβεστικής, καθώς και τον πρώην περιφερειάρχη Λάρισας. Για τα υπόλοιπα ερωτήματα αρμόδιος να απαντήσει είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Άλλωστε με βάση αυτή τη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα αναζητήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου.
Στο θέμα αναφέρθηκε με δήλωσή του και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, που τόνισε πως: «Η Εισαγγελία Λάρισας δεν έδωσε ποτέ εντολή για αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος όπως επιβεβαιώνει η ίδια σε απάντησή της σε ερώτηση 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τελικά το μπάζωμα δεν έγινε για καλό σκοπό όπως ισχυρίζεται ο απονομιμοποιημένος εντολέας της συγκάλυψης».
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Mίλτος Σακελλάρης, Γεωργία Σκιτζή, Εμμανουέλα Αργείτη